- 322 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Dante'yle Şaman Dansı
Mustafa Everdi noterlikten emekli bir hukukçudur. Hikaye,hatıra,hukuk gibi çeşitli konularda eserleri olan üretken bir yazar.Ankara’da yaşıyor.
Üstat Everdi; son kitabında düşündürürken güldüren ve güldürürken düşündüren hikayelerinde, gayet akıcı, okuru yormayan üslubuyla okurlarının karşısına çıkmış.
Her eser yazarın hayatından izler taşıdığı gibi okurun da duygularını canlandırabildiği, kendinden bir şeyler bulabildiği bir şeyler olmalı.. Everdi bunu gerçekleştirmeye çalışmış ve büyük ölçüde başarmış bir yazar.
"Geçilmedi Gitti Bilmem ne Haldir"; daha çok beğendiğim bir hikaye. Bayram dolayısiyle sıla ziyareti ancak bu kadar içten, güzel anlatılabilir dedirtiyor:
"Sabahın bu erken saatinde sanki yüzyıllardır uyuyor gibi sessiz bir yer.(Sh:37) Yaklaştıkça güneş doğmaya duruyor,çocukluğumuzun ve yoksulluğumuzun üzerimize doğduğu zamanlardaki zalimliği yine.(Sh:38)
Duygularımın haritası evin her köşesinde...Bugün bayram,niye ağlıyorum ki? Bizi ziyaret emeyecek belki çocuklarımız.onlar için hatıraları besleyen eşyalar olmayacak,geçmişe taşıyan zaman makinesi evlerHer yıl değişen eşya,mobilya ve teknolojik aletlerle.hatıralara değil değişime olacak sadakatleri.Sh:41)
Mizah, Everdi’nin hikayeciliğinde önemli bir yer tutuyor. Hikayelerin kurguları kadar sonuç bölümleriyle okurun dikkatini canlı tutuyor,ilgisini hak ediyor. ’
Çılgın Dahi’de; yazar Abdullah Delidana’yı Fransa’da bir yayınevinin çıkaracağı "Çılgın Dahiler" kitabına almayı istemeleri mizahi bir dille anlatılmış:
-Hayret,nerden çıkardınız dahi olduğumu?
--Beyefendi.Nobel Ekonomi ödüllü john Nash,bir dönem kendini Anktartika’nın imparatoru zannediyordu. Siz Danaistan adında bir gezegen kurmayı tasarlamışsınız...
-Peki,bunun bir ödülü var mı?Parasal?
-Mösyö kitap Razzie bağlamında hazırlanıyor.Ahududu Kitabı bu!
-??? (Sh:8,11)
’
O Tebessümle Ben’ ; kahramanın kendisine gülümseyen bir kadın karşısında abartılı duygu ve düşüncelere kapılmış halini şu cümlelerle tasvir ediyor:
"...O tebessümü gördüğüm andan itibaren nasıl da ince bir doku ve büyülü bir hava kazandı hayat ve bu hayattan ayrılmayı hiç düşünmeyen ben haksızlığı,eşitsizliği,merhametsiz dünyayı unuttum..." (Sh:15)Ve : kadının "Beyefendi,paranız düştü.Bakın,hemen ayağınızın dibinde." demesiyle sürpriz şekilde son buluyor.
’Astarot Nesli’; eski bir müzik grubu üyelerinden Astarot Kamil’in aranıp bulunmasını ve niçin arandığını anlattıktan sonra sıra asıl vermek istediğ mesaja gelmiş:
"Devletin kızı, devletlinin.Kutsala saygılı dindarın.Muhafazakar milliyetçinin bütün bu teyakkuz,gençlik hevesinin doğurduğu telaşın sonucu.Herkes gibi üstünkörü kutlayamaz.Sıradan olmamalı hiç bir şey. Madem babam devletli(...)Vampirlerle kutladı doğum gününü yeni yetme. Tanrıça hissetmek için kendini. Ailesi Mümine olsun diye saçını başını yolsa da.
’Uyanmak Tüy ve Hafiflik’ hikayesi; Google’dan adresini bulup evinin önüne gelen ve arabada konuştukları eski sevgilisinin darda olduğunu anlatması,borç para istemesi ve kahramanın parayı vermesi konu edilmiş :
"Hüzünlü bir tebessümle bana bakıyordu.Ağlasam mı sevinçten yerimde duramayıp gülsem mi,karar veremedim.(Sh:32)"Desteyi alıp cebine soktu.Sonra geçmişte olduğu gibi bir kelime konuşmadan, vedalaşmadan, teşekkür etmeden çekip gitti.Orada kalakaldım öylece. Ağlamak üzereydim. Aptallığım tescilli, geçmişe sürekli bedel ödemek kaderimdi..(Sh:34)
’
Uzay Çağı Sürgünü’ ; yazarın bilim-kurguda güçlü hayal gücünü ortaya koymuş. Uzay çağında insan akıllı evlerde yaşıyor. Hergün merkez mutfaklarda hazırlanan yemekler musluklarda hizmete hazır. Vücud yapısına yönelik veriler bilgisayar tarafından sürekli irdeleniyor.Hikaye kahramanına "genetik anoreksiya" teşhisi konulmuş: İdeal insanlık tekliğini sağlayan düzenin öngörmediği tehlikeli bir geçmişin izleri vardı ortaya çıkan bu rahatsızlıkta. Uyumlu, verimli, çevik, akıllı, sağlıklı,nenerjik komünal toplumun öngördüğü insan tipi bende hedefinden sapmıştı.(Sh:47)
Okuduğu kitaplar sebebiyle bir kimse kafayı yer mi? ’Dante’yle Şaman Dansı’ hikayesi fantastik bir kurgu üzerine örülmüş. Hikayede çok kitap okuyan birinden bahsedilmiş. Öğle uykusundayken karyolasının sallandığını fark eder. Odada bir karaltı görür. Onunla tanışıp konuşurlar:
"-Bu aşkı yüceltenler dağlara kaçanlar hep. Seni tanımak bilmek de istemiyorum artık. Çık odamdan.Keşke o kitapları hiç okumasaydım. Sonunda kafayı yiyeceğimi söylemişlerdi...
-Hayır,deli değilim! Nasıl bağırdıysam çocuklar,hanım odaya girdi.Hışımla konuştu benim Beatrica:
-N’oluyor*Bunak!Delirdin mi?Kendi kendine de konuşuyorsun artık.Uykuda bağırdığın gibi."(Sh:66)
Olaylar kadar kişilerin ve bazı varlıkların isimlendirmeleri dikkat çekici,özenle seçilmiş. Ayrıca bu anlatılanlar bize yabancı gelmiyor denilebilen olaylar.
’Halkın Organı Partisi’; hiçbir işte başarılı olamayan birinin, az sermayeyle büyük kazanımlar sağlamak için bir parti kurması,ittifak arayışına girmesi,ulusun Parlayan Önderi’ni öven bir konuşma yapması.Sonrasında partiye yüklü bir havale gönderilmesi ve nihayetinde hikaye kahramanının partiden zinde güçlerin etkisiyle azl edilmesi anlatılmış : "O aptallar,aldıkları kararla yeni bir imza sirküsü çıkarmışlar.Tam maddi bütün sorunlarım sona erdşi diye düşünürken,telafi edilemez bir kumpasa maruz kaldım.Halkın Organı erekte olamadan,nbaşka amaçlar için altımdan çekilip koparılmıştı.(Sh.55)
Büyük emeklerle yazılan kitapların yazarları, toplumda hak ettikleri ilgiyi göremiyorsa bunun sebepleri üzerinde düşünmek gerekir. Maymun Yazar,Yazar Maymun hikayesinde düşünmemiz istenen konu bu.
"Bir;ailemi,ki;birkaç arkadaşım,üç;çevreden de bir iki eş dost benim kitap yazdığımı biliyor.İçinde bahsedilenlere dair bir fikirleri olmasa da .Boş işlerle uğraştığımdan çok eminler yalnız."(Sh:145) "Kitap fuarında iki saatlik bir stand buldum.Oturdum ihtişamla.önümde sergilenen kitaplarım.Gelen geçti.Bakan geçti. Birbirlerini iterek alel acele önümden. Bir kişi gelmedi kitap imzalatmaya. Öyle melül mahzun baktım gelip geçenlere...Bir daha başka bir fuarda böyle bir imkan bulursam maymun kostümü giyip gideceğim.Maymunlar da yazar imajıyla."
Not:kitap tanıtim yazisidir.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.