- 206 Okunma
- 0 Yorum
- 1 Beğeni
6'LI MASA 6.TOPLANTI
6’LI MASA 6.TOPLANTI
22 temmuz 2022 tarihinde Saadet Partisi’nin ev sahipliği yaptığı toplantı 6 saat sürdü. Bu toplantı ayni zamanda Altılı Masa’nın birinci turun da son toplantısı oldu.
Altılı masanın temsilcileri alfabetik sıralamaya göre ilk olarak CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun ev sahipliğinde 12 Şubat’ta Çankaya Belediyesi’nin Ahlatlıbel tesislerinde bir araya gelmiş, ikinci görüşmenin adresi ise 27 Mart’ta DEVA lideri Ali Babacan liderliğinde DEVA Partisi Genel Merkezi olmuştu. Altılı masanın üçüncü toplantısı 24 Nisan’da Demokrat Parti ev sahipliğinde yapılırken, 29 Mayıs’ta ise 6 siyasi parti genel başkanı Gelecek Partisi ev sahipliğinde 4’üncü kez bir araya gelmişti. Liderlerin 5’İnci buluşmasının adresi ise İYİ Parti olmuş, Meral Akşener’in ev sahipliğinde yapılan toplantı 3 Temmuz’da gerçekleşmişti. Birinci turun son toplantısı Saadet Partisi ev sahipliğine yapıldı.
6’lı masanın baştan beri üç tane temel hedefi var; ortak aday çıkarmak, geçiş sürecini birlikte planlamak ve birlikte yönetmek, anayasa değişikliğini sağlayacak kadar milletvekili çıkarmak.
İkinci tur toplantıları 2 Ekim de CHP’nin ev sahipliğinde yapılacak.İkinci tur görüşmeleri, birinci turda olduğu gibi alfabetik sıraya göre yapılacak.
Toplantı sonrası yapılan açıklamada, ortak cumhurbaşkanı adayı çıkarma konusunda kararlılık vurgusu yapılarak, “Milletimiz emin olsun; ortak Cumhurbaşkanı adayımız hem Türkiye Cumhuriyeti’nin 13. Cumhurbaşkanı, hem de sadece bu masa etrafında bir araya gelen siyasi partilere oy verenlerin değil, herkesin cumhurbaşkanı olacaktır” denildi.
Bildiride 12 Şubat tarihinde başlayan 1.tur görüşmelerine şöyle vurgu yapıldı:
“Ülkemizi hızla felakete sürükleyen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin doğal sonuçlarına, yani; ekonomide iflasa, iç ve dış politikada itibarsızlaşmaya, kamu kurum ve kadrolarındaki çürümeye, yaşanan sosyolojik ve psikolojik çöküntüye dur demek için ilk kez 12 Şubat 2022 tarihinde bir araya gelerek ortaya koyduğumuz kararlılığımızla milletimize umut olduk.
“O tarihten sonra Türkiye’de artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı anlaşılmış ve milletimiz tarafından "6’lı Masa" olarak adlandırılan iş birliğimiz, kararlılıkla bugünkü aşamasına gelmiştir. Bilinmelidir ki bugün, 12 Şubat’tan çok daha kararlı ve umutluyuz.”
Devamında altı liderin, ortak sorunlar karşında ortak sorumluluğun ağırlığını omuzlarında hissederek hareket ettiği kaydedilen açıklamada, “Bugünden itibaren seçim öncesi, seçim dönemi, seçim günü ve seçim sonrası olmak üzere önümüzdeki tüm süreçlerde istişareye önem veren anlayışımızla birlikte yol yürümeye devam etme kararlılığında olduğumuzun altını tekraren çizmek isteriz” denildi.
Bildiride, cumhurbaşkanı adayı çıkarma konusunda kararlılık vurgusu yapıldı:
“Bu topraklarda; toplumsal kutuplaşma son bulacak; toplumsal barış hakim olacak. Öfke ve nefret dili kaybedecek; nezaket ve karşılıklı saygı kazanacak. Demokrasi ve hukukun üstünlüğü tesis edilecek. Ahlaki yozlaşma ve manevi tahribatın önüne set çekecek etkin politikalar geliştirilecek. Rüşvet, torpil, iltimas gidecek; adalet, dürüstlük ve liyakat gelecek. Hak eden hak ettiğini eksiksiz alacak. İsraf ve hayat pahalılığı son bulacak; üretim esas alınacak. Geniş halk kitlelerinin yoksullaşmasına yol açan bir avuç rantiyeciye kaynak aktarımına son verilecek. Şimdi, karamsarlığa kapılma zamanı değildir! Zaman, her geçen gün umudu büyütme zamanıdır. Çünkü biz kazanacağız, Türkiye kazanacak! Biz kazanacağız, 85 milyon insanımız kazanacak!” şeklinde açıklandı.
İlk tur görüşmelerinde, güçlendirilmiş parlamenter sistem, seçim güvenliği, ekonomik reform ve ortak iktidar hedeflerine dönük ilkeler ile yasal ve anayasal altyapının oluşturulmasına dönük adımlar konuları ele alınmıştı.
İkinci turda ele alınacak konuların başında , başta ekonomi olmak üzere, siyasi partilerin ortak aday, seçim işbirliği ve iktidara gelinmesi halinde izlenecek politikalara ilişkin programlar kamuoyu ile paylaşılarak, ikinci turda somut politikalar üzerinde yoğunluk kazanacağı düşünülebilir.
Tüm bunların ışığında 1. tur görüşmeleri şöyle özetlenebilir:
1- Altılı masa yetersizlik ve çok sesliliğe karşın 1. turu başarıyla tamamlamış şeklinde yorumlanabilinir.
2 - İktidarın ’cumhurbaşkanı adayını açıklayın’ zorlamalarına rağmen kendi cumhurbaşkanını adayını açıklamayarak yıpranmasını önlemiş şeklinde açıklanabilir.
3 - CHP’nin sağ partileri yanına alarak sol partilerle ittifak konusunu, cumhurbaşkanı adayını yetkili kılacağını ve sonradan sol ittifakla ilişkiye geçebileceği şeklinde değerlendirilebilinir.
4 - 2 Ekimde başlanacak 2. tur görüşmelerinin daha hareketli, soyuttan somuta geçeceği şeklinde yorumlanabilinir.
5 - Zamanında veya erken yapılacak seçimde Anahtar durumunda olan ’’üçüncü demokratik ittifak’’ ın belirleyici rol olacağını şeklinde ifadenin doğru olacağını düşünülebilir…
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.