Başarıyı hedef alın mükemmel olmayı değil. yanlış yapma hakkınızdan vazgeçmeyin; vazgeçerseniz yeni şeyler öğrenme ve gelişme olanağınızı kaybedersiniz. unutmayın; mükemmeliyetçiliğin arkasında korku yatar. insan olduğunuzu hatırlayarak korkularınızı göğü
Özel Başıbüyük
Özel Başıbüyük

AZZIK ÇIKINI

Yorum

AZZIK ÇIKINI

0

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

329

Okunma

AZZIK ÇIKINI

Emine dezzem gomşumuzdur. Eski topraktır. Gocası birinci cihan harbinde cephede şehit düşmüştür. Bir gız çocuğuyla dul kalınca kayınıyla evlendirildi. Kocası Zıvlan çalışkan biridir. Bıyığı terler terlemez Emine’yi kaçırıp evlenmiştir. Gaspalıağzı’na hemen bir güzlek yapıverdi. Davarı Dırıl’a götürür dallardı. Yazın keçe çuvalını hiç çıkarmazdı. Tespili’de bir ay öküzle gem sürüp harman çıkarırdı. Bir çift tosunu vardı. Tor danayı öğretmek zordu. Çok samı kırardı. Bazen boyunduruktan korkan danayı kaldırmak zordu. Yabani bir hayvanın evcilleştirilmesi gibi bir şeydi. Gısacık evlenemiyordu. Kimse ona kız vermek istemiyordu. Emine babasının evinde çok mutluydu. Ancak dul olduğu için laf olmaktan da korkuyordu. Gısacık’la evlendirildi. Zeynepten başka dört çocuğu daha oldu. Bir gün ben Gışla’daydım . Birden bire çığlık sesleri gelmeye başladı. Gısacık davar kaybolunca gece boyu sabaha kadar aramış ve bulamamıştı. Canavar seyip malı hayatta sağ bırakmazdı.Anşa Garamasıt Oluğu’ndan helkeleri doldurmuş yokuş yokarı çıkıyordu. Yunus bağırıyor ve kaçıyordu. Babasına karşı gelmeye cesaret edemiyordu. Emine bas bas bağırıyordu. Allah için şahit olun. Can gurtaran ümmeti müslüman yok mu, diye depenin başında yardım bekliyordu. Emine teyzenin evi iki katlıydı. Üstü çinkoluydu. Altı damdı. Çok karanlıktı. Bir tarafına davar goyun diğer tarafına at ve sığır konurdu. Kesmenin dibinde taka vardı. Yanında çörek ,bazlama ve yemek pişirilen bir ocaklık vardı. Çalı çaltı toplanır. Gazan gaynatılırdı. Emenin yanında arı damı vardı. Bir saf arısı vardı. Balını kesmek için tütsü yapardı. Arılar çok huysuzdu. Damdan çıkarılan govan uzak bir yerde sağılırdı. Dedemim arı damı da Güney’deydi. Arı oğullayınca daş şıklatır gondurulurdu. Gopil Mahmıt köyün mıktarıydı. Tıraşlama çoktu. Çıkak’tan Garasal’a kadar hep kesim vardı. Tıraşlamanın içinde kalan tarlalara dozerle sürülüp fidan dikilirdi. İngiliz Kemal’in forduyla Çığşar’a orman işçisi taşınırdı. Taras yapılır ve yazaarşı tüplü fidan ekilirdi.
Çıkak’ın orası traşlama yapıldı. Sarıcalar’a kadar olan bölge kesim sağasıydı. Guruyer Gavakları’nın orası Gısaoğlan’a düşmüştü. Golasarla çamlar yıkılırdı. Paltayla soyulup domruk yapılırdı. Öküzler goşulup yol alağına sürünürdü. Cemile beni çağırdı. Gel babama azzık götürelim ,dedi. Azzık çıkınında bal sokumu vardı. Yoğurt vardı. Bir de börek vardı. Çitille su doldurduk. Öğle sıcağında yola yürümek zor olsa da benim için çok kolaydı. Gocaboyun’dan aştık. Baba baba diye çığırdı ve yanına vardık. Azzığı çezdi. Bana da bir bal sokumu verdi.

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Azzık çıkını Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Azzık çıkını yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
AZZIK ÇIKINI yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2026 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
Üyelik
Giriş paneli

Hesabınıza giriş yapın ya da yeni üyelik oluşturun.

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL