- 1296 Okunma
- 13 Yorum
- 10 Beğeni
Deprem Deprem de!
Okuduğunuz yazı Günün Yazısı olarak seçilmiştir.
Öncelikle bütün ülkemize geçmiş olsun. Bütün ülkemizin başı sağ olsun. Ölenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar dilerim. Enkaz altında kalanların da sağ salim bir an önce kurtarılmasını dilerim.
-
İsterseniz Anadolu’daki deprem fay hatlarını kısaca tanıyalım. Haritada görülen koyu kırmızı hatlar. Hatay’dan Erzurum’a, Bingöl’den İstanbul’a.
Suudi Arabistan yarımadası İran’a doğru yaklaşacak şekilde hareket etmekte. Bu da kuzey tarafından Hatay Erzurum hattını batıya doğru iteklemekte. Dolayısıyla Bingöl İstanbul hattının güneyinde kalan kısım batıya doğru ötelenmekte. İşte bu hareket enerji birikimine neden olmakta. Bu enerjinin zaman zaman boşalması depremlere neden olmaktadır.
Deprem kader değildir.
Önlem almamak insanı öldürür.
-
Her deprem sonrasında olduğu gibi gene kanal kanal dolaşarak ağzı olan konuşacak. Uzman olsun olmasın.
“Ben dediydim” de falan.
Demekle olmuyor.
Devletin çok ciddi önlemler alması lazım.
Çok da abartmamak kaydıyla tabii.
Alınmıyor mu?
Alınıyor ama yeterli değil.
99 depreminden sonra Deprem Yönetmeliği’nde çok ciddi değişiklikler yapıldı. Şu anda da uygulanıyor.
Arada maalesef tek tük kötü örnekler oluyor. Onun haricinde genelde iyi.
Peki sorun nerede?
Esas sorun eski binalarda.
Eski binalar çok ciddi anlamda taranmalı, zayıf binalar tespit edilerek güçlendirme yapılmalıdır. Çok kötü olanlar kesin olarak yıkılmalı.
Ben güçlendirmede bile hile yapılmaya çalışıldığını gördüm.
Eski binalar için kentsel dönüşüm de iyi ama işin içerisine ekonomi girince olayın boyutu değişiyor. Şöyle ki, 10 Daireli bir binayı yıkıp tekrar 10 daire yaparsanız bu maliyeti nasıl karşılayacaksınız? En az 20 daire yapılmalı ki ekstradan çıkan 10 daireyi müteahhit satarak maliyeti karşılasın. Karşılamakla kalmasın kar da etsin.
Buna da imar durumu engel.
Mevcut imar durumunu en az iki kat arttırmalısınız. Yani 3 katlı bir bölgeye 6 kat yapılması gerek. 6 kat yapılınca asansör yangın merdiveni vs ekstra maliyetler de çıkıyor.
İşte sorun burada. Maliyet!
Peki nasıl olacak?
Birincisi devlet desteği, ikincisi bina sahiplerinin katkı sağlaması. Devletin milyonlarca binayı sübvanse etmesi kolay değil.
Bina sahipleri?!
Mevcut kentsel dönüşüme girenlerde bina sahiplerinin katkı sağlaması isteniyor. Çoğu emekli olan kişilerin yüzbinlerce lira katkı sağlaması çok zor.
Kesinlikle eski binalara el atılmalıdır.
Ben ayakta durması bile mucize olan pek çok bina gördüm.
Allah korusun şu deprem İstanbul’da olsa!
ÖNLEM, ÖNLEM, ÖNLEM!
Mimar Suat Zobu
-
YAZIMI GÜNE ALAN SEÇKİ KURULUNA SONSUZ TEŞEKKÜRLERİMLE.
-
YORUMLAR
Neden yaylı sistemle yapilmiyorlar. Maliyeti çoktur diyeceksiniz o kadar binayı nasıl yapsınlar demi? Ama en azından okullar hastaneler ve devletin çok önemli kurumları yaylı sistemle yapılıp yeni bir olası depremde 9. Bile olsa hastaneler sağlam kalsa . Diğer binalar da yine sağlam yapılsa. Malesef ki yeni binalar yapılacak ve yine depremler olacak buna kesin bir önlem almak yerine geçici önlemler alınıyor. Milyarlar toplandı ama bizim evlerimiz depremde hasar görmesine rağmen bir çoğuna hasarsız yazıldı cunki her haneye hasarlı yazılsa maddiyat külfetli olacak diye geçiştirdiler ardından 2. Deprem oldu ve şuan hasarsız yazılanların bir çoğu daha da kötü duruma geldi .
İstanbul konusuna gelirsek malesef binaların sık sık ve kontrolsüzce yapılması konusunda geç kalınmış görünüyor ama istanbulun nüfusu diğer illere dağıtılıp tıpkı bir afet bölgesi gibi hareket edilerek yavaş yavaş da olsa bu felaketi az hasarlarla önleme çalışmalarına başlanmalı amaa nerdeeeeeeeeeeeeeeeeee kim duyacak bizim sesimizi?
Zenginler şimdiden Istanbuldan kaçmaya başladı. Orta gelirliler de en az hasar olabilecek binalara geçmeye başladı. Gariban da hiç birseyden habersiz Allah isterse canımızı alır diyor .
Ülkecek kötü günler yaşıyoruz Allah hepimizin yardımcısı olsun.
Fon nedir. Küçük rakkamlar nasıl büyük meblalara dönüşür. Çok küçük miktarlar olarak ödenen kasko primleri yeri gelince nasıl büyük hasarları karşılar. 2000 li yilların en başından beri toplanan ve deprem için bir fonda olması gereken ötv ler nerededir. Devletimiz bu teknoloji çağında ekonomik büyüklük olarak ilk yirmide olan bir ülkede en kritik ilk iki günde niçin bu kadar aciz kalmıştır. Bu fonla bu saydiklarınız yapılabilir ya da maliyeti düşürebilirdi. Olmaz derseniz üç aşağı beş yukarı yirmi sene cüzi prim ödeyen bir kişi emekli olup ömür boyu maaş alıp tüm sağlık hizmetlerinden yararlanıyor. Artık şu gerçeği kabul edelim ki deprem bizim ülkemizde bir kaderdir ve zamanı gelince hepimiz bu kaderi yaşayacağız.
VeraBinti
İlkel çağlarda yaşamıyoruz 9.9 depremlerinde bile dayanan binalar var japonyada, neden bizde yok işte pek de umursanmadığı için maliyetli oldugu için vs vs vs.
Yıllardır alınan vergiler vs hepsi ekonomiye karışıp kendini katlayan paralar haline gelmiş olması gerek . Hakkaten nerde o paralar .
Ya parayı bırakın bir kenara da
Ekipler bile yetersiz ve depremde ne yapılır nasıl olmalı diye halk tam anlamı ile bilinçlendirilmedi.
Deprem bir yazgı değildir.
Önce depreme uygun yerler seçilmeli.
Üzerine dokuz şiddete dayanıklı binalar yapılmalı.
Eski mahalleler, binalar tez olarak elden geçirilmeli.
Bu hepimizin, yurdumuzun afeti.
Eller taşın altından çıkmamalı.
Herkes elinden geleni yapmalı.
Birlik olmalı, devlete destek çıkmalı.
Yurdumuz deprem bölgesi.
Dünyanın en çok sallanan bölgesi ne yazık ki bizde:
Ege Bölgesi.
Aydınlatıcı yazınıza teşekkür, takdir ve tebriklerimle.
Saygılar, selamlar
Mimar mısın?
Geç, ne anlarsın sen?
Sen de git müteahhit ol.
İlk okul mezunu müteahhitleri para babası diye kıskanma.
O kadar maliyet binaya gömülür mü?
Ama insan ölürse gömülür güzelce.
Bizler de birer destan koşarız.
Nutuklar atarız.
Ohhh be!
Sen ne anlarsın.
Kendi işine bak!
Tabiiki tecahül olduğunu çaktınız.
Saygıdeğer Yazarım.
Çok saygımla.
Suat Zobu
Bizim mesleğimizden bir biz anlamıyoruz zaten.
Adam kasap dükkanını bırak müteahhitlik yapıyor.
Bundan yıllar önce "ZENGİN" bir Ağababa güya konut reklamı yaparken bizim alınterimiz olan proje rulolarını "Bu değil, bu değil" diye kaldırıp kaldırıp atıyordu. Öyle zoruma gitmişti ki. Sabah televizyonda izledim. Profesör olmuş jeofizik mühendisi olduğu belirtilen şahıs inşaat mühendisi olmadığını belirterek, bina taşıyıcısı kolon-kirişin adını bile öğrenme zahmetinde bulunmamış, bina dayamaları yapılmaz mı? Bina ayakta durur mu? diyor. Proje eksikliği var diyor. Çüş ya. 2000 yılından sonra hazır beton kullanılmaya başlanmış da falan.
Projesiz bina olur mu.
Hazır beton 90'lı yıllardan sonra kullanılmaya başlandı. Nervürlü demir gene 90'lı yıllardan sonra kullanılmaya başlandı.
Yazıda belirttim sorun eski binalarda. Yeni binalardan da belki %5-10 kötü olanlar var. Özellikle küçük yerlerde beton kalitesi kötü olanlar var. Ben bir yerde sanayi sitesinde C35 olması gereken betonun test sonucu C15 çıktığını gördüm. Ne mi yapmışlar? Başka yerdeki gerçekten C35 gelen bir binadan numune alıp beri tarafın raporuna koymuşlar. KOCAMAN BİR ÇÜŞŞ DAHA. Peki o C15 betonun döküldüğü gün o beton firması konut yapılarına da o betonu vermemiş midir??!!! Vermiştir. İşte o binalar ve içinde yaşayanlar??!!! Allah korusun.
Sizin de dediğiniz gibi bizden müteahhit olmaz. Zengin de olmaz.
Neden?
Çalamayız, riski biliriz de ondan.
Bir de "Sen işine bak" olayı evet.
Bir de her şeyden anlama olayı.
Bir kişi her şeyden anlayabilir mi?
Meslek ayrımı neden çıkmış binlerce yıllık insanlık yaşamında.
Her işten anlıyor maşallah.
Yazıma çok büyük değer kattınız sağ olun.
Selam ve saygılarımla.
deniz_tayanç1
"İşi ehline veriniz."
Efendimize nispet edilen bir hadis.
Biz de -elhamdülillah- müslümanız.
Çok saygımla Şairim.
"Allah korusun şu deprem İstanbul’da olsa!"
Evet hocam, can alıcı cümleyi önümüze koymuşsunuz
99 Depreminden beri İstanbul ikazı hep var
Aynı şey Bursa içinde geçerli
Bursa'da ova semtlerinde yerleşim, yapılaşma yoğunluğu dikkati çeker
Dediğiniz gibi zayıf evler güçlendirilmeli, olmazsa yıkılmalı
Çürük çarık bina diken, malzemeden çalan müteahhitler cezalandırılmalı
Mesela yan yana iki ev, biri ayakta, diğeri yerle yeksan olmuş, neden?
Ne ki, bir hususunda altını çizmek gerek kanımca
Bir hat boyunca aritmetik dizi misali bir atlayarak yıkılmışsa bu depremin tipi ile ilgili de olabilir, sorun ahlak çizgisinde cereyan etmeyebilir hani
Söz gelimi 1 3 5 7 9 yıkılmış, 2 4 6 8 10 ayakta şeklinde gidiyorsa, bu standart halde ise yine ahlaksızlık/ahlak olayı mı?
Demem şu ki, sırt üstü uzandığımız yerden ahlak nutukları atmakta anlamsız
Doksan dokuz depreminde ilerleyen günlerde İzmit'e gitmiştim çünkü, yol boyu arz ettiğim süreklilikte ilerlediğinin örneklerine de rastladım
Ahlakı laklak haline de getirmemeli hani, tabi gerçek ahlaksızlıklar belirlenip en ağır şekilde cezalandırılmalı
Hani diyorsunuz ya haklı olarak, "Eski binalar için kentsel dönüşüm de iyi ama işin içerisine ekonomi girince olayın boyutu değişiyor." malzemeden çalan müteahhitlere yaptırmalı o binaları, bende amma kolay bağladım çözüme ha, ağzı olan konuşuyor denilmesi boşa değil anlaşılan!
Öte yandan
Bu kez farklı iller etkilendi
Karı kışı var, gecesi ayazı var
Ateş düştüğü yeri yakıyor kuşkusuz
Allah yar ve yardımcıları olsun
Başta bebelere, çocuklara, hastalara, yaralılara, elbette herkese dayanma gücü versin rabbim
Yaşamını yitirenlere rahmet, ailelerine sabır dilerim Allah'tan
Kayıplarımız minimize olsun inşallah
Nihayet hocam
Yüreğinize, emeğinize, kaleminize, kelamınıza bereket
Selam ve saygılarımla.
Benim kaldırılan yazım bu:
GEÇMİŞ OLSUN
Başta Kahramanmaraş olmak üzere depremden etkilenen Gaziantep, Sivas, Hatay, Şanlıurfa, Mersin, Samsun, Trabzon ve diğer bölgelere çok çok geçmiş olsun. İzmir depremini yaşamış biri olarak acınızı derinden hissediyorum. Bu depremde diğerleri gibi acı, kayıp ve gözyaşı ile anılmak zorunda kalacak. Asla hatalarından ve sorumsuzluklarından ders almayan bir millet olarak depremlerden sonra içimize ateşler düşmesi de kaderimiz oldu. Böyle olmak zorunda mı? Onlarca yaralı ve ölü... Sayılarla ifade edildiğimiz insan unsurunun gittikçe değersizleştiği bu topraklarda artık bazı şeylerin değişmesi gerek miyormu? Canı yanan yurttaşlarımız teselli vermekten daha fazlasını hak etmiyor mu? Devletin memurları kaçak ve çarpık yapılaşmaya, depreme dayanıksız evlere ruhsat verilmesine, deprem sonrası acil eylem planlarındaki gecikme ve savuşturmalara ne zaman dur diyecek? Kıyas yapmaksa neden Japonya sürekli yaprak gibi sallanan bir ülke iken neden bu kadar can ve mal kaybı yaşanmıyor? Bunun adı afet değil. Bunun adı toplu cinayet!
Üzgünüm, gerçekten çok üzgünüm.
Çok merak ediyorum gerçekten bu yazıda kaldırılması gereken ne vardı?
Alev-i hüzün
Suat Zobu
Evet ben de yorum yazmıştım.
Sebebini bilemiyorum tabii.
Selam ve saygılar Deniz hanım.
Konuyu uzman görüşüyle değerlendiren duyarlı paylaşımınız için yüreğinize ve kaleminize sağlık diliyorum.
KAHRAMANMARAŞ ve 10 ilde yaşanan depremde hayatını kaybedenlere Cenab-ı Hak'tan rahmet diliyorum🙏
Milletimizin başı sağolsun. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Cenab-ı Hak bizleri felaketlerden uzak eylesin.
Sonsuz selam ve saygılarımla.
Kahramanmaraş Pazarcık’ta 7,7 ve ardından Elbistan’da 7,6 şiddetinde depremler oldu. Depremlerin birçok artçısı bile 6 şiddetinden fazla gerçekleşti. Ülkemiz olarak çok büyük bir sınav veriyoruz. İnşallah el ele bu büyük afetin yaralarını bir an önce sarmayı başarırız. Depremde vefat eden insanlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Rabbim yaralılarımıza acil şifalar versin. İnşallah şuan yıkıntılar altında olan çok sayıda vatandaşımızın kurtulmaları mümkün olur. Rabbim beterinden saklasın. Milletimizin başı sağ olsun.
Ülke olarak üç tarafımız deniz
Denizcilik bakanlığımız yok
Ülkem patates tarlası gibi fay hattı
Deprem ve afet bakanlığı yok
En berbat olanı
Konuya vakıf olan akademisyenleri dinleyen yok.
ÖNLEM ÖNLEM diyorsunuz çok doğru
Ben gölcük ve duzce depremini canlı yaşadım
Yüzlerce bina yıkıldı
Binlerce insanımızı kaybettik
Ama
Bu yıl olan duzce depreminde yıkılan bina olmadı
Nedeni ise
Kentsel yapılanma revizyonyonu
K.Maraş
Bilimsel olarak defalarca uyarılmış
Ama
Zerre ÖNLEM alınmamış.
Şimdi de
Hatay diyor bilim insanları
Rabbim korusun bizleri