Anane
Kalabalık arazisi yetersiz geçim sıkıntısı çeken ilçemizde birbirine bağlılık saygı ve yarım sadakatli toplumdayım.Küfürbazlık büyüklerde yaygın vaziyette.Kalabalık Aileler halindeki yaşam şöyle:Evin gençleri çocukların babası annesi bebeklerini kucağına alıp sevemez ayıpmış.Dede varsa yönetim onun elinde kimsenin söz hakkı yoktur.Dedenin yanında Baba oğluna emir veremez.Nine gelin ve torunlarını yönetir.Sofraya toplu biçimde oturulur Dede besmeleyle başlar ve sırayla büyükten küçüğe yemeğe başlanır.
İlçemizde eskiden tren soygunu yapıldığı için etrafta iyi gözle bakılmaz.Yatırım yapılmaz.Kimi toprağı çamur yapıp kerğiç dediğimiz inşaat malzemisi yapar ağaç bol olunca düz örtüyle barınaklarımız yapılır.Evleninceye kadar çocuklar bir odada yatarlar.
Ortaokul bitince maddi sıkıntı yüzünden diğer okullara gidemediğim için izin isteyip gurbete çıkmaya karar verdim.Pek alışık olmayan Aile bireyleri itiraz etmek isteselerde evin büyüğü kendine güveniyorsa gitsin sözüne kimse itiraz edemedi.
Okul arkadaşım salihlide üzüm bağlarında çalışıldığını söylemişti.Trene binip salihliye gittim.Kabazlı köyüne vardım.Evleri mükemmel yapıda zengin köylülerin bağ evleri bizim evlerden daha modern yapılıydı.Alışık olmadığım Aile yapıları vardı.Sofrada kendi imal ettikleri rakı ve şarap vardı.Gençler işini biliyor herkes hür olarak çocuğunu seviyor tartışma bile yapıyordu.
Kahvehaneye gittiğimde yaşlı adam geldi:
Gâvurali bana orta kahve yap.Dedi
Kahveci üç defa demesine rağmen kahveyi getirmedi.
Ayağa kalkıp:Niye benim kahvemi getirmedin .Diye bağırdı ve bir tokat vurdu.Tokadı yiyen kahveci sandalyeyi kaptığı gibi adanın başına indirdi.Yere yığılan adam bayılmıştı.Ambulans geldi adamı hastaneye götürdüler.
Muhtar ile sohbet ediyordum telefon çaldı ve muhtar telefonu açtı.Hastanedeki adam muhtara şu talimatı verdi:Gâvuraliye söyle benim bağları ortağına hasat ediversin.Ben saf saf muhtarın yüzüne bakınca muhtar gülümsiyerek:
-Sopayı yediği adama ortaklık teklif ettiğini anlamadın değilmi?Alinin maddi durumu zayıf olduğu için aramızdaki fakirleri kalkındırırız ki onların bizim malımızda gözü olmasın.
Ufacık köyün neden ilçemizden zengin olduğunu daha iyi anlamış oldum.Gelişmiş ülkelerinde aynı anlayış içinde oldukları ve bolluk içinde yaşamanın kalabalık olmasına değil Ananelerin ileri görüşe bağlı olmasında olduğu kanaatine vardım.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.