- 249 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
PİTİ YEMEĞİ.
KARS YÖRESİNDE YAPILAN PİTİ YEMEĞİ .
Piti , Güney Kafkasya , komşu ülkeleri ve Orta Asya mutfaklarında kullanılan bir çorbadır ve fırında, içi sırlı ( Türk dillerinde piti olarak adlandırılır ) ayrı kaplarda hazırlanır . Koyun eti ve sebzelerle ( domates , patates , nohut ) yapılır, safranla demlenir .lezzet ve renk katmak için su, tamamı bir parça yağla kaplanmış ve kapalı bir güveçte pişirilmiştir. Piti, genellikle birinci (sebzeli çorba) ve ikinci (et) yemek olarak ayrı ayrı yenebilen, etin ve sebzelerle birlikte sıvı kısmının "demonte edilmesi" için ek bir tabak eşliğinde güveçte servis edilir.
Piti , özellikle İran’da popüler olan bir abgoosht çeşididir . Ermenistan’da buna putuk denir ( Ermenicede güveç anlamına gelir).
Lezzetli, lezzetli ve besleyici piti geleneksel olarak chanag, kyupe veya dopu adı verilen toprak kaplarda pişirilir. Balkanlar, Moldova, Gürcistan ve Akdeniz ülkelerinden o kadar çok varyasyon var ki, isim bir güveç veya çorbadan ziyade bir tarif fikri. İsmin etimolojisi, daha fazla yemek yeme ihtiyacının sonu anlamına gelen Türkçe bitdi kelimesinden türetilmiştir. İyi bir pitinin sırrı uzun ve yavaş pişirmedir. Genellikle iki çeşit olarak servis edilir: gözleme (lavaş) ile servis edilen berrak çorba ve ardından katı malzemeler.
Pitinin ana malzemeleri koyun eti , kuyruk yağı , nohut , patates, soğan, kurutulmuş alycha veya diğer kiraz eriği ve safrandır . Etler, önceden ıslatılmış nohutlarla piti tencerelerde yavaş yavaş kaynatılır. Yemek hazır olmadan 30 dakika önce patates, soğan, alycha ve safran infüzyonu eklenir. Sumak tozu da ayrı olarak servis edilir.
Azerbaycan’da piti iki aşamada yenir. Önce ek tabakta ekmek buruşturulur ve üzerine mor baharat karışımı serpilir. Daha sonra üzerine et suyu dökülür ve oluşan karışım doyurucu bir çorba olarak tüketilir. İkinci olarak, aynı tabağa biraz daha buruşuk ekmek eklenir ve Piti’nin geri kalanı (koyun eti yağı, et ve sebzeler) üzerine dökülür, aynı baharatlar serpilir, yağın parçalanması için karıştırılır ve karıştırılır. sonra yenir.
Piti, Azerbaycan’da farklı şekillerde pişirilir , özellikle Şeki bölgesi kendine özgü pidesiyle ünlüdür.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.