- 425 Okunma
- 1 Yorum
- 1 Beğeni
-ON DÖRT MAYIS DERKEN-
Ünlü bayrak şairimiz Arif Nihat Asya merhum bin dokuz yüz elli seçimlerinde Adana’dan mebus adayıdır. Kazanır da. Seçim çalışmaları sırasında bazı dostları, sen bir işe girdinde Kasım Gülek, Kemal Satır gibi dev isimler var karşında derler kendisine. Seçim öncesi üstat miting yapacaktır ahaliye karşı. Konuşmasını planlar, kürsüye çıkar ve söze başlar: Sevgili Adanalılar! Benim can kardeşlerim! Seçim çalışmalarım sırasında kimi dostlar bana Kasım Gülek, Kemal Satır gibi devler karşısında şansın ne ola ki diye sordu. Yurttaşlarım, bu tip yaklaşımlar açıkça bana daha ziyade cesaret verdi. Öyle ya, siyasette bugüne kadar hep devlerle karşılaştık, biraz da insan görün istedim demektedir. Yıllar sonra bu hususa değindiğinde, o gün bu girizgâhtan sonra kopan alkıştan meydan çökecek sandım diyecektir.
Gerçekten de, 14 Mayıs 1950 bir inkılap günüdür yakın tarihimizin sunduğu gelişme dinamikleri platformunda. Tek partili dönemden çok partili döneme geçiş bin dokuz yüz kırk altı olsa da, asıl neticesini bin dokuz yüz elli seçimlerini takiben verecektir. Halk katmanları genelinde ise tek parti dönemi baskısından kurtuluş anlamını verir siyasal toplumsal tarihimizde.
Kuşkusuz 29 Ekim 1923 tarihli Cumhuriyetimizin ilanı temel ve büyük bir inkılap olmaktadır tarihimizde. Büyük Atatürk’ün liderliğinde Monarşik sistemden kopmanın taşları döşenmektedir o vakit. Her ne kadar Cumhuriyet demokrasiyi getirdi mi eleştirileri hep yapılsa da, yeryüzünde de cumhuriyetle demokrasinin koşut geliştiğini örneklemek oldukça zor olmalı. Fransa 1789 devriminden sonra en az yüz elli yıl kendini bulamaz mesela. İngiliz her ne kadar Meşruti idareyle demokrasisini taçlandırsa dahi, on yedinci asırda bir Cromvell dönemini yaşamaktadır. Hani derim ki, ülkelerin tarihinde safhalar hiç de safra atar misali anlık gelişmemektedir.
Bizde de asırların Monarşik çizgisinde kodlanmış toplumsal, siyasal genetiğimizin bir gecede ya da birkaç sene içerisinde, yahut bir iki nesilde değişmesi beklenmezdi elbette. Şu kadar ki, anın yaşanırken yüklediği olumsuzluklarda vardır, bireyler ve kuşaklar üzerinde. Demem şu ki, devirler müspet ya da menfi yönde yekpare bütünsellik arz etmemektedir.
Şöyle ki, kimi vakit yirmi yedi yıllık tek parti devri formatlamasının aksine olarak bin dokuz yüz yirmi üç otuz sekiz ve otuz sekiz elli arasını ayrı değerlendirmek taraftarıyım. İnkılapların yorumlanmasındaki Pragmatik, dogmatik perspektif ayrımı ya da dış politikada atılganlık, temkinlilik yaklaşım farklılığı, öte yandan iç siyasette halka inebilme, bürokrasiyi aşabilme gücü bağlamında tatbikat Atatürk döneminin lehine dikkat çekebilir de.
Şu kadar ki, bin dokuz yüz ellide Bayar, Menderes yönetiminde hamle üstünlüğünü yakalayan Demokrat Parti’nin “yeter söz milletindir” söylemiyle de ifadesini bulduğu biçimde büyük bir atılımı gerçekleştirdiği şüphesizdir. Sosyal ve politik alanda muazzam bir enerjinin açığa çıktığı ve ülkemizi dönüştürmenin yepyeni ilk adımlarının atıldığı aşikârdır. O dönemde sosyal psikoloji üzerinden okunduğunda yirmi yedi yıllık bir tek parti sultasına son verildiği açıktır. Dolayısıyla bu dahi on dört mayıs bin dokuz yüz elli tarihinde yaşananın bir seçim zaferinden ibaret olmayıp başlı başına bir devrim niteliği kazandığıdır. Düşen bir takvim yaprağı değildir açıktır ki.
O gün bugündür farklı çevrelerde kabaca devrim düşmanlığı, kibarca karşı devrim nitelendirmeleri temelsiz ve bilimsellikten uzaktır kanımca. Öyle ki, devrimcilik adı altında sergilenen tutum Anadolu’nun ahalisini rençber ya da asker görmek noktasında o denli eleştirdiğimiz Osmanlı yönetimsel zihniyetinden farksızdır işin ilginç yanı. Dedim ya üstte, asırların yüklediği genetik kodlar. Yassıada sürecinin hazin neticesiyle başbakan ve bakan idamlarının dahi Osmanlı’da sadrazam idamlarından, infazlarından farkı ne ola ki? Siyasi rejim üzerinden şekli fark bulabiliriz ancak. Sadrazamlarda o çağın başbakanları değil mi nihai noktada?
Ne çare ki, Yirmi Yedi Mayıs ve Yassıada süreçlerinin ülkemiz toplumsallığına ve politik işleyişe armağan ettiği travmatik psikolojik neticelere bağlı olumsuzluklar bulunmakta. Demokrat Parti döneminin farklı görüş açıları etrafında sağlıklı biçimde sorgulanmasını, muhasebe edilmesini ve dahi eleştirilmesini hayli müşküllü kılmaktadır mesela. Yine son yarım asrı aşkın merkez sağ siyasetin rant, duygu sömürüsü, oy deposu alanını teşkil etmektedir bu tarih evresi.
Söz gelimi iki binlerin Demokrat parti kurulumu da bunun bir parçasıdır bana göre. Kuranların ellilerin DP evresine sevgi, muhabbet, bağlılık duyduğu kuşkusuzdur. Ne var ki, devir değiştiğine göre, bambaşka koşullarda, zaman diliminde anakronik durmuyor mu acaba böylesi tavır almalar? Dolaylı neticesi maziyi sömürmek değil de nedir? Ola ki maksat bu olmasın.
Şimdi de Sayın Cumhurbaşkanımızın iki bin yirmi üç seçimlerinde takvimi on dört mayıs olarak belirlemesi karşımızda. Burada gayem iktidar muhalefet dedikodusu yapmak değil kesinlikle. İktidar bilakis, yirmi yıllık başarılara da sahip, karşılığında milletimizin kararlı teveccühünü kazanmış bir siyasi istikrar modeli olmaktadır. Muhalefet çevrelerinin ise bu süreçlerde aymazlıkla, lafazanlıkla, beceriksizlikle, öz güven yoksunu ve itimat uyandırmayan bir çizgide yürüdüğü muhakkaktır. Bugün dahi “Bremen Mızıkası” nı ancak andıran tutarsız bir ittifak modeli kel alaka parantezde önümüzdedir açıkça. Bir heyecan, bir panik, bir savrukluk gidiyor hani.
Efendim, haddi be! Diyeceklere inat iktidarında, muhalefetinde dostuyum oysa. İktidar yirmi yılın başarılarına sahip, muhalefet ise demokrasinin olmazsa olmazıdır çünkü.
Amma velakin, Reisicumhur büyüğümüz gaf yapmıyor mu burada? Yaptığı açıklamada, milletimiz bunlara yine yeni yeniden “yeter söz milletin” diyecek dese de doğru bir yaklaşım değil bence. Nedeni basit aslında… On dört mayıs bin dokuz yüz ellide olan bu hükûmetinde karşı olduğu ya da en azından sıcak bakmadığı, mesafe duyduğu bir yapının tahakkümüne karşıdır. Oysa bugün aynı hükumet modeli yirmi yıldır işlemekte, yürürlükte. E Sayın Cumhurbaşkanımız yeter söz milletindir demekle kendisine ve AKP hükumetine baraj koymayı düşünmediğine, düşünmeyeceğine göre. Bu yaklaşım Formel düzlemde zorlamalı bir hal almıyor mu?
Tek imkân noktası ise altı yedi yılda denk geldiği düşünülürse, on dört mayısın bu sene de pazara gelmesi. Ne çare ki, Allah tarafından zannı uyandıran avantajın dezavantaja da kapı araladığını unutmamalı bence. 🙂
L.T.
YORUMLAR
Levent abi, amca, dayı, bey, beybaba...hangisi münasipse kabul buyurun lütfen.
Çok inceden inceden bal akan şeker gibi taptaplı bir dil ile tarihlerden 14 mayısı örnekleyerek maharet ve ustalıkla geçmişin ve günümüz siyasi manzarasını temaşa eylemişsiniz.
Böyle laflar insani sorumluluk altına sokar.
Misal; Birine seç şunu göz edişine benzer biraz.
Özürle abim,
Yalnız hemen şunu belirteyim 14 mayıs aynı zamanda Yahudi' nin üçüncü toplaşmasının milli bayramı yani İsrail' in doğum günü...
Erciyes Dağı hep karlı on dört mayısta ama o kar hep aynı on dört mayısın karo değildir. Önemli olan en üsttekidir temiz mi pak mı ak mı...
Yani kıssadan hisse ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz meali yok misali şuna bakarım ben zavallı, küçük, büzük bir insan örneği olarak.
Yirmi yılda yaşamıma ne dokundu?...
Vah vah vah tüh tüh tüh Levent dayı,
Düşünüyorum,
Zihnim aklım beni periyosite edip verim düşüküğüne uğratmaz ise bizzatihi yaşadığım şu amcam.
Lafı uzatmaya gere yok kırıntı peynir bulamaz duruma geldik. Kırıntı peynir tenekedeki tüm attığın biriktiği teneke kokusunun sindiği atık olması gereken bir peynir. Kemiğin kilosu kırk lira.
Vicdanım kanıyor, dilim susuyor bir oyum var hepsi o.
Ev almak mı...füyyü füt.
Bana göre
Altı iyi sayıdır şayet ganyansa...işimiz ona kaldı galiba. Oda komşunun oynadığı.
Ya tutarsa...
Selam eder huzur, sağlık, ucuzluk, güzel düşünceler dilerim.
levent taner
Hoş geldiniz, sefa getirdiniz
Değerli yorumunuz kanalıyla önemli hususların altını çizdiğinizi, yerinde bildirimler yaptığınızı, anımsatmalarda bulunduğunuzu gördüm, görüyorum
Öncelikle İsrail'in kuruluş takvimine değinmenizi ne alaka çizgide karşıladığımı söyleyemem
Evrende hiçbir şey tesadüf olmadığı gibi, dünyamızda da elbet değil, en azından bence
O vakitler şüphesiz Stalin ve Türkiye algısı üzerinden batıya yönelmiş gözüksek dahi batı dünyasıyla da kontrolsüz müttefik olduğumuz kuşkusuz
Darbe dönemlerini de incelersek anti komünizmin faturasının hayli yüksek olduğu ortada
Bunun bedeli İsrail ve Amerika ile ölçüsüz, fütursuz ve çok defa tek taraflı, batının buyurgan olduğu bir ahbaplıksa küllüm ziyan
Keşke doğu ve batı blokuyla denk mesafede, her ikisiyle de ölçülü münasebeti yek diğerine koz kullansak, kullanabilse idik
Bu arada hocam, İsrail'in arz ettiğiniz doğum gününü bir dörtlükle kutlamak isterim müsaadenizle
""Yıkılasın İsrail, Enkazını göreyim, Sana ülke diyenin, Yüzüne tüküreyim!" söylemi hoşuma gider açıkça
Bende anmak, yad etmek türlü biçimlerde cereyan eder, lanetlemekte bir yoldur
Efendim! Güncel ekonomik sıkıntılarımız konusunda söylediklerinize de hak veriyorum pek tabii olarak
Bunların son yirmi yıla kalıp halinde bağlı olduğunu düşünmüyorum gerçi
Şu kadar ki, özellikle son üç yılda Covit ve Rusya-Ukrayna kriziyle küresel sorunlara dönüşmesini de yabana atmaksızın ülkemizde ekonomik problemler var şüphesiz
Bunda hükumetin hataları da yok değil elbet
Amma velakin biz toplum olarak neredeyiz, ne yapıyoruz, daha etkin olmasını arzu ettiğim muhalefet iktidar karşısında verimli, etkin, yapıcı siyaset izliyor mu? Söz gelimi iktidar karşısında muvaffak olmak noktasında yirmi yıldır en yüksek şansa sahip muhalefet kesimi, bunu sağlıklı biçimde ölçüp biçip, değerlendiriyorlar mı? Yoksa geçip giden zamanı har vurup harman mı savuruyorlar?
Öte yandan iklimsel durumlara bakıyorum, uzun yılların en alakasız kışı, neredeyse yaz denilecek günler var, bahar makamında çalıyor, kar yok yağmur yok doğru düzgün
Toplum ve siyaset bağlamında bir bereketsizlik var üzerimizde hani, iktidarıyla muhalefetiyle
Nihayet hocam
Katılım ve katkınız dolayısıyla şükran duydum
Yüreğinize, emeğinize, kaleminize, kelamınıza bereket
Sağlıklı, huzurlu, mutlu, bereketli bir sene dilerim size ve ailenize
Selam ve saygılarımla. 🙂
KUSHİM
Hiç bir zaman kemiğe de muhtaç kalmadık be abi. Çocuklarda güdüklük başlamış sayın abim...günah bu çok günah, bunun vebalini veremezsiniz, çok olur bilirsiniz. Çözümü var abim hem de çok kolay çözümleri var. Sıralayıp da başınızı ağrıtmayım...
Hürmet ederim, saygım sonsuz sizin gibi iyi bi abiye.