- 218 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
BONAT KUTLAR.
BONAT KUTLAR KİMDİR?
Onat Kutlar kimdir, Onat Kutlar, 25 Ocak 1936 tarihinde Alanya‘da doğmuştur. Tam adı Mehmet Arif Onat Kutlar’dır. Aslen Gazianteplidir. Ali Rıza Kutlar ve Meliha Kutlar’ın oğludur. Babası bir hakim olduğu için önce Malatya ve İzmir‘den sonra 6 yaşında taşındıkları Gaziantep‘de çocukluğu ve gençliği geçti. İlk ve orta öğrenimini Gaziantep’te tamamladı. Gaziantep Lisesinin çıkardığı “İlke” adlı dergide ilk öyküleri yayınlandı. 1954 yılında Gaziantep Lisesinden mezun oldu.
Felsefe okumak için İstanbul’a gitti, ama Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Bölümüne girdi. Bir yıl orada okuduktan sonra, ayrılıp İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde okudu, son dersinin sınavına girmeyerek okuldan ayrıldı ve felsefe okumak üzere yılında Paris‘e gitti. İki yıl sonra döndüğünde bir süre Doğan Kardeş Dergisinde çalıştı.
İstanbul Hukuk Fakültesi ilk sınıfında okurken, arkadaşları Erdal Öz, Kemal Özer, Adnan Özyalçıner, Hilmi Yavuz, Doğan Hızlan, Konur Ertop’la birlikte `a Deresisinin kurucuları arasında yer aldı.
1952’de çeşitli dergilerde çıkan şiir ve hikayeleriyle tanınmaya başlayan Onat Kutlar, edebiyattaki özgün yerini ödül kazanan “İshak” adlı öykü kitabıyla aldı.
1959 yılında yayınladığı “İshak” adlı öykü kitabı ile 1960 yılında Türk Dil Kurumu ödülünü kazandı. 1965 yılında Türk Sinematek Derneğini ve Yeni Sinema dergisini kurdu. 1965-1976 yılları arasında, Türkiye’ye dünya sinemasının kapılarını açan Türk Sinematek Derneğinin başkanlığını yaptı.
“Yusuf ile Kenan”, “Hazal” ve “Hakkindeki Bir Mevsim” adında üç tane senaryo yazdı ve çekilen filmlerle yurt dışı ve yurt içi festivallerde birçok ödül kazandı.
1975 yılında Polonya tarafından Kültür Madalyası ile ödüllendirildi. 1985 yılında Berlin Film Festivalinde jüri üyeliği yaptı.
İstanbul Film Festivali Düzenleme Kurulunda ve İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı İcra Kurulunda görev yaptı. 1978’de, Kültür Bakanlığı Sinema Yapım ve Gösterim Merkezinin kuruluş çalışmaları içinde yer aldı.
1989’da, İranlı şair Füruğ Feryadınıza şiirlerinden bir seçmeyi Celal Hosrovşahi ile birlikte çevirerek Sonsuz Günbatımı adıyla yayımladı. Unutulmuş Kent adılı şiir kitabı 1996’da Fransa‘da Rauyamont Vakfı tarafından yayınlandı.
1994 yılında Fransız hükumetince, “L’Ordre des Arts et des Lettres” ödülü verildi.
Meydan, Yeni Sinema, Milliyet Sanat, Papirüs, Gösteri gibi dergilerde çıkan sinema yazılarını Sinema Bir Şenliktir’de bir araya getirdi. Cumhuriyet gazetesindeki yazıları ölümünden sonra Gündemdeki Konu (1995) ve Gündemdeki Sanatçı (1995) adlarıyla kitaplaştırıldı.
30 Aralık 1994’te The Marmara Otel’in pastane katına yapılan bombalı saldırı sonucunda ağır yaralandı. Ardından 11 Ocak 1995’te kurtarılamayarak vefat etti.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.