- 229 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
ALTILI MASA 5. TOPLANTI
ALTILI MASA 5. TOPLANTI
Bugüne kadar altı parti liderleri 5. kez bir araya geldi. Dönüşümlü olarak ev sahipliği yapıldı. Elbette farklı dünya görüşlerine, farklı program ve tüzüklere sahip olmaları, oynanan tüm oyunlara rağmen birlik ve beraberlik içinde hareket etmeleri başarılı durumdur.
Yapılan toplantılarda Türkiye’nin çeşitli sorunlarını masaya yatırarak asgari sorunlarda uzlaşmaları erdemliğini göstergesi olarak değerli sayılmalı.
Toplantıların temel amacı, ekonomi, insan hakları, Kürt ve alevi sorunu, son zamanlarda üst üste getirilen zamlarla yokluk ve yoksulluğa karşı alınacak tedbirler, kısa, orta ve uzun vadeli program ve projelerin neler olabileceği konusunda gerekli raporlar hazırlanarak çözüm yolları arandı.
Altı siyasi parti liderlerin ilk buluşması ; CHP Genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ev sahipliğinde 6 genel başkan, önce 12 Şubat’ta “Yarının Türkiye’si için” sloganı etrafında Çankaya Belediyesi Tesisleri’nde bir arya gelmişlerdi. Ardından 28 Şubatta Bilkent Otelde yapıldı. Genel başkanların isimleri partilerin alfabetik sırasına göre okunarak yerlerini aldılar.
Toplantıda, 48 sayfalık ve 23 maddelik ’’parlamenter sistem’’ mutabakat metnini okudu. Yapılan konuşmaların ardından 6 lider, sahneye çıkarak ’Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’ Mutabakat Metni’ni imzaladı.
Altı siyasi parti liderinin ikinci; DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın ev sahipliğinde,yapıldı. Toplantı sonrasında yapılan açıklamada, iktidarın Seçim Yasası değişikliğini "siyasi mühendislik ve birliklerini bozmaya yönelik" bir girişim olarak nitelendirildi.
Bu girişimler karşısında demokrasiyi savunan siyasi partilerin daha "güçlü" bir şekilde birlikte hareket etme konusunda "kararlılık" sergilemesi gerektiği ifade edildi.
Altı liderin 3. buluşması DP Genel Başkanı Gültekin Uysal ev sahipliğinde yapıldı.Burada çalışma grubu oluşturma kararı alınarak görevlendirme yapıldı.
Bu çerçevede anayasal ve yasal mevzuatla ilgili çalışma grubu;
1. Siyasi ahlak yasası,
2. Ekonomik ve Sosyal Konseye işlerlik kazandırılması ile ilgili düzenlemeler,
3. Uzun vadeli strateji ve planlamadan sorumlu bir kurumsal yapının oluşturulması, konularında yasal hazırlık yapılması için görevlendirilmiştir.
Altılı masanın 4. toplantısı Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun ev sahipliğinde Gelecek Partisi Genel Merkezi’nde yapıldı..
Bugün açıkladığımız ‘Temel İlkeler ve Hedefler’ metniyle geçiş süreci ve ülke yönetimi konusunda bundan sonraki ortak çalışmalarımıza referans kaynağı olacak bir tutum belgesi ortaya koymuş bulunuyoruz. Bu referans metin, aynı zamanda milletimize ve partilerimizin tabanlarına ortak bir taahhüt niteliği taşımaktadır.
Altılı masa 5. toplantısını, İYİ Parti Genel Merkezi’nde bir araya geldi. Liderlerin yaptığı ortak açıklama şu şekilde:
“Ülkemize ve milletimize ağır ekonomik, sosyal ve psikolojik bedeller ödeten Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin açtığı yaraları sarabilmek, hukukun üstünlüğünü ve siyasi ahlakı yeniden tesis edebilmek için büyük bir kararlılıkla başlattığımız işbirliği sürecinin beşinci toplantısını bugün gerçekleştirdik.
İktidarın milletimizi kutuplaştırarak birbirine hasım ilan eden bu kutuplaşma üzerinden çıkar düzenini sürdürmeyi amaçlayan kirli siyasetinin karşısında huzurun hâkim olduğu “Yarının Türkiyesi’ni” inşa etmeye kararlıyız.
İşte bu nedenle, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ile hedefimiz:
’’Mahkûm edildikleri işsizlik ve baskı altına alınmaya çalışılan özgürlükler de dahil olmak üzere, gençlerimizin önündeki tüm engelleri kaldırıp, hayallerine kavuşabilmelerini sağlamaktır.
İşletmelerimizin yurt dışı ile rekabet edebilmeleri ve hem ulusal hem de uluslararası piyasalarda marka değeri oluşturmalarına destek olmaktır.
Esnafımızın, üreticimizin, sanayicimizin ve çiftçimizin, tüketiciye, uygun fiyata kaliteli ürün sunabilmesi, ürettiğinden kazanabilmesidir.
Memurumuzun, işçimizin, emeklilerimizin hak ettiği yaşam kalitesine kavuşmasıdır.
Kapsayıcı politikalarla yoksulluğun, özellikle de kadın ve çocuk yoksulluğunun sonlandırılması, milletimizin her bir ferdinin refahtan adil pay almasını sağlamaktır.
Özetle, sadece yönetim sisteminin değil, topyekûn hayatlarımızın değişmesidir. Milletçe hak ettiğimiz, 21’inci yüzyıla yakışır, mutlu ve refah içinde bir Türkiye’ye kavuşmaktır.
Bilinmesini isteriz ki;Altı siyasi partinin ortak akıl ve makulde buluşmak üzere oluşturduğu istişare mekanizmasını, adaylık tartışmasına indirgemeye çalışanlar, milletimizin ve ülkemizin geleceğine dair büyük bir kazanım olarak gördüğümüz çalışmalarımızı asla sekteye uğratamayacaktır.
Bir kez daha ilan ediyoruz ki; Türkiye’nin 13. Cumhurbaşkanı, Güçlendirilmiş Parlamenter sistemden yana olan, demokrasi âşıklarının adayı olacaktır.’’şeklinde açıklandı.
Sonuç olarak şöyle söylenebilir;
1 - CHP Genel başkanı Kılıçdaroğlu, beş sağ partiyi yanına alması büyük beceri ve yetenek gerektiren bir durum olduğu bilinmeli.
2 - AKP ve MHP’nin tüm manevra ve oyunlarına karşın birlik beraberlik içinde temel konularda anlaşıp uzlaşma sağlamaları başarı olarak düşünülmeli.
3 - ’’Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakatı’’ ile’’Temel İlkeler ve Hedefle’’ konusunda görüş birliği içinde olmaları iktidar olmaya hazır oldukları şeklinde değerlendirilmeli.
4 - İktidara geldiklerinde, yüksek enflasyon, işsizlik, insan hakları, yargı, dış politika gibi temel politikalarda plan ve projelerinin olması güven verici bir durum olarak düşünülmeli.
5 - CHP’nin sol partileri yanına alınmaması bir strateji gereği olabilir.
6 - Altı lider tarafından belirlenecek ortak cumhurbaşkanı adayına , diğer sol muhalif partilerle ilişkiye geçme, birlikte hareket etme yetkisinin verilmesi daha isabetli bir düşünce olarak yorumlanabilir diye düşünüyorum…
Muzaffer KALABA
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.