- 190 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
KİTAP VE ÖNEMİ
Edebiyatın toplumsal gelişmelerdeki rolü ve önemi büyüktür.Kitapta edebiyatın bir parçası. Bu amaçla bu haftaki yazımı kitap ve kitap okumanın önemine değinmek istedim.
Kitap, ’’Bir kitabı açtığınızda, yeni bir dünya açıyorsunu’’ şeklinde ifadesini bulur. Ufku genişletmek ve daha birçok farklı faydayı sağlayabilmek için mutlaka düzenli olarak kitap okumak gerekir.
Kitap okumak 7’den 70’e herkesin mutlaka düzenli olarak yapması gerektiği en önemli kültürel yapı içerisinde yer almaktadır. Özellikle farklı konularda bilgi sahibi olmak, rahatlamak, özgüven kazanmak ve zeka gelişimine daha yüksek noktaya çıkarmak gibi birçok sebepten dolayı kitap okumak büyük öneme sahiptir.
Düzenli kitap okunduğu zaman hafıza güçlenir, kelime dağarcığı genişler ve bunun yanında ifade yeteneği gelişir. Empati yeteneğinin oluşması ve bunların bütünü kişinin konuşmasına, kendini sözlü ifade etmesine fayda sağlar.
Geri kalmış veya geri bıraktırılmış toplumların karşılaştıkları sorunların bir çoğunun kaynağında ise eğitimsizlik yer almaktadır. Bu toplumlarda kişiler, okuyarak geçirebilecekleri zamanları çoğunlukla yararsız uğraşılarla geçirmektedirler. Oysa okuma alışkanlığı öncelikle kişilerin kendisi için edinilmesi mutlaka gereken bir alışkanlıktır.
Okuyarak olayların ve gelişmelerin iç yüzünü öğrenen bir kişi, öncelikle kendine olan güvenini artırır. Bu ise aynı zamanda düşünce ufkunu geliştirip, geniş bir görüş açısı sağlayarak, olayları inceleme yeteneği kazandırır. Ayrıca okuyan kişiler çok okumanın beraberinde getirdiği zengin kelime dağarcığına sahip oldukları için, hikmetli ve etkileyici konuşarak hitap ettikleri kişilerde etki de uyandırırlar. Bu etki ise insanlarla ilişkileri güçlendirmekte, kişiye daha sosyal bir karakter kazandırmaktadır. Dahası, geniş kelime dağarcığı, insanın daha fazla kavramla düşünebilmesini de sağlar. Yani düşünce kapasitesini ve kültür düzeyini artırır.’’
Okuyarak kendini geliştiren kişiler ise elbette çevrelerinde gelişen olaylara da hakim olacak ve toplum içinde eğitim seviyesinde zamanla bir ilerleme sağlanacaktır.
Alman düşünür James Hawel; ’’dünyayı yöneten, kalem, mürekkep ve kağıttı’’ sözüyle okumanın önemini çok iyi anlatmaktadır.Gelişmiş toplumlarda kitap okuma ve yazmaya büyük önem verdikleri için ülkesini ve devletini daha iyi yönetme şansına da sahipler.
Geri bıraktırılmış toplumlarda ise durum tam tersinedir. Ülkeyi yönetenler okuma ve yazmaya gerekli önemi vermediklerinden, ülkeyi de iyi şekilde yönetme yeteneğine sahip değiller. Bu nedenle gelişmiş ülkelere göbekten bağlıdırlar. Onların emir ve talimatları doğrultusunda hareket etmek zorunda kalırlar.Bu bağımlılık zaman zaman çeşitli krizlere sebebiyet verir. Ülke yönetimi sorunlara çözüm bulamıyor.
Bu nedenledir ki, toplumların gelişmesinde ve yönetilmesinde okumanın büyük önemi vardır.Başarılı olmanın yolu, başarının nasıl geleceğini bilmekten geçer.Ülke yöneticileri, uzun vadeli orta vadeli ve kısa vadeli planlar yaparak ve gelişmiş ülkelerin ülkelerini nasıl yönettiklerini tecrübelerinden yaralanmak gerek. bu da ancak okumakla olur.
Ülkemiz ekonomik, sosyal ve siyasal alanda önemli gelişmeler olmasına rağmen kitap, dergi, gazete okuma ve önemi konusunda hala problemler yaşamamız bilinen bir gerçek. Dünyada hızla meydana gelen bu değişmeler ve gelişmelere ulaşmanın ve bu yarışta ülkemizin geri kalmamasının en önemli yolu hiç kuşkusuz okumaktır. Bu sorunu çözecek olan bizleriz. bizlerde kitap okumakla çözebileceğimize, ülkemizin daha güzel , daha yaşanılabilir bir duruma getireceğine inanıyorum.
Dünyanın en zeki insanı olarak kabul edilen ve Nobel ödülü Sahibi olan Einstein üniversite mezunu değildi. Onu başarılı yapan okuma alışkanlığıydı. Kendimizi tanıyarak Hayatta başarılı olabilmenin en önemli yolu okumaktır.
Günümüzde gelinen aşamada, internetin çok yaygınlaştığı toplumlarda kitap alışkanlığında bir azalmanın medya gelmemesi bunu göstermektedir. . Çiçero’nun dediği gibi : “Kitapsız bir ev ruhsuz bir cesede benzer” bu duruma en iyi örnektir.
Bu haftaki köşe yazımı şöyle noktalamak istiyorum; Tüm kötülüklerin anası cahilliktir. Cahillikten kurtulmanın yolu hiç kuşkusuz okumaktan geçer.
Ne mutlu okuyup yararlı insan olabilenlere..
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.