- 549 Okunma
- 4 Yorum
- 2 Beğeni
ATATÜRK'ÜN SON SÖZÜ
127- ATATÜRK’ÜN SON SÖZÜ
Türk Milleti ile vatanın kurtuluş ve Türkiiye Cumhuriyeti’nin kuruluş ön deri Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Ata türk, her On Kasım gününde aramızdan ayrılıp Rab’bine yürüyüşü tüm Türkiye’de, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve dış temsilciliklerimizle sevip saygı duyan ülkeler de minnet ve saygıyla anma, rahmetle yad etme törenleriyle anılır.
Askeri deha büyük komutan, reformist devlet adamı, cumhuriyetçi halk insanı, Karaman-i Türkmen soyundan Türk milletinin Ata’sı, 10- Kasım/ 1938 yılında saat 09.05 te İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda son nefesin verip hayata gözlerini yumarak Rab’bine kavuşmuştur.
Rahmeti Rahman Atatürk komaya girmeden önce en son söylediği sözleri, odasında bulunan yetkili görevlilerce a çıklanmıştır. Bu sözler, “Kılıç Ali’nin Anıları” kitabının 659. Sahifesinde (Yazar, Hulusi Turgut) belirtilir. Bu kitapta, “Atatürk’ün son sözü/ kelimesi sanki kendisine selam veren birine karşı selam verdi ve “Aleykümselam” dediği açıklanıyor. Bu fani alemde başka söz terennüm edemez.
Bu anı kitabında İstanbul Dolmabahçe Sarayında hasta yatan Reisi cumhur Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ahvali durumu şöyle açıklanır; “Günlerden 08-Kasım-1938. Gazi Paşa Mustafa Kemal uyanır. Saate bakar, göremez. Hasan Rıza Soyak’a sorar. “Saat Kaç?”
-“07.00 (yedi)” efendim. Gazi Paşa aynı soruyu birkaç kez daha sorar.
Hasan Rıza Soyak cevabı tekrar ederek saatin 19.00 (ondokuz) olduğunu söyler ve biraz soluklandıktan sonra,
“-Biraz rahat ettiniz mi efendim?” diye sorar.
Gazi, “-Evet” der.
Bu arada Doktor Neşet Ömer İrelp, Gazi’den dilini çıkarmasını ister.
“-Dilinizi göreyim efendim, Lutfen dilinizi dışarı doğru çıkartın” der
Atatürk dilini çıkarmayı dener, Ancak sonra dilini geri çeker. Doktor Neşet Ömer İrelp’e bakar ve son söz olarak,
“-ALEYKÜMSELAM” der.
Türkiye Diyanet Vakfı Yayını (2004 yılı 86-A) olup hazırlayan müellifler arasında Prof. Dr. Hayrettin Karaman ve Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı’nın da bulunduğu profösörlerden teşkil altı kişilik komisyon tarafından hazırlanan “Kur’an-ı Kerim ve Açıklamalı Meali” eserinde Azimüşan Kur’ an-ı Kerim’in 114 süresinin Türkçe açıklaması yapılır. Söz konu su eserin 266-280. sayfalarında 16. NAHL Süresinin 128 Ayeti açıklanmıştır.
Uzman müellifler Nalh Süresinin;
*-30.Ayetinde mealen, “(Kötülüklerden) sakınanlara: Rab’biniz Ne indir di? denildiğinde, “Hayır (indirdi)” derler. Bu dünyada güzel davranan lara, güzel mükafat vardır. Ahiret yurdu ise, daha hayırlıdır. Takva sa hiplerinin yurdu gerçekten güzeldir!”
*-31.Ayetinde mealen, “(O yurt) girecekleri zemininden ırmaklar akan Adn Cennetleridir. Onlar için orada kendile rine diledikleri her şer var dır. İşte Allah takva sahiplerini böyle mükafatlandırır.”
*-32. Ayetinde mealen, “(Onlar) Meleklerin, <Size selam olsun. Yapmış olduğunuz (iyi) işlere karşılık cennete girin> diyerek tertemiz olarak canlarını aldıkları kimselerdir.”
Uzman müellifler söz konusu eserin 533-536. Sahifelerinde 56. VAKIA Süresinin 96 Ayetini açıklamıştır. Vakıa Süre sinin;
*-8. Ayetinde mealen, “Sağdakiler, Ne mutlu o sağdakilere.”
*-11. ve 12. Ayetlerinde mealen, “İşte bunlar, Naim Cennetlerinde (Al lah’a) en yakın olanlardır.”
*- 90. Ve 91. Ayetlerinde mealen, “ Eğer o sağdakilerden ise, Ey sağ daki! sana selam olsun!”
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bahşedilen ömrünün son saatlerini geçirdiği hasta yatağında otuz saat süren koma devresine girmeden ve ruhunu Rab’bine teslim etmeden önce meleklerle selamlaşması ahiret alemi için hayırlı bir ölüm olarak tanımlanır. En güzelini ve dosdoğrusun Allah bilir. Atatürk’ün bu fani alemde son sözü melekler için söylediği, “-ALEYKÜMSELAM” sözü olur.
Her kişiyi en iyi Rab’bi bilir, Bir de kendisi. Başkası o kişiyi kendince bilir. Kişi terazisinin kefelerinde tartının doğru luğunu sorgulayan ögeler olduğunu unutmamak gerekir.
Rahmeti rahım Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmet, minnet ve saygıyla anıyorum. Berzahta ruhu şad, Ahrette vatanı Firdevs/Adn Cenneti olsun.
10- KASIM
Süleyman YILDIZ
(Lemos5303)