- 224 Okunma
- 1 Yorum
- 1 Beğeni
YÖNETME SANATI
YÖNETME SANATI
Yönetmek; biraz cesaret, biraz risk, biraz hoşgörü gerektirir. Sözlükte idare etmek, işleyişini sağlamak, yönlendirmek ve yön vermek gibi anlamlara gelir. Haliyle zor iştir yönetmek, yöneten konumunda olmak. Gerekli vasıfları edinseniz bile biraz da kabiliyet ister. Onun için herkes yönetici olamaz, olsa da layıkıyla yapamaz.
Bu da yöneten pozisyonundakilerin ne kadar hassas bir konumda olduğunu gösterir. En ufak bir hata sorumluluğunuz altındakilere sıçrar. Bu durumdan başta siz yönetenler olmak üzere herkes etkilenir. Onlarca, yüzlerce kişiyi idare eden bir şef gibi dikkatli, atik ve soğukkanlı olmanız gerekir. Bulunduğunuz mevki ne olursa olsun bazen bütün hayati kararları alma sorumluluğu size düşer. Önemli olan ise böyle anlarda doğru kararlar alıp uygulayabilmektir.
Aldığınız kararların önemi özellikle buhranlı dönemlerde daha ön plana çıkacaktır. Zor dönemler, sizin yönetme kabiliyetinizi ve dolayısıyla liderlik özelliğinizin ön plana çıkmasını sağlayacaktır. İyi bir yöneten ve güçlü bir lider olmak için pek çok özelliğe ve donanıma sahip olmanız gerekecektir. Yapacaklarınız herkesi memnun etmeyebilir. Bundan rahatsız olanlar mutlaka olacaktır. Sizin gayeniz birilerini memnun etmek değil, yönettiğiniz kurum ve kişilerin menfaatine çalışmak ve onları iyi bir noktaya getirmek olmalıdır. Bunun için de bireysel kararlar değil, ekip işi kararlara ihtiyacınız olacaktır. Tabi bunu yaparken ipler her zaman sizin elinizde olmalıdır. Yoksa küçük bir güç bulan herkes yöneticiliğe soyunur ve siz onların elinden bir kukla haline gelebilirsiniz. Dikkatli olmakta her zaman fayda vardır.
Tüm bunları yaparken kendinize güvenmelisiniz. Liderin cesur duruşu yönetilenlere güç verir. Bu da başarıya olumlu yansıyacaktır. Böylelikle kitleleri çok rahat idare edebilir, arkanızdan kolayca sürükleyebilirsiniz. Tabi her yöneten iyi bir lider olmayabilir. Bu durum, sadece yönetme becerisiyle sınırlı olanlar için dezavantajdır. Lider değil, sadece yöneticiyseniz görevinizi en iyi şekilde yapmak için dersinize iyi çalışmanız gerekecektir. Her ne kadar sadece yöneticilik dezavantaj olsa da iyi bir yöneten olmak pekala sizin elinizdedir.
Bunun için dürüstlük, adil olma, şeffaflık ve etrafınızdakilerin ne dediğine kulak vermeniz gerekecektir. Akıl akıldan üstündür mantığıyla farklı fikirlere her zaman açık olmalısınız. Başka fikirlere kulak vermek, onları dinlemek sizi küçültmez; aksine size kazanım sağlar. Fikrinin dinlenildiğini gören çalışan kendini değerli hisseder. Ve bu durumu kolaylıkla fırsata dönüştürebilirsiniz. Siz istediğiniz için değil, görevi olduğunu bildiği için çalışacaktır etrafınızdakiler. Böyle toplulukta başarıya erişmek sanırım daha kolay olacaktır.
Yöneticilik vasfına sahip başarılı olmuş kimselerin yönetim alanında hayat kurtaran nüanslara ne kadar dikkat etiğini, etmesi gerektiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Küçük detaylar, uzun ve kalıcı başarılar için şaşmaz bir kuraldır. Liyakatli bir yönetici bu kuralara her zaman dikkat eder ve işlerin kolay kolay sarpa sarmasına fırsat vermez. Diğer bir kural ise doğru ve etkili iletişim olacaktır. Sizin ne istediğinizi doğru anlatmanız ve insanları doğru anlamanız etkili bir iletişimle mümkündür. Bunu başarabilirseniz pekala başarı ipini göğüsleyebilirsiniz.
Kısaca özetleyecek olursak başarılı bir yönetim; önce liyakat, son doğru ve etkili iletişim, sonra da dürüst ve adil olacak, olmak zorundadır. Bunları yapabilen ve en kötü anlarda bile karar almasını bilen, aldığı kuralları uygulayabilen iyi bir yöneticidir. Aksi durumda yönetim pozisyonundakilerin koltuğu sallantıdadır. Bu elim olayı yaşamayı da sanırım hiçbir yönetici/ yöneten yaşamak istemez.
NECATİ DİLEK
YORUMLAR
Eyvallah hocam
Tahsil ve hizmet süresi gibi kariyer ögelerinden ziyade liyakat evet
Güçlü bir sosyal kişilik, organizasyon yeteneği, dirayetli ve hakkaniyetli olmak
Mevzuat bilgisi ikinci planda kanaatimce, ara müdürlükler için elbette şart
Ana müdür, yöneticinin ise idare, yönetme kabiliyeti ön planda, bilgi de kuvvettir kuşkusuz
Yüreğinize, emeğinize, kaleminize, kelamınıza bereket hocam
Verdiğiniz istifade imkanı dolayısıyla müteşekkirim
Selam ve saygılarımla.