- 221 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
CEMAL GÜRSEL.
CEMAL GÜRSEL KİMDİR?
Cemal Gürsel, 1895 yılında Erzurum’da doğdu. Türkiye Cumhuriyeti’nin dördüncü cumhurbaşkanıdır. Babası devlet memuruydu ve bu yüzden öğrenimini farklı şehirlerde tamamlamak zorunda kaldı. İlkokulu Ordu’da, ortaokulu Erzincan Askeri Lisesi’nde tamamladı. 1912’de İstanbul’a geldi ve Kuleli Askeri Lisesi’ne kaydoldu. 1915 yılında henüz öğrenciyken Çanakkale Savaşı başladı. Topçu üsteğmen rütbesi verilerek cepheye gönderildi. Seddülbahir’de savaştı. 1917 yılında Filistin Cephesi’ne gönderildi. Filistin’de İngilizler’e esir düştü. Bir yıl Mısır’da hapiste kaldıktan sonra 1919 yılında serbest bırakılarak yurda geri döndü. Ardından Mustafa Kemal önderliğindeki Milli Mücadele hareketine katıldı. İkinci İnönü Savaşı’nda savaştı. Savaştaki başarısıyla İstiklal Madalyası kazandı. Milli Mücadele’nin ardından yarım kalan eğitimini tamamlamak için Kara Harp Okulu’na yazıldı. 1929’da subay olarak mezun oldu. Türkiye’nin çeşitli yerlerinde görev yaptı. 1946’da tuğgeneral, 1951’de tümgeneral, 1953’de korgeneral ve son olarak 1957’de orgeneral rütbelerine yükseltildi. 1957’de 3. Ordu Komutanlığı yaptı. 1958’de Kara Kuvvetleri Komutanı oldu.
cemal gürselO dönem iktidarda olan Demokrat Parti’nin politikaları ordudaki subaylar tarafından beğenilmiyordu. Bu yüzden parti siyasetini eleştiren ve bunlara çözüm önerisi getiren 12 maddelik bir mektup yazarak bunu Milli Savunma Bakanlığı’na gönderdi. Mektup nedeniyle 1960 yılında bakanlık tarafından zorunlu izne çıkarıldı. 27 Mayıs 1960 darbesini yapan subaylar tarafından tekrar göreve çağırıldı. Aynı yıl Milli Birlik Komitesi başkanlığına seçildi. Genelkurmay Başkanlığı ve devlet başkanlığı yetkilerini aldı. Yeni bir anayasa hazırlayacak kurucu meclisi açtı. Anayasa Hazırlama Komisyonu’nda, devlet yönetiminde askeri vesayeti sürdürmek isteyen Milli Birlik Komitesi üyelerinin tümüne yurtdışı görevleri vererek siyasetten uzaklaştırdı. Darbe yönetiminin görevden çekilmesi ve tekrar demokratik bir yönetime geçilmesi için yaptığı yoğun çalışmalar sağlığını olumsuz etkiledi. 1961 yılında hafif bir felç geçirdi.
1961 yılında referandumla yeni anayasa kabul edildi. Bir yıl sonra kurulan kurucu mecliste yapılan seçimlerle Türkiye’nin dördüncü cumhurbaşkanı olarak seçildi. Hükümetin kurulması görevini İsmet İnönü’ye verdi.
Bu yıllarda hastalığı da gittikçe ilerliyordu. Ülkede koalisyon hükümetleri kurulmuştu ve bu durum siyasal karışıklığa neden oluyordu. Toplumsal çatışmalar gittikçe artmıştı. Bu sıkıntılı süreçte tedavisinin Türkiye’de mümkün olmadığına karar verildi ve ABD’deki bir askeri hastanede tedaviye devam edildi. Hastanede komaya girdi. Bir yıla yakın bir süre bitkisel hayatta kaldı. Doktorlar tarafından iyileşmesi mümkün olmadığı gerekçesiyle tekrar Türkiye’ye yollandı. 1966 yılında tekrar Türkiye’ye döndü. GATA’ya yatırılan Gürsel’e, uzman doktor heyeti tarafından Mart 1966 tarihli kararla iş göremez raporu verildi. Cemal Gürsel, 6 ay sonra 14 Eylül 1966’da hayatını kaybetti.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.