İyimser bir insan ışık olmayan yerde ışık görebilir; ama kötümser biri neden hep onu söndürmeye koşar? (michel de saint pierre)
Parlain m
Parlain m

Çekirdek

Yorum

Çekirdek

6

Yorum

7

Beğeni

0,0

Puan

821

Okunma

Okuduğunuz yazı 13.9.2022 tarihinde günün yazısı olarak seçilmiştir.

Çekirdek

Gece uyumadan önce kendime sarıldım. Sırası gereğince önce saçlarımı, ardından yüzümü okşadım. Uykuya dalınca yokluğa iştigal edecek dünün beni, sabaha uyanamayacağından bu sade ama saygın uğurlama törenini hak ediyordu. Öyle ya, yorgunluğuna rağmen günü tamamlamayı başarmış, akşam beş sularında sağına ve soluna inci gibi dizilmiş gürgen, öbek öbek lavanta ve birkaç çeşit çalının etkisiyle hoş bir kokuya hapsolmuş yokuştan inerken, bir garip bir çığlığa benzeyen sesleri ile yağmurun haberini kanatlarına çarpa çarpa anlatan sığırcık kuşlarına bir bıkkınlık dolu bir ifadeyle bakmıştım. Belli ki sığırcıklara rüzgarın fısıldadığıyla, nem hesabını ajanslara açıklayan meteoroloji haberleri birlikte omuz omuza hareket ediyordu. Bir an, bu sahnenin gerçek olup olmadığına, hatta hatta bir rüyada olup olmadığımı düşünmüştüm. Yorgunluk akli dengeleri altüst ediyordu. Hafızamda kaydolan rotayı izleyerek yürüdüm ve yürüdüm.

Akşam olunca, birkaç notumla haşır neşir olmuştum, notlarda belli ki kelime akışı denemesi yapmış, başarısızlığımı, yazıdan uzak kalmamın kendimce haklı sebebi olarak görmüştüm. Oysa bir süredir kendime dahi anlatmamın imkansızlaştığı ve giderek hareketsiz bir kimliğin temelini sağlamlaştıran bir işgüzar bir boşvermişliğin içine hapsolmuştum. Notların ilki şöyleydi;

"Otuz dakika kadar yazacağım. Saatimi kurdum.
İlk iki dakika geçti bile ve ortada bir şey yok. Gregor Samsa aklıma geldi, tekrarlı bir karakter kuşkusuz. Sanki okuduğum pek çok öyküde ona benzeyen birini fark ediyorum ya da mağduriyet, ötekileşme cezbedici konulardır. Kimse beni anlamıyor yerine, kimse ve ben, beni anlamıyoruz daha ilginç bir söz olurdu. Geçen gün karpuz keserken elimi derince kestiğimden kanımla karşılaştım. Üstelik yere bile damlamış, bir an bana ait değil gibi gelmişti. Yazının gövdesinde salına salına kırmızıyı gösteren, ruhum kanıyor, toplumun kanayan yarası gibi insanın içinde zoraki bir acıma hissi geliştiren ifadeler.."

Buraya kadar yazmıştım, devamına değecek bir yanı yoktu, ben de dünkü ölü ben için bir şiir yazdım. Onun, ondan öncekine yazmamış olması onunla ilgiliydi. Yarın ki ben içinse şunu söyleyebilirdim,

İyi ol dostum, karanlığı bilmiyorsun daha. Şaka yapıyorum, gülümse. Delirmedik, sakin ol, sıran gelmedi sadece, ağır ol.

"Çekirdek çitleyen biri var gözlerinde
Karıncalı görmen ondan
Ya da karıncaysam da
Bunu bilmek
Parkları daha kalabalık yapmaz
Bir ufak huzuru ehlileştirdin
Yuvan bir denizle kırıştırıyor
Sana yine söylüyorum
Yüzme bilmiyorum
Boğumlu bileğin mi var senin?"

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Çekirdek Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Çekirdek yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Çekirdek yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
perisultan
perisultan, @perisultan
14.9.2022 22:18:22
kaleme sağlık. faklıydı
İbrahim Kurt
İbrahim Kurt, @ibrahimkurt
14.9.2022 12:45:38
Harika bir çalışma okudum hocam kutluyorum sizi ve eserinizi.
Zerefşan
Zerefşan, @etrabe
14.9.2022 09:23:18
Tebrik ederim parlain m.
Her gün yeni bir "benlik" inşa ediyorsan sorguluyor, hesap veriyorsundur. Sonucu ne olursa olsun bu anlamlıdır. Yerimizde sayıyor gibi görünsek de yazmak için bardağın dolması gerekiyor.
selam ile🍀

Sevgi Umut
Sevgi Umut, @sevgi-umut
14.9.2022 02:32:49
İşimiz gücümüz kendimiz olmalıyız diye düşünürüm hep.
Kendimizden başka dostumuz yok inanın.
Emeklerinize saygılarımla kutluyor ve teşekkür ediyorum.
Gülüm Çamlısoy
Gülüm Çamlısoy, @gulum-camlisoy
14.9.2022 02:12:48
Tebrik ederim değerli yazar.

Seçkiye ayrıca teşekkür ederim .


Saygılarımla
Jüli d
Jüli d, @juli-d
13.9.2022 21:50:47
10 puan verdi
Kendini sev kendini koru

Bugün bize böyle öyküler yazan bir parlain m lazım.

Iyi ki


© 2026 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL