- 229 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
TEREKEME TARİHİ.
TEREKEME TARİHİ,
Hun devletinin ikiye bölünmesi sonrasında batı hun devletinin Çin saldırması sonrası zayıflaması üzerine hunların bir kısmı Afganistan üzerinden güney Asya ya bir kısmı ise hazar denizinin kuzeyinden doğu Avrupa ya gelmiştir. Avrupa hun devleti imparatoru Atilla döneminde zirvesini yaşayan bu devlet sonrasında Bizans saldırıları ile zayıflamış sonrasında da iç bölünmeler ile dağılmıştır.
Avrupa hun imparatorluğunun yıkılması sonucunda dağılan Türk boyları özellikle Urallardan günümüz Bulgaristan bölge de yüzyıllar boyunca çeşitli devletler kurarak varlıklarını devam ettirmişlerdir. Bu süreçte iki Türk boyu kuzey Kafkasya dağlarını aşarak günümüz Gürcistan’ı ve Azerbaycan’a yerleşmişlerdir. Bu iki boyun adı tarihi kayıtlarda Bor çalı kazaklı olarak geçmektedir. Bor çalı ve kazaklı boyları günümüz terekeme ya da Karapapaklı atalarıdır.
Karapapaklıların ataları olan Borçal ve kazaklı boyları Avrupa hun imparatorluğunun doğu sınırlarını koruyan boylar olup bu Türk boylarının Karapapak olarak anılmaya başlaması bir kuzu türü olan karakul kuzusunun kıvırcık ve parlak postundan ürettikleri Kalpaklarından ötürüdür.
Sonra ki yüzyıllarda Karapapaklılar ya da terekemeler adını alacak Türk topluluklarının günümüzde hala yaşadığı Ardahan, Kars ile Tiflis ve Gence arasında ki bölgeye yerleşmesi milattan sonra üçüncü asırda başlamıştır. Güney Kafkasya’nın en eski adlarından biri olan terekemeler Sovyetler birliğinin kurulması sonrası farklı milletler olarak sınıflandırılmaya başlansa da sonrasında Ahıska Türkleriyle birlikte sınıflandırılmıştır. Tereke Türkleri kültürel açıdan Anadolu Türklerinden daha çok Azerbaycan Türklerine benzemekte olup Azerbaycan Türklerinden farklı olarak büyük oranda Sunni inancına sahiptir
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.