- 222 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
KAZIM TAŞKENT.
KAZIM TAŞKENT KİMDİR?
Sinema yönetmeni Ömer Kavur’un dedesi, Esat Paşa ve Vehip Paşa’nın amcasıdır. Yanya’ya Taşkent’ten göç ettiği için bu soyadı almıştır.
Henüz dokuz yaşındayken annesini kaybetmişti. Braunschweig Technische Hochschule’yi (1925), ardından ardından devlet bursuyla Almanya’da Kimya Yüksek Mühendisliği Okulundan mezun oldu. Yurda yüksek kimya mühendisi olarak döndü.
Askerliğini Çanakkale, İstanbul ve Batum’da yedek subay olarak yaptı.
Almanya’da Ticaret Bakanlığı Sanayi Şubesi Memuru, Alpullu Şeker Fabrikası Yöneticisi, Ticaret Bakanlığı Sanayi Müfettişi, Zonguldak Kömür İşleri Genel Müdür Yardımcısı, Türkiye Şeker Fabrikası Genel Müdürü, Alpullu (Kırklareli), Uşak, Eskişehir ve Turhal (Tokat) Şeker Fabrikaları Şirketi Genel Müdürü, Doğan Sigorta AŞ Kurucusu, Yapı ve Kredi Bankası Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yaptı.
1929 yılında Alpulu Şeker Fabrikası’nın kuruluşunda önemli görevler üstlenmiştir. 1938 yılında oğlu Doğan’ın ani ölümüyle oldukça sarsılır. Buna rağmen 6-7 yıl içinde Eskişehir Turhal Şeker Fabrikasının kuruluşunu tamamladı. görevlendirildi. Bu fabrikaların müdürlüğünü yaptı ve Şeker Şirketi genel müdürü oldu (1944).
Aynı yıl Yapı ve Kredi Bankası ile Doğan Sigorta Şirketini kurdu. Türkiye’nin sermayesinde devletin tek kuruşu olmayan ilk özel bankası Yapı ve Kredi Bankasının yönetim kurulu başkanı ve murahhas üyesi olarak yirmi yedi yıl çalıştı.
Doğan Kardeş Yayınları AŞ, Türk Halk Oyunları Yaşatma ve Yayma Tesisi, Tifdruk Basımevi vb kurumlar kurdu.
Kâzım Taşkent, 1950 seçimlerinde DP’den IX. Dönem (1950-1954) Manisa Milletvekili seçilerek TBMM’de yasama çalışmalarına katıldı. Ekonomi Komisyonu Başkanı oldu. 16.02.1953’te milletvekilliğinden istifa ederek bankacılık ve sigortacılık alanındaki çalışmalarına yoğunlaştı. Evli, 2 çocuk babasıydı. Almanca, Az düzey Fransızca biliyordu.
Hakkında,2009 yılında Sadi Abaç’ın “Kâzım Taşkent ve Yapı ve Kredi Bankası”, 2014 yılında Hasan Ersel’in “Kâzım Taşkent, Yapı Kredi ve Kültür Sanat” adlı eserleri yayımlanmıştır.
Kitapları:
Duygularım Düşüncelerim İnançlarım (1988), Yaşadığım Günler (e kitap 2005, basılı kitap 2008).
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.