1
Yorum
0
Beğeni
0,0
Puan
296
Okunma
Anıt mezarlar geçmişten günümüze döneminin kralına, hakanına, hükümdarına; günümüzün mevkice en ileri olanına başkana başbakana yaşamı sonlandığında yapılan ihtişamlı ve görkemli yapılardır. Bu yapılar kişinin kendi döneminde inşa edilip öldükten sonra oraya gömüleceği gibi sonradan da inşa edilebilmektedir. Nemrut böyle bir yerdir mesela. Mısır Pramitleri’nin ihtişamı bu nedenledir. Kaya mezarları bu amaca yöneliktir.Günümüzdeki önemli liderler için yaptırılan anıt mezarlar bu hizmete matuftur.
...
Bu noktada anıt mezar mı yoksa onun yerine anıt ağaç mı denilecek olmuş olsa anıt ağaç derim ve tercihimi anıt ağaçtan yana kullanırım. Anıt ağaç belki küçücek bir tohumdan, fide veya fidandan çimlenecek, filiz verecek, boylanacak, kol dal ve sürgün verecek. Kökleri derine inecek tabana yayılacak. Zamana karşı yarışacak. Yıllar asırlar geçecek. Belki yüz, beş yüz, belki de beş bin yıl yaşayacak. Kendisi yaşarken nice ömürler gelip geçecek. Ne krallar ne hükümdarlar görecek. Nice savaşlara barışlara şahitlik edecek, insanlık adına olan tüm gelişmelerden haberdar olacak.
...
Ağaç canlı bir varlıktır. Nefes alır verir, su ve besin alır, meyve ve tohum verir. Tüm canlılar ona yuvalanır, ondan barınır, onun gölgesinde bir ömür sürer. Kimisi on, kimisi yüz yıl yaşar. Çınarsa bin meşeyse belki beş bin yıl yaşar. Asma zeytin ve cevizse onlara ömür biçilmez.
...
Taştan mı ağaçtan mı olmalı kabir. Taş soğuktan dondan büzüşecek, sıcaktan genleşerek çatlayacak, gün gün fırtınadan yağmurdan yağıştan aşınacak ancak ağaç hep yaşayacak büyüyecek gelişecek. O halde dikelim kabre selviyi sediri, çınarı meşeyi hem altta yatan rahat uyusun hem de yaşayan tüm varlıklar ondan barınsın, ileride anıt ağaç olsun, kralına vezirine şahitlik etsin.
Kemal GÜL
20.08.2022