- 707 Okunma
- 0 Yorum
- 2 Beğeni
Köyümüz Kanlıca ve iz bırakanlar
Doğup çocukluğumun bir kısmını geçirdiğim köyüm Kanlıca’ya olan vefam nedeniyle, dilim döndükçe zaman zaman yazmaya çalışıyorum. İşin Tarihi kısmını Tarihçilerimiz Çankırı orta kazasıyla alakalı osmanlı arşivlerine girip araştırmalar yapan, "Hamdi Canbaz" hocamıza bırakıyorum.
Köyümde, her döneminin kendine has yaşam şartlarına göre İMÇ usulü yapılmış veya kullanılmış Tarihi, değirmenleri, dibek taşları, Dövenleri, eski yapı evleri vardı. Şimdilerde çoğu kaybolup gitmişlerdir.. Geriye birkaç eski kanatlı kapı kalmıştır. Onları da koruma altına almak gerekir..
köyümüzün adının bile nereden geldiğini pek bilmesekde, Kaza ve köy isimlerine baktığımız zaman, bize geçmiş tarihimizin ne kadar derinlere uzandığını ve zenginliğini göstermektedir. Orta, Salur, Kısaç, Dodurga, Bayındır, Yuva gibi bir kısmını sayabileceğimiz isimlerden bir kaçı.
Bizim çocukluğumuzda köyümüz küçük bir sanayi beldesi gibiydi. "Çiftçilik, hayvancılık, Nalbant, marangoz, kalaycı, inşaat ustası, Semerci, Demirci, Araba tamircisi, Ayakkabı tamircisi, değirmenci, değirmen taşı bileyicisi, kasap, çerçi" gibi hemen hemen bütün iş kollarının bir nüvesi mevcuttu.
Her evin bir kuyusu, her evde bir kaç büyükbaş hayvan, tavuk, kaz, ördek, hindi bulunurdu. Bu hayvanların kuluçka dönemi takip edilirdi. Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim ayları çok hareketli geçerdi. Kışa hazırlık yapılır, ekinler tarladan toplanır, saman ile taneler ayrılır, samanın bir kısmı stok edilir kalanı satılırdı. Unluk buğdayların yıkanması, öğütülmesi, Bulgur kaynatma ve dibekte dövülmesi, Yayla göçü, Tarhana, turşu, peynir yapımı, makarna kesimi, Patates sökümü kışa hazırlık yine bu aylarda yapılırdı.
Kışın hayvanlar birkaç saatliğine stok ottan dışarıda otlatılır, sabah, akşam tımar, sulama, yem işleri yapılır, süt sağımı, pişirme, yoğurt mayalama, yayık işleri sabah saatlerine bırakılırdı..
Köy odalarımız çok meşhurdur, buralarda uzaktan gelen misafirler köy halkı tarafından misafir edilir, yatma ve yemek işleri karşılanırdı. Şimdilerde çoğu yıkılmış harebeye dönmüş veya yerlerinden yeller esiyor. "Cenaze için gelen yerli, yabancı misafirler şimdilerde dinlenecek, kalacak yer konusunda çok sıkıntı çekmektedirler.." (Derneklere duyulur.)
Köyümüzde yerli, yabancı pek çok iz bırakan Kıymetli insanlarda olmuştur.
ALTERNATİF TEDAVİ
Sennaz Demirci / Fatma Topal ( Badıkız) /Zühre Uncu / Kadir Erbasan gibi ahirete intikal etmiş bu kıymetli büyüklerimiz Her türlü hastalığa karşı bitkisel tavsiyeler önerir, bayanlar doğumlara yardımcı olurlardı. Kırık, çıkık, göbek düşmesi bu büyüklerimizin manevi omuzlarındaydı. Mehmet Erdoğmuş Köyümüzün ve bu yörenin tek ve en önemli mesleği hastalarımıza Sıhhiye işleri, pansuman, iğne yapımı, lavman gibi rahatsızlıklara müdahale ederdi...Hatice Özdemir ve Fadime Erbasan Köyün gençlerine kuran okumayı ve dini bilgileri öğretmiş, Manevi hastalıklarda dua etmişler, cenaze işlerinde öncülük yapmışlardır.
KÖY MUHTARLARIMIZ
1955 yılında itibaren muhtarımız
Lütfi Çavuş / Hamdi Gönüleri 3 dönem / İsmail Kabakçı öğretmen / Satılmış Alabaş / Yusuf Topal / Ahmet Can 2 dönem / Mehmet Dağeri / Ahmet Dede / Necati Özdemir / Mehmet Bektaş / Hasan Çengeri..
İMAM - MÜEZZİN ve KURS HOCALARI
Şerafettin Hoca / Zalif hoca / Tayyar hoca / Naci Canbaz /Hacı Ali Erdoğmuş /Ömer Culhalık / Dursun hoca /Ali Canbaz / Hayri Akkaya / Osman Yılmaz / İsa Birel... Hocalarımız benim hatırladıklarım..
ÖĞRETMENLERİMİZ
Yaşar Almaz /Ahmet Arıkanoğlu / İsmail Kabakçı / Ali Sami Şıvka / Mehmet Pehlivanoğlu / Çihat Akçay / Mehmet Kıvrak / Meryem Kıvrak / Faruk öğretmen/ Satılmış Kayhan / bir kısmı..
GEÇE BEKÇİLERİMİZ
Mehmet Canbaz; Rahmetli babam bu köyün ilk ve son gece
bekçisi olarak uzun yıllar görev yapmıştır. Hasan Gönül / Veli Bektaş / Abdurrahman Bayır / Veli Canbaz / Sefer bey / Sıddık seyyit / Dursun Akpunar / dönüşümlü bekçilik yapmışlardır.
Mehmet Karaçelik Köyümüzün ilk koruyucuları arasında yer almıştır.
Ormancılarımız ???
ŞEHİTLERİMİZ
Ali Uncu! 18/01/1983 Kıbrıs’ta askerliğini yaptığı zaman şehitlik mertebesine yükselmiştir. Kabri Orta Kanlıca da defin bulunmaktadır.
Ramazan Uncu! 1986 yılında Malatya’da şehit olmuştur. Kabri Orta Kanlıca da defin bulunmaktadır.
Metehan Alpkaya! Hakkari Çukurca da 24/04/2011 senesinde şehitlik mertebesine ulaşmıştır. Mübarek kabri Bursa’da bulunmaktadır.
Hasan Bilgin! Polis memuru 10/12/2016 Senesinde Beşiktaşta şehit edilmiştir. Mübarek kabri Zonguldak Ereğli de bulunmaktadır.
Meşhur maranğozlarımız; Rasim usta/ Issak Canbaz / Mahmut Kozan/
Değirmenci büyüklerimiz; Memiş Ordueri/ Fevzi Ordueri..
Not! Köyümüz şimdi mahalle, eski çocukluk günlerime gittiğim için köyüm başlığını kullandım.. Ölmüşlerimizi rahmetle anıyorum, mekanları cennet olsun inşallah...
Ahmet Ali Canbaz 15/08/2022
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.