- 252 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
SOÇİ ŞENGAY VE BRICS
SOÇİ ŞENGAY VE BRICS
Soçi Göktürkler, Hazarlar, Moğollar gibi göçebe kabilelerce yıkılmıştır.1838’de Karadeniz Rus Filosu, Çerkes ya kıyılarına düzenlediği genel çıkartmalar kapsamında, Soçi Irmağı ağzına da bir çıkartma yapıp sonradan Navaginskoye Kalesi adını alacak olan Alexandria Kalesi’ni kurmuştur.
Savaşta üstün başarı gösteren Navaginskoye alayının ardından bu isim verilmiştir. Bu kale aynı zamanda yükselen Çerkes isyanına karşı savunma amaçlı yapılan 17 kaleden biridir. Kale 1840’ta Çerkeslerin eline geçmiş ve Ruslar bölgeyi terk etmek zorunda kalmışlardı. Kırım Savaşı patlak verdiği zaman bu kale Türkler tarafından ele geçirilmesin diye boşaltılmıştır. Türkler ise sonradan Adler’e çıkartma yapmıştır.
Rusya’nın ve Karadeniz’in son zamanlarda yerli turizme hizmet veren nüfusu zaman zaman bir buçuk milyonu bulan turistik bir şehridir.
Rusya’nın Genelde yabancı devlet adamlarıyla yaptıkları toplantıların geneli burada yapılır hale gelmiştir. Şangay ise Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan’ın Ağustos 2007’de ŞİÖ’ye üye ve Özbekistan’ın katılımıyla altı ülke, Rusya’nın Ural Dağları’nda ’Barış Misyonu 2007’ adıyla ortak bir askeri tatbikat gerçekleştirdi. Türkiye 2012’de, Şangay İş birliği Örgütüne (ŞİÖ) Diyalog ortağı olarak katıldı. Katılım sonrası kararı değerlendiren Çin’deki akademisyenler ve Rus analistler bu kararın hem ŞİÖ hem de Türkiye açısından bir devrim niteliğinde olduğunu belirttiler.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Putin’le yaptığı Soçi buluşmasında önemli kararlar alındı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Soçi dönüşü yaptığı açıklamada; "Sayın Putin ile ruble üzerinde mutabık kaldık" dedi. Ayrıca Putin’in daveti üzerine eylülde Şanghay Beşlisi’nin Özbekistan’da yapacağı toplantıya katılacağını da duyurdu. Hem Putin hem Erdoğan ikili ilişkilerdeki sorunlar ve gündemdeki konuları konuştular. Hem Şangay hem soçi için önemli kararlar aldılar.
1-Ticaret hacmi artırılacak
2-Enerji ve ekonominin diğer alanlarında da iki ülkenin beklentilerinin karşılıklılık ilkesi çerçevesinde yerine getirilmesi ve bu bağlı olarak iş birliğinin daha da güçlendirilmesi hususlarında mutabık kaldıklarını da açıkladılar
3-Suriye’de terör örgütlerine karşı verilen mücadelede de dayanışma ve eşgüdüm içinde olacaklarının altını bir kez daha çizdiler. Soçi deki bu kararlara bakıldığında Türkiye’nin menfaatlarının konuşulduğu ve istediği doğrultuda geliştiği bir gerçektir.
4- ‘’BRICS’’ Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nin kurdukları örgüte üye olma ve girme düşüncesi daha da güçlendi.
Ortak üyesi olduğumuz bazı Avrupa ülkeleri telaşa düşüp ardı ardına açıklamalar yapıyorlar. “Erdoğan ve Putin ne tür bir anlaşma yaparlarsa yapsınlar, her halükârda bu kirli bir anlaşma olacaktır" cümleleri çarpıcı bir telaşı ve kaygıyı ortaya koyuyor. Türkiye’nin Şangay ülkelerinin liderliğini yapan Rusya ile anlaşması hiç mi hiç işlerine gelmiyor. PKK/PYD ve ABD’nin hiç mi hiç işine gelmiyor. Kendileri Irak ve Suriye’deki PKK ya Binerlerce TIR silah verip onları eğitirken suç olmuyor biz Rusya ile anlaşınca her nedense müttefik olduğumuz akıllarına geliyor.
Bu durum açık bir biçimde; Türkiye’nin bağımsız davranma iradesini hedef alma halidir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı bir türlü içerilerine sindirememeleri, bu bağımsız iradenin odağı olmasındandır. Beklentileri çok açık. İstiyorlar ki; küresel krizlerin Türkiye yansıması, Ukrayna-Rusya savaşının olumsuz etkileri Türkiye’yi yönetilemez hale getirsin ve Türkiye’nin geleceğine kendileri hükmetsin. Yok öyle yağma bumarak sizi ısıracak az kaldı. Kim mi? Bumarak PKK ve PYD NATO toplantısı da sizi akıllandırmadı anlaşılan. Hep yaptıkları şey Türkiye ne zaman onların dışında bağımsız hareket ediyor hemen kıskaç kullanıyorlar onlar istiyorlar ki Suriye darmadağın olsun. Böylece Türkiye’yi köşeye sıkıştıracak bir terör koridoru yerleşik hale gelsin ve bu hat üzerinde onların çıkarlarına hizmet edecek bir İsrail benzeri garnizon devletçiği kurulsun Türkiye’nin yeni ilişki kanaları edinmesi engellensin. Bağımsız davranma iradesi köreltilsin ve Rusya veya bir başka güç zeminiyle Türkiye, çıkarına da olsa asla bağ kuramasın ve gelecek Türkiye’nin bağımsız iradesiyle değil, onların iradeleriyle ve onların mutlak çıkarlarıyla uyumlu şekilde belirlensin. Bunun için NATO’daki varlığımız, bir başka ittifak içine girmemize engel değildir. Bence bunların yanında Türkiye BRICS Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nin kurdukları örgüte üye olmalı ve girmek için kapıları zorlamalı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da ifade ettiği gibi; Şangay İş birliği Örgütü ve bunun yanı sıra, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nin üyesi olduğu kısa adı BRICS olan iş birliği örgütüne de Türkiye’nin yakın ilgi göstermesi ve giderek üyeliğinin sağlanması gerekir. Bu durum yani Türkiye’nin coğrafi konumunun; doğu-batı arasında bir köprü değil, merkez olma, sentez olma gerçeğinin stratejik zorunluluğudur. Türkiye’nin yeni iş birliklerini güçlendirmesi, ticaretin özellikle ulusal paralarla yoğunlaşması ve yaygınlaşması, Türkiye için; sadece ekonomik açıdan değil, aynı zamanda güvenlik açısından da hayati önemdedir.
Türkiye’nin ileri gelenleri Bu millet sizin yanınızda tam bağımsızlık yolunda yanındayız biz inanıyor ve güveniyoruz ki önümüzü kimse kesemeyecek.
===============AR=======================
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.