- 270 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Velayet Vesayet Vekalet
Velayet: Velayet ergin (reşit) olmayan çocuğun korunması ve yetiştirilmesi için ana ve babaya birlikte veya ayrı ve tek başına olarak verilmiş hak ve yükümlülükleri ifade eder. Ana ve baba evli ise velayet her ikisinde birlikte bulunur. Her ikisi de çocuğun bakımı, sağlığı ve eğitimi ile ilgili kararlar almaya yetkilidirler. Ana veya babadan birisinin ölümü durumunda velayet sağ olanda kalır. Boşanma kararı esnasında ise velayetin kimde kalacağı somut durum ve olaylar göz önünde tutularak hakim tarafından belirlenir. Ana ve baba evli değil ve çocuk evlilik dışı dünyaya gelmiş ise çocuğun velayeti anneye aittir.
Veli: Velayet altındaki küçüğü temsil eden velayet sahibi kişi veya kişilere denir.
…………………………
Vesayet: Ergin ve velayet altında olmayan küçükler ile kısıtlama için yeterli ve geçerli sebep bulunan ergin kişilerin hukuken temsil edilme ile haklarının korunmasını sağlayan hukuki kurumaya vesayet denir. Genel özellikleri ile velayete benzemektedir ancak farklı noktaları mevcuttur. Bir kimsenin vesayet altına alınabilmesi için ergin olmaması veya kısıtlanması için geçerli sebepler olması gerekir. Vesayet, velayetteki gibi sadece ana ve baba tarafından değil birçok kişi veya kurumca yerine getirilebilir. Vesayet makamları, vesayet daireleri ile vasi ve kayyımlardır. Velayet altında olmayan küçükler kısmı açık ve nettir, ancak kısıtlı erginleri tanımlamak gerekir. Akıl hastalığı veya akıl zayıflığı, kötü yaşam tarzı, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, malvarlığını kötü yönetim, savurganlık, hapis cezasından mahkum olmak ve kişinin yaşlılık, engellilik, deneyimsizlik veya ağır hastalık sebepleri ile kısıtlanma gündeme gelir ve kişi vesayet altına alınabilir. Kendisine vasi ya da kayyım atanır.
Vasi: Ana veya babanın velayeti altında olmayan küçükler ile kısıtlı ergin kimselerin kişiliği ve malvarlığı ile ilgili tüm menfaatlerini korumak ve hukuki işlemlerinde onu temsil etmekle yükümlü kanuni temsilciye vasi denir.
………………………..
Vesayet, velayete tabi olmayan küçükler ile kısıtlıların tabi olacağı, özel hukuk bağlamında koruyucu bir kurum olarak düzenlenmiştir. Bu kurum ile amaçlanan şey, buna ehil olmayanların mal varlıklarına ilişkin menfaatlerinin onlar adına korunması ve onların temsil edilmesidir.
Vasi, en basit tabiri ile velayet altında bulunmayan küçüklerin, sulh hukuk mahkemesi tarafından alınan karar ile kısıtlanmış kişilerin, 1 yıl ve daha uzun süre hapis cezası almış kişilerin mal varlığını ve kişilik haklarını korumak ve yönetmek amacı ile atanan kişidir.
…………………………..
Vekâlet, bir kişiye herhangi bir konu hakkında resmi kurumlarda bizim adımıza iş yapabilmesi için verdiğimiz yetkidir. Vekalet kişinin kendi isteğiyle, başkasını kendi yerine koyması olarak bilinir. Vekil kendisine görev verilen işi yerine getirmekle sorumludur. Vekaletler noter aracılığıyla verilir. Geçici süreliğine verilebildiği gibi süre kısıtlaması olmadan da devredilebilir. Eğer vekil azledilecekse yine noter kanalıyla işlem yürütülür.
Kemal SEYFİ
05.08.2022
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.