- 206 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
1 MAYIS MİTİNGİ
1 MAYIS MERSİN MİTİNGİ
Başta Türkiye’nin büyük şehirleri olmak zere birçok il ve ilçelerde 1 Mayıs miting ve kutlamaları yapıldı.
Önce konuya 1 Mayıs tarihine bakmakla başlamak gerekir. 1 Mayıs, 8 saatlik işgünü mücadelesinden doğdu. 1 Mayıs 1886 günü ABD’de 10’dan fazla kentte 350 bin dolayında işçinin katıldığı gösteriler yapıldı. Chicago’da ise 80 bin kişi katıldı.
1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, işçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan, birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günüdür. Dünya üzerindeki pek çok ülkede, resmî tatil olarak kabul edilmektedir. Türkiye’de ilk kez 1923’te resmî olarak kutlanmıştır. 2008 Nisan’ında, "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanması kabul edilmiştir.
Gerçekleştirilen ilk tarihsel işçi eylemleri 8 saatlik günlük çalışma süresine geçilmesi, işçilerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi, emekçiler arasındaki ırk ayrımcılığının son bulması gibi temel talepler için ortaya çıkmıştı. 1 Mayıs, işçi direnişlerinin tarihi olduğu kadar, aynı zamanda vahşi sömürü düzeni tarafından işlenmiş katliam suçlarının da tarihidir. İlk işçi eylemlerinden bu yana, sermayenin saldırıları sonucunda katledilen sayısız emekçi oldu.
Elbette Türkiye de bu tarihsel direniş ve katliam hafızasında önemli bir yer tuttu. Ne Türkiye işçi sınıfının tarihe mal olmuş görkemli direniş eylemlerini, ne de devletin içinde yuvalanmış eli kanlı odakların katliamlarını unutmak mümkün değil.
1 Mayıs’ta, hemen ülkenin her yerine yansıyan coşku, güçlü katılım Türkiye’de toplumsal muhalefetin canlılığını ve örgütlülüğünü yansıtmak açısından umut vericiydi. Geniş toplum kesimlerinin Gezi fikrine ve pratiğine sahip çıkma kararlılığı da çok değerliydi.
Bu coşkulu kutlamalardan biri de Mersin’de kutlandı. Mersin Emek Demokrasi Platformu’nun düzenlediği 1 Mayıs mitingi için eski Tevfik Sırrı Gür Stadyumu alanında toplanan sendika, parti ve kitle örgütlerinin oluşturduğu kortej Cumhuriyet alanına yürüdü.
10 binlerin katıldığı mitingde, Türk-İş’e bağlı sendikalardan TÜMTİS, Yol-İş, Kristal-İş, Belediye İş, Petrol İş’in katıldığı mitinge DİSK’ten Genel-İş ve Birleşik Metal İş sendikaları yer aldı.
KESK’e bağlı sendikaların kortejinde Eğitim Sen’in kitleselliği dikkat çekti. Birleşik Kamu İş’e bağlı sendikalar, CHP, EMEP, HDP, Sol Parti, Tip, TKP, SYKP gibi partiler katıldı.
Tertip komitesi adına konuşan Genel İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy: "Yasaklara baskılara rağmen umudu büyütüyoruz. Her gün 1 Mayıs, her yer 1 Mayıs, birlikte değiştireceğiz diyoruz. Bu vesileyle buradan bir kez daha Taksim başta olmak üzere yasakların kalktığı bir ülke için mücadele kararlılığımızı ifade ediyoruz. Kapitalist sistemin yaşattığı eşitsizliklerin ağır sonuçlarını her gün yaşıyoruz. Ekmeğimiz her geçen gün küçülüyor. Her gün gelen zamlar yaşamı çekilmez hale getiriyor. İşsizlik rekor üzerine rekor kırıyor. Milyonlar açlık sınırında yaşarken bizim açığımız yüzde 1’in gözünün doymamasından kaynaklanıyor. Sermaye servetine servet katarken milyonlar açlıkla boğuşuyor. Emekliler çalışanlar insanca yaşamak istiyor. Anayasayla güvence altına alınan çalışma hakkımız ortadan kaldırılıyor. Sendikalı oldukları için binlerce işten çıkarılıyor. Bu düzen böyle gitmez. Bizim değil, sermayenin patronların yüzünü güldüren bu düzen böyle gitmez. Biz tüm sömürülenler, yoksullar ve ezilenlerin bu düzeni değiştirme ve 84 milyonun insanca yaşayacağı bir düzeni inşa etme gücü var. Birleşerek değiştireceğiz." diye konuştu.
Goksoy’un konuşmasının ardından Türk-İş İl temsilcisi ve Yol İş Mersin Şube Başkanı İrfan Gültekin, KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü SES Mersin Şube Başkanı Zeki Sinan Doğan ve kadın platformu adına Tüm Bel Sen Mersin Şube Kadın Sekreteri Nesibe Keskin söz aldı.
Miting, İlkay Akkaya’nın konseriyle devam etti. konser boyunca çeşitli dillerde söylenen türküler eşliğinde halayların çekilmesi mitinge ayrı bir güzellik kattığı gözlerden kaçınmadı.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü” dolayısıyla bir mesaj yayınladı.
“1 Mayıs, emeğin ve alın terinin günüdür. Ülkemizin olduğu kadar, güzel şehrimizin de daha kalkınmış, daha üretken ve refah içinde bir kent olmasında işçilerin ve emekçilerin alın teri ve emeği vardır. Bizler de emeğin en yüce değer olduğunu bilerek; belediyemizin iş ve hizmet üretiminde görev alan tüm çalışanlarımıza hak ettiklerini alınlarının teri kurumadan veriyor, onların iş güvenliği ve sağlığını korumak için gayret gösteriyoruz.
Sanayi, tarım, ticaret, turizm, lojistik ve daha birçok alanda ülkemizin ekonomisine önemli katkılar sağlayan şehrimizin, yatırım ve istihdam konusunda yaşadığı sorunlar ise bilinen bir gerçektir. Kentimize yeni istihdam alanları sağlayacak yatırımların sağlanması şehrimiz için bir zorunluluktur. Bu noktada Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak üzerimize düşen her türlü sorumluluğu yerine getiriyoruz.
Dayanışmanın, birliğin ve beraberliğin ayrı bir anlam kazandığı bu güzel günde; sermayesi emek ve alın teri olan tüm işçi, emekçi ve çalışanların 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutluyorum.” şeklindeydi.
Maalesef zaman zaman ezilen halklar üzerinde oynanan oyunlardan biri de 1977 yılında Taksim’de düzenlenen 1Mayıs mitinginde sahnelendi.
Bu korkunç katliamı yazmış olduğum şiirle takdirinize sunmak istedim.
1 MAYIS TAKSİM
Nasıl unutulur
Bin dokuz yüz yetmiş yedi
Aylardan mayıs
Günlerden mayısın biriydi
İşçisi
Emekçisi
El ele kol kola
Başlarda baretleri
Alınlarda
Boncuk boncuk alın teri
Yüz binlerle
Taksim’de alanlara inildi
**
Şöyle bir bakındım
Güle oynaya
Davullar zurnalarla
Yürüyorlardı
Yüz binlerle akın akın
Ellerde flamalar
Dillerinde marşları
Bir ağızdan
Haykırıyorlardı
’’Akın var akın
Güneşe akın
Güneşin zaptı yakın’’
***
Her nedense
Senaryolar yazıldı
Planlar
Krokiler çizildi
Aktörler figüranlar
Birer birer belirlendi
Belli ki
Oyun sahnelenecekti
Yönetmenler
Sahne dedi
Oyun Taksim’de
Öyle sinsice sergilendi
****
Ferman verilmişti
Kusursuz yerine getirildi
Otuz yedi can
Otuz yedi
Savunmasız insan
Öyle sorgusuz sualsiz
Üst üste
Yerlere serildi
Böylece
Otuz yedi işçi
Otuz yedi emekçi
’’Faili meçhullere’’ eklendi
Muzaffer KALABA
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.