Öyle sitemler vardır ki, bir medihtir ve öyle medihler vardır ki, bir kötülemedir. la rochefaucauld
Arif sami iğde
Arif sami iğde

EDEBİYAT

Yorum

EDEBİYAT

1

Yorum

2

Beğeni

0,0

Puan

400

Okunma

EDEBİYAT

E-D-E-B-İ-Y-A-T...
Ne kadar geniş bir kelime değil mi ?

İçersinde şiir var, hikaye var, roman var, daha neler neler var.

Kelimeyi bölseniz harflere hecelere hayret edersiniz.

Mesela ilk iki harf olan ’ED’eski dilde bayramdır, barıştır.
Bir harf daha eklersek ’EDE’ olur ki o da kardeştir, kardeşliktir.

Varın ekleyin gayrı harfleri, baştan sona, sondan başa.

EDE’ ye sonraki harfi ekleyin bakalım o zaman, ’EDEB’ olur, edeb nedir, anlatmaya edebim yetmez, hayâ ederim.

Haydi durmayın ekleyin harfleri, isterseniz bölün kelimeyi ikiye. Edeb’ten sonra, Biyat çıkar karşınıza, yaratıcıya olan kulluğu hatırlatır mesela, inancı tefekkürü.

Tersten okunduğu zaman da aynı şeyler geçerlidir,

İlk iki harfte ’TA’ çıkar karşınıza, uzaklık anlatır, mesafe belirler. Durmanız gereken çizgiyi çizer.
İlk kelimede ise ’TAY’ çıkar karşınıza, denk demektir, yada kısrak yavrusu, hangi anlamda kullanırsanız kullanın, size kalmış.

Tersten iki kelime ise Tayib dir, bilirsiniz ki tayib geçim demektir aş’tır ekmektir.

Hatta karıştır kelimeyi ’ibadet’ çıkar karşına, hangi din, hangi dil diye sormaz.

Kelimenin zenginliğini görüyor musunuz?
Saymaya kalksak belki de bunlar gibi onlarca örnek verebiliriz. Tüm örnekler de mütevazılığı alçakgönüllülüğü işaret eder bize.
Bu yüzdendir ki, yazar ve şairler EDEBİYAT a uygun davranmalı, kırmamalı dökmemeliler.

Naçizane bir çok yerde karşıma çıktı da ondan yazıyorum bunları.
"Ben ondan iyi yazıyorum"
"Benim hikayem daha iyi"
"Benim şiirim "
"Benim yazım"
"Ben"
"Ben"
"Ben"

Be hey mübarek, sen önce edebiyat sözcüğüne bak, ne istiyor senden, ne istiyor bizden. önce ’biz’ de, Sonra ben dersin.
Haksız mıyım ?

Arif Sami İğde.

Paylaş:
2 Beğeni
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Edebiyat Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Edebiyat yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
EDEBİYAT yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
HERFE
HERFE, @herfe
28.7.2022 09:23:30
Çok güzel bir yazı olmuş, bilgilendirici.
Emeğinize sağlık.
Paylaş
YAZI KÜNYE
Tarih:
28.7.2022 03:22:59
Beğeni:
2
Okunma:
400
Yorum:
1
BEĞENENLER
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL