Birey olmak ( devamı gelecek)
İnsan kendini tanımadıkça dünyanın kölesidir.
İnsanı geliştiren yetiştiren bulunduğu yer ve insanlar değildir.
Cahillik tamamen görecelidir kültürde öyle bir başkasının kültürü diğerine cahillik gele bilir.
Medeniyet ise dört duvarlarla çevrili asvalt yollarla kaplı sokak lambalarının ışıttığı şehşrler değil medeniyet kişinin kendini bulup tanıması bir birey olduğunun farkında oldu arasıdır. Birey kendini bulduğunda dünyanın köleliğinden çıkıp özgür kala bilir fakat burda özgür olmak bir başkasının özgürlüğünü ihlal etmek değildir.
Birey olduğunun farkına varmak her istediğini alıp her istediğin yere gitmekte değildir birey olmak kişinin kendi düşüncelerini taratıp karşısındakini incitmeden özgürlüğüne dokunmadan kendi kurallarını koymaktır başkasının koyduğu şahsi kurallarla yaşamak kişiyi birey olmaktan çıkarıp dünyanın kölesi yapar bu demek değildir toplumsal kurallar dışına çıkınca birey olunur aksine toplumsal kurallara uymak kişinin kendini daha iyi tanımasına ve düzenli hareketini sağlar.
Başkasın gölgesinde ve fikrinde yaşamak kişiyi bir ağacın gölgesinden faydalanan ottan başkası haline getirmez.
Hayattan üretilen herşeyi kişiler ve bireyler üretir dünyada tek değiştiremiceğin şey Allahın yaptığı ve yapmakta olduğu dur. Birey kendini tanıdıkça üretken kendini tanıdıkça kendi içinde özgür olup daha net konuşur daha net görür. Başkasının fikir ve yaptıklarını taklit etmek üretmek değil özgürlük değildir. Bir başkası okuyor diye Bi kitabı okumamalı bir başkası benim siyor diye bir düşünce ve ideoloji peşinde koşmaktan kendi seçtiğin kitabı okuyup kendi fikirlerine karşıdakini yargılamalıdır. Ki kimse yargıç da değil hakimde değildir. Sana ters geleni karalamak düşüncene ters olanı yıpratmaya çalışmak sadece seni ve etrafında sana inananları yıpratırsın. Yola devam ederken hayatta her dile,dine,ırka, fikre saygılı olduğun zaman bir birey olma yolunda emin adımlar atarsın bir çocuğun babası olman onun tanrısı olman anlamına gelmez. Kişi kendini tanırken tek taraflı bakmamalıdır hayata hertürlü konuda empati yapa bilmelidir yeri geldiğinde sokaktaki köpek sana saldırıyorsa suçlu köpek değil köpeği o hale geriren dünyadır içindeki insandır o sadece etki ve tepkiye göre hareket eder. Düşüncelerini yaymaya çalışmak insan için çok önemli bi olaydır. Günümüz ve Geçmişin siyaseti bunu hep yapar. Bir siyaset peşinde koşmak bireyi büyük ve önemli insan katiyen yapmaz. Aksine küçültür çünkü her ne olursa olsun dünya siyaseti kendinden olmayanı ötekileştirir. Bu yüzden birey olmak fikir sahibi olmakta başkalarından üstün ve ilerde olduğunu göstermez. Birey olmak için kendi gücünün farkında olup kendi kendine yararsın olmasıdır. Çünkü başkalarına yapıcağın ilik zamanla karşıdakinin alış kanlığı haline geleceği için bu ilikten çok kişinin hizmetçisi durumuna getirir seni yaptığın iliği bıraktığın anda karşıdakinin menfaati bittiği için seni yıpratarak yaptığına devam etmen için senin üzerinde bası kurmaya toplumsal olarak yıpratmaya çalışacaktır. Oyüzden birey olmak için kişilere yaptığın iyiliklere dikkat edeceksin. Karma derki iyilik yap iyilik bul. Bu tamamen kişiyi dünya köleliğine ve başkaları kendi için çalışırken seninde ona boş bir kazanç için yardım etmendir. Kişi birey olma yolunda kendi felsefesini kendi oluşturmalıdırki yaratıcı olabilirsin. Sen sustukça sen yeni birşeyler üretmedikçe. Karşıdaki seni kullanmaya devam edip birey olma yolunda önünü kesecektik.
Kişi en büyük darbeyi akraba olarak gördüğü kan bağından gelen yakın kişilerden yer daima bu düşünce kişi kendini geliştirdik net leşir çünkü yaptıkların ve yapacakların senin için merhamet duygusu saygı unsuru olsada aslında karşıdaki senin bunu yapmaya mecbur olduğun için yaptığını düşünür ve geridede dediğimiz gibi gölgedeki ot olman için elinden geleni yapar taki senden alıcağın birşey kalmayana dek.
Kendi ciğerlerine nefes al kendi beyninle düşün ozaman dünya köleliğinden çıkıp kendin ola bilirsin. Şunu unutma herkesin seçme hakkı olduğu gibi seninde seçme hakkın var.
Toplumsal olarak bizler daima günü birlik yaşamaya çalışan bir toplumuzdur çoğumuz geleceğe yaptığımız yatırımları başkası yaptığı için ondan örnek alarak yaparız. Ama sorun şudurki onu. Gördüğünü görmeyip çoğu zaman batağa sürüklenir. Hesap yaparken daima kendin yapmalısın başkasının git dediği yoldan gidersen onun bildiği tehlikeleri sen bilmediğin için onu kılavuz görürsün ve birey olmaktan çıkarsın. Kendi yolunu kendin çizip eksileri ve artıları görerek hareket etmelisin
farukynkl.blogspot.com
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.