- 592 Okunma
- 1 Yorum
- 2 Beğeni
IĞDIR KARAKOYUNLU (ATA OCAĞI)
IĞDIR KARAKOYUNLU İlçesinde "ATA OCAĞINI" gördükten sonra, okuyucularıma böyle muhteşem yeri, taşıdığı gayeyi ve emeği geçenleri anlatmadan geçemezdim..
Aslında böyle tarih kokan, geçmişi içerisindeki emanetlerle birlikte toplayıp günümüze ve istikbale taşıyan, bu tür çalışmalar her şehir, kaza, hatta köylerimizde bulunmalıdır diye düşünüyorum.
İşte Iğdır’ın fedakâr dertli, vatan ve milli duygular aşığı bir kardeşimiz, burada kendi mülkünde, kendi emekleri ile "Eskilerde yaşamın her alanında kullanılmış malzemelerden oluşmuş, devasa bir müze kurmuştur". Geçmişten günümüze, günümüzden de geleceğe kültür mirasımızı bir araya getirip geleceğin önüne sermiştir. Daha sonra da sevdalısı kişilerin eserleri sayesinde bu alanda Türkiye de bir ilk oluşturulmuştur.
Karakoyunlu ilçesinde geçmişin unutulmaması, ders alınması için bir koltukta birçok meslek ve meziyetleri taşıyan, "MHP 25. dönem Iğdır milletvekili adayı, Bahariye sürücü ve meslek edindirme kursları sahibi ve (ISTAD) Türkiye Azerbaycan dernek başkanı" kıymetli kardeşim, üstadım "SEFER KARAKOYUNLU" öncülüğünde yapılmış muhteşem bir çalışma...
Sefer Karakoyunlu "Müzemiz ücretsiz olup, tüm kamuoyunun ziyaretine açıktır" Geçmişi günümüze taşıyarak gelecek nesiller üzerinde tarih bilinci oluşturmak ve geçmişimizi unutmadan gençlerimizi geleceğe emin adımlarla yürütmek için, bu müzeyi kurduk diyor.
Öyle sıradan bir müze değil. Yemyeşil bahçesi ve meyve ağaçlarıyla oksijen salan, Uzaktan gelenlerin konaklama, dinlenme ve her türlü ihtiyaçları düşünülmüş, Osmanlı kervansaraylarını andıran tarih kokan, anlatan, yaşatan bir külliye.
Karakoyunlu ilçesi: Iğdır merkeze 15 km uzaklıkta şirin ve küçük bir ilçemiz. Karakoyunlu ilçesi, ismini bir dönem bölgede 65 yıl hüküm süren "Karakoyunlu" devletinden almıştır.
Karakoyunlu; Kire’deki ’’Bebek’’ mağaraları Karasu’daki mesire yerleri ve değişik hayvan türleri, Ağrı’nın dibinde eşsiz Ağrı dağı manzarası, Gökçeli köyündeki Şehit ağaç mevcudu, Koç mezarları ile zengin bir potansiyele sahiptir. Karakoyunlu insanı vatan ve milletini seven devletine bağlı yiğit insanların diyarıdır.
Bölge; Tarihi zenginliği, tabiat güzellikleri ve Türk-Kürt-Azerbaycan kardeşlerimizin birlikte yaşadığı, Türkiye’nin en önemli yerlerinden biridir. Karakoyunlu ilçesi Selçuklu, Moğol, Karakoyunlu, Akkoyunlu, Safeviler, Osmanlılar, Kaçarlar, İravan Türk Hanlığı, Çarlık Rusya, Ermeni hâkimiyetlerinde kalmış. 10 bine yakın vatansever Iğdır halkı ve kahraman ordumuzun Ermenileri yenmesi ile, 02 Aralık 1920 yılında gümrük anlaşmaları neticesinde Iğdır Anavatan Türkiye’ye katılmıştır.
Karakoyunlu ilçesi; Çok önemli stratejik bir konuma sahiptir. Nahcivan, İran Ermenistan’a giden yollar Karakoyunlu ilçe sınırlarından geçmektedir. Batısında Iğdır merkez, Doğusunda Aralık ilçesi, Güney’inde Ağrı Dağı, Kuzeyinde Aras nehrinin sınır çizdiği Ermenistan vardır...
“ Türk Kapısı” “ Şark Kapısı” olarak bilinen 4,5 milyar Asya Pazarına, 300 milyon Türk dünyasına, Ermenistan, Nahcivan ve İran’a açılan çok önemli askeri, ekonomik, siyasi ve stratejik bir öneme sahip yiğit ve vatansever insanlarımızın yaşadığı şirin ilçemizdir.
Karakoyunlu ilçemiz 6000 bin yıllık eski Iğdır şehri Korhan Yaylası, 1892 yılında düşen dünyanın ikinci büyük Göktaş’ı Meteor Çukurunu bünyesinde bulunduran tarihi bir ilçemiz. Karakoyunlu ilçesi dini kitaplara, efsanelere, filim, hikâye, roman, masal ve şiirlere konu olan Ağrı Dağının gölgesinde ona hâkim bir yerdedir.
Karakoyunlu ilçesinin yiğit, civan mert, vatansever, vatan toprağı için çok acılar yaşamış ve büyük bedeller ödemiş yiğit ve güzel insanları, yalnız bırakmayalım. Tatil, yeni yerler görme, araştırma, tabiatla buluşma ve kardeşlerimizi yakından tanımak için buraları mutlaka görelim..
Ayrıca eski zaman dönemlerinden kalma tarihi el yapımı bazı tarım ve ev aletlerin bir kısmının ismini aşağıda yazıyorum. Yorum yapmak o araçların ne için kullanıldığını araştırmak sizlere düşüyor.
Düven, Orak, Tirpan, Boyunduruk, Zevle, Gaz Lambasi, El Feneri, Tırmık, Pulluk, Yağ çanagı, Övendüre, Nodul, Taştan Yapılmış El Değirmeni, Kırklık, Yayık, Bişek, Kalbur, Çıkrık, Sacıyak, Körse, Sepet, Öküz arabası, At arabası, Kağnı, Su testisi, Helke, Depme, Oklava, Ekmek teknesi, Gapran, YünTarağı, kirman, Beşik, ıbrık, Dirgen, Yaba, Anadut, Saban, Dibek taşı vs.vs...
Iğdır Karakoyunlu ve yörede bu tarihi araçlara verilen isimleri de sizinle paylaşmak istedim.
Dester, Daşga (At arabası) Dibek, Maşna(Tarım el aketi) Su dibeği, Nehre, Yayık, Senek su testisi, Hekengaz, lenpe, dağ feneri, Kerantı(tırpan) Mergiz, Hızar, Tırmık, et taşı et tokmağı, yün tarağı, halbur /elek, refete, kotan, saban, Gem, car car, nasırga , boyunduruk, teşi, el terazisi, tuz dibeği, gaz ocağı, gaz lambası, tarihi küpler...
Bu kıymetli eserde Emeği geçenleri kutluyorum..
Ahmet Ali Canbaz 14/07/2022