- 420 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beðeni
TARKAN VE GEÇÇEK
TARKAN VE GEÇÇEK
Müzik ile edebiyat öteden beri hep yakýn olmuþ; hatta iç içe geçmiþ, birbirlerini beslemiþ ve zenginleþtirmiþ sanatlardýr. Þiir sözü, müzik sesi temel alan güzel sanatlarýn iki koludur. Ýkisi de toplumsal geliþme ve deðiþmelerde büyük önem taþýrlar.
Bunun farkýnda olan egemenler, kendi saltanatlarýný sürdürmek amacýyla þiir yazan kalemleri,þarký söyleyen sanatçýlarý yanýna alarak onlarýn etkin gücünden faydalanmak istemiþ ve çoðu zaman bunda baþarýlý olmuþlar.
Ama bazen öyle krizler yaþanýyor ki; bu kalem ve sesler onlarý kurtarmaya güçleri yetmez oluyor. Bu dönemlerde egemenlere biat etmeyen kalem ve sesler etkin güçlerini göstererek toplumsal deðiþimlere vesile oluyor.
Son günlerde sanat alanýnda geliþen olaylar hepimizin çýkarmasý gereken derslerle doludur.Ýktidarýn ekonomi ve siyasi alanlarda yaþadýðý zorluklar karþýsýnda muhalefet partileri maalesef gerekli tepkiyi gösterme konusunda yetersiz kaldýlar.
Muhalefet partilerin gösteremediði bu tepkiyi sanatçýlar gösterdi.
Ýlk olarak Sezen Aksu yanýt olarak Cumhurbaþkaný ve AKP Genel Baþkaný Erdoðan’a ünlü sanatçý Sezen Aksu için ’dilini koparýrýz’ sözlerine yazdýðý ’AVCI’ þiiriyle yanýt verdi. Kýsa bir sürede büyük ilgi gördü. Bir günde 51 farklý dillere çevrildi. Bu durum þok etkisi yaratýnca Cumhurbaþkaný Erdoðan’ýn katýldýðý NTV canlý yayýn programýnda Aksu için, “Þimdi burada çok açýk net bir gerçeði ortaya koymakta fayda var. Öncelikle benim oradaki hitabýmýn muhatabý Sezen Aksu deðildir. Sezen Aksu, Türk müziðinin önemli bir ismidir. Þarkýlarýyla insanýmýzýn duygularýna tercüman olmuþ bir sanatçýmýzdýr” diyerek ’’geri adým atmýþtý’’
Tarkan Sezen’e desteðini, "Son günlerde kendisine yapýlan haksýzlýk, saygýsýzlýk ve ayýp hiç bir zaman unutulmayacak, tarihe yazýlacaktýr" diye yazdý.
ikinci olarak elektrik faturalarýna, ”kademeli faturalandýrma sistemi” gereði 3 katýna varan ve ’’iðneden ipliðe’’ yapýlan zamlar, muhalefet partilerinden umudunu kesen halk, Türkiye’nin çeþitli yerlerinde protesto gösterisine baþladý. Ýþçiler grev karalarý alarak direniþe geçti.
Yaþanan durumu iyi tahlil eden Tarkan’ýn son þarkýsý ’Geççek’ saat 21.00’de yayýnlanmasýnýn ardýndan kýsa sürede Türkiye’nin gündemine oturdu. Þarký çok sayýda paylaþým alýrken, YouTube, Instagram, Facebook ve Twitter’da izlenme ve paylaþým rekorlarý kýrdý.
Þarký kýsa bir sürede Twitter’da ise 6.3 milyonluk görüntülenme aldý. Tarkan’ýn paylaþýmýný 50 bin kiþi alýntý ve retweet yaparken, 207 bin de beðeni aldý.2 bin 200 adet yorum yapýldý. Bu yorumlar 220 sayfayý aþtý. Saniyede yüz beðeni alýyor.
Türkiye’de "ifade özgürlüðü" uzun süredir tartýþma konusu. Kýsýtlamalar, basýnda, edebiyatta, mizahta giderek daha da yoðun hissediliyor.
Tarkan’ýn son parçasý "Geççek" yayýnlandýktan sonra yaþanan tartýþmalar ise müzisyenlerin bu baskýlara, ürettikleri eserlerle verdiði yanýtlarý bir kez daha gündeme taþýdý.
Müzik yazarý Murat Meriç, þarkýlarýyla toplumsal mesajlar veren ilk þarkýcýnýn Tarkan olmadýðýný, ancak, "Tarkan tam böyle bir dönemde bu þarkýyý yaptýðý için bence büyük bir adým attý, belki içine kapanan insanlarý yeniden bir þekilde ortalýða çýkartmak konusunda cesaret verici bir adým olabilir" diyor.
Tarkan’ýn bu þarkýda samimi bir þekilde þikayetini dile getirdiðini belirten Cahit Berkay, "Ayný þikayeti hissedenler alkýþlar, hissetmeyenler baþka türlü tepki verir. Þarkýlarýn böyle bir özelliði vardýr. Ülke öyle bir noktaya geldi ki karpuz gibi ikiye ayrýldý. Yarýsý baþka diðer yarýsý baþka türlü anlýyor veya yoruluyor" dedi.
Komedyen Ata Demirer, "Hayýrlý olsun starým" yorumunu yaparken, müzisyen Onur Akýn, "Hayýrlý uðurlu olsun "Gitçek" Tarkan’cýðým, bence de gitçek" ifadelerini kullandý.
yaptý.Müzisyen Selda Baðcan hesabýndan Tarkan’a destek verdi. Baðcan, "Helalsin TARKAN! Nihayet kükredin" paylaþýmýný yaptý.
Þarkýcý Gülþen, paylaþýmýnda þu ifadelere yer verdi:“Tercüman arayan tüm hislere ilaç, her kelimesinin altýna imza atýlacak kadar haklý, zilleri takýp oynama vaadiyle yüreklere derin bir oh çektiren, umut veren canýmýz Tarkan. Seni çok seviyorum. Ve bence de geççek.”
Tarkan söz ve müziði Sezen Aksu’ya ait olan þarký Eylül 2009’da Diyarbakýr’ýn Lice ilçesine baðlý Þenlik köyü Hambaz mezrasýnda karakoldan atýlan havan topuyla yaþamýný yitiren 12 yaþýndaki Ceylan Önkol’a ithafen yapýlmýþtý:
"Gözlerime astýlar seni/ Ceylaným kör oldum ben/ Ne havan topu ne mermi/ Senle vuruldum ben"
2017 yýlýnda yayýmlayan Tarkan, albümün son þarkýsý "Affedin Bizi Çocuklar" savaþ karþýtý sözleriyle dikkat çekti:"...Bir yangýnýn orta yerinde/ Bir namlunun ucunda sönen hayatlar/ Tertemiz hayalleri ve/ Ümitleri çalýnan çocuklar..." diye seslenmiþti.
Tüm bu geliþmeler karþýsýnda rahatlýkla þunlar ifade edilebilir;
1 - Sezen aksu, Cumhurbaþkaný ve AKP Genel Baþkaný Erdoðan’a ’’dilini koparýrýz’’ sözlerine yanýt olarak yazdýðý ’avcý’ þiiriyle ’’geri adým’’ attýrmýþtýr.
2 - Tarkan, ’geççek’ þarkýsýyla son zamanlarda yarýnlar için umut ýþýðý olmuþtur.
3 - Son olarak ’’iðneden ipliðe’’ zamlara karþý halk çeþitli protesto, gösteri ve grev yaparak tepkilerini göstermiþtir.
4 - Miðros direniþinde iþçileri temsilen iþverenle yapýlan pazarlýklarda, muhalefet partilerin yapmasý gerekeni þarkýcý Haluk Levent aracý olarak uzlaþma saðlamýþtýr.
5 - Muhalefet partilerin gösteremediði veya göstermede tereddüt ettiði tepkiyi sanatçýlar göstermiþtir.
6 - Eðer muhalefet partileri, emekçilerin ve sanatçýlarýn gösterdiði tepkiden gerekli dersleri alýp etkin bir muhalefet yapmazlarsa iktidar olmayý ancak hayal ederler diye düþünüyorum.