- 348 Okunma
- 1 Yorum
- 1 Beğeni
EVE KADIN ALMAK
EVE KADIN ALMAK
Yıllar önce, lisede öğrenciyken, bir taziye evinde ölenin arkasından yakılan ağıtla duymuştum ilk defa "kadın anam" ifadesini. Çok dikkatimi çekmişti, anasının kadın olduğu neden vurgulanmıştı ağıtta. Sonra düşününce cümle içindeki anlamından çıkarmıştım kadın kelimesinin sözlükte yazmasa da halk arasında güzel demek olduğunu.
Bir komşumuz vardı, Hacı Nene derdik rahmetliye. Hacı Nenem "Gııız, Zeynep Gadııın!" diye hitap ederdi mesela. Küçücük bir çocuğa neden kadın diye hitap ettiğindeki nezaketi sonradan anladım. Meğer Zeynep Hanım demekmiş. Büyüyünce herkes adın sonuna hanım kelimesini ekler, önemli olan küçük bir kız çocuğuna hanım diye hitap edebilmek.
Güzel, zarif, becerikli kadınlar için "Kadın kadın" deyimi kullanılır. Kadın kelimesinin bahsettiğim anlamlarının hepsi de sevgi ve daha önemlisi saygı içerir.
"Çalışan kadın" tabiriyle beraber "yardımcı kadın" tabirini kullanılır olduk. Ütüye, temizliğe, merdiven silmeye yetişemeyen; yemek yapmaya vakit bulamayan kadın, yardımcı kadından destek alır. Yardımcı kadın ifadesinde sevgi yoksa da en azından saygı vardır. İnsana saygı, kadına saygı, kadının emeğine saygı!
Son yıllarda bir de "Eve kadın aldım." cümlesi yerleşti dilimize. İçinde ne sevgi ne saygı barındıran, hatta bir kadının başka bir kadını gizlice aşağıladığı bir cümle. "Kadın gelecek, aman evi derli toplu bulsun." diyen kadınlardan "Parasını veriyorum, tabii temizleyecek" diyerek evi iyice batıran kadınlara dönüşen, garip bir döngü.
"Eve kadın aldım" cümlesini artık sadece çalışan kadınlar değil, mesleği ev hanımı olan kadınlar da kuruyor.
Ev işlerine gücü yetmeyen, hasta olan, elbette destek almalı. Birinin işi görülürken diğeri evini geçindirir, iki taraf da kazanır.
İnsanların eğitimi, ilgi alanı, kazandığı para, toplumdaki statüsü farklı olsa da herkesin gururu birbiriyle eşdeğerdir. Fakat maalesef, toplumumuzda sevgi saygı ilişkisinden çok ezme ezilme ilişkisi baskın. Ezilmeye alışmış yardımcı kadın, güleryüz bulunca bu sefer ev sahibini ezmeye niyetleniveriyor.
Yine de ben el işi yaparak; nakış işleyerek; oya, dantel, örgü örerek; mantı, sarma, dolma, baklava, börek siparişi alarak; turşu, salça, sirke kurup satarak; çocuk bakarak evinin geçimini sağlayan kadınlara sonsuz saygı duyuyorum. Klasik bir söz var ya "Namusuyla yapılan her iş, kutsaldır" diye, sonuna kadar katılıyorum.
Bugünü Dünya Ev İşçiliği Günü olarak kutlamak yerine anlarsak daha anlamlı olur.
Saygılarımla...