- 412 Okunma
- 0 Yorum
- 1 Beğeni
Üzgün Olmak Aşırı Üzgünlük Bilgi, Örnek Ve Tanımı
Aşırı Üzüntü Hali
Üzgünlük tüm canlılarda bulunan bir duygu biçimidir. Başımıza istenmeyen bir olay geldiğinde ya da yakınlarımızı kaybettiğimizde, ayrılık içerisine düştüğümüzde her canlı gibi biz insanlarda bu duyguyu yaşarız. Fakat insanların diğer canlılardan daha üstün olma nedeni, hiç şüphesiz ‘Düşünmektir.’
bu düşünce hormonları bize yeni yol arayışı, çare sunmakla birlikte, aklı da çalıştırmaya yardımcı olmaktadır. Bu duygu “Normal üzgünlük halidir.” Doğanın yaşam biçimi olarak tanımlanmaktadır. Diğer canlılar dahi bir süre sonra normal hayatlarına devam ederken, “Aşırı üzgünlük hali” ise; kendini kahretmek, dövünmek, ruhsal yasayışı bitirme halidir ki, buda insanların yaşayış biçimine zarar vermektedir.
Örnek:
Hastaneye ağır yaralı bir delikanlı geldi. Acil doktorun bu gençle ilgilenmesi, müdahale etmesi gerekiyorken, Doktor delikanlının haline acıyıp, dakikalarca onun eriyip gitmesine göz yummuştu. “Genç ya kan kaybından hayata veda edecekti, ya da bir bacağını kaybedecek ve belki de doktor müdahalesiyle sağlığına kavuşacak ve hayata yeniden tutunacaktı.” Fakat doktor o kadar çok içerlemişti ki, onun için elinden geleni yapması gerekirken o sadece o gencin can çekiştirerek ölmesine izin verdi. Üzülün ama kahretmeyin, çabalayın.
Aşırı üzgünlüğün tanımını bu şekilde anlatmam gerektiğini düşünüyorum. Çünkü etrafımızda böylesine bir kahrolma durumu yaşanmaktadır. Özellikle de anne babalar zaaflarına yenilerek çocuklarına da bu acıyı bulaştırıyorlar. Değerli okurlarım, dirayetli olmak çok önemlidir.
Çocuklarınızla konuşurken onlara da söz hakkı verin ve her konuyu, ayrıntılarıyla istişare ederek yarım kalmışlıkları tamamlayın. “Siz kendinize mukayyet olabilecek kavimde olursanız, anne baba ve çocuklarınız da başına gelen aksilikleri ve düşüncelerini sizinle istişare edecektir.
Her canlı gibi bizde yaşanan olumsuz neticeler karşısında kendimizi aciz hissedebiliriz ama yıllar boyunca bu hüznü yaşamaya ve yaşatmaya gerek olmadığını anlatmaya çalışıyorum.
Bu versiyonu iyi düşünün. Tam aksine kişilerin hayatını kurtarmak, eğriyi düzeltmek, üzgünlük adı altında harap olmak yerine, dinlemeyi ve onun için çözüm üretmeyi düşünecek aktifelerle uğraşmayı tercih edebilirsiniz. “Hayatı bitirmeyin, kurtarın birbirinizi”
yaşadığınız duygusal üzgünlüğü çevrenize bulaştırmayın. Kendinize de bu takıntı oluşturmuş hastalığı daha feci hastalıklara sevk etmeyin.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.