Lanet Varlık
Eylemin büyüklüğü önem arz etmeksizin, eğer bir eylem eylemi ve onun sonuçlarını bilen kişi tarafından gerçekleştirilirse, gerçekleşen eylem, eylemi gerçekleştiren kişiye rasyonel olmayan sonuçlar doğurursa, kişi doğası gereği eylemi gerçekleştirmez.
Ancak her kişi tek sonuçtan farklı çıkarlar elde edebilir. Bu durum kişinin zevklerine, düşünce biçimine, isteklerine ve bunun gibi çeşitli etkenlere bağlıdır.
Basit bir örnek olarak; A ve B adında iki bireyi ele alalım. A bireyi yatağını toplamaktan bazı çıkarlar elde ederse ve bu çıkarlar ödenen bedelden çoksa (Enerji, zaman vb.), A bireyi için rasyonel olan yatağı toplamaktır. Fakat B bireyi yatağı toplamaktan elde edeceği bir çıkar bulamazsa, yatağı toplamaz. Bu her bireyin sahip olduğu Rasyonel Ego yüzündendir. Tabii bazen bireyler bilerek ve isteyerek rasyonel olmayan davranışlarda bulunabilir. Bunun sebebi ise insan denen varlığın Nedensellik İlkesine uymayışındandır. Bir insanın üzgün olması için fazlasıyla sebep sunulabilir, bireyin araba kazası geçirmesi, sevgilisinden ayrılması, hasta olması, sevdiği birinin kaybı veya serçe parmağını kapının kenarına vurması gibi. Bireyin mutlu olması için de çokça neden bulunabilir; maddi bolluk, umduğu bir şeyin gerçekleşmesi, ona iletilen bir övgü sözcüğü ya da gördüğü bir kelebek. Ama insan bu kadar mekanik bir yapıda değildir. Bazen her şey yolunda giderken birey kendini mutsuz hissedebilir ya da tam tersi her şey birey adına kötü gidiyordur ama o yine de mutlu hissediyordur. Çünkü bu lanet varlık, insan piyano tuşu değildir.
Tabii bu işin bencesi.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.