- 408 Okunma
- 0 Yorum
- 1 Beğeni
Üniversiteli Taha Elibüyük ile...
Üniversite Öğrencisi Taha Elibüyük :”Kitap okumak Öncelikle sağladığı temel katkı gelişmemi sağlıyor. Bunun yanı sıra kendimi rahat bir şekilde ifade etmemi ve konuları yorumlamamı sağlıyor”
TURAN YALÇIN-Gelişime önem veren bir Üniversiteli olarak bu size ne katıyor?
TAHA ELİBÜYÜK- Öncelikle böyle bir röportaja beni layık gördüğünüz için teşekkür ederim.
İnsan fıtratı gereği hep bir arayış içindedir. Yeni bir bilgi öğrenme, sorgulama, düşünmesi insanın olmazsa olmazıdır. İnsan bu arayışla ( gelişim ) ile karakterini inşa eder. O yüzden bilerek veya bilmeyerek sürekli bir gelişim halindedir ki insanın durağan olması da beklenemez zaten.
Kendimi geliştiriyor olmam bana HAYATIN ANLAMINI KEŞFETTİRDİ çünkü hayatı anlamlı kılacaklardan bir tanesinde gelişimdir. Yani her günden daha iyi olmaktır. Bu gelişim ( öğrenme ) ile birlikte hayatın gayesi anlaşılır, hayata dair yeni anlamlar verirsiniz. Bu anlamla birlikte bu dünyada niye gönderildiğini bilen insan her gün bir önceki günden daha iyi olmaya gayret edecektir. Bu da insanın gelişim gayesinin temelini oluşturur.
Hayatın anlamını keşfetmem KENDİ ÖZÜMÜ BULMAMI sağladı. Çünkü kendini geliştirmeye açık olan insan sürekli olarak sorgulayacak, düşünecek ve öğrenecektir. Bunun neticesinde kendi kalıbını oluşturacak, özünün derinliğini keşfedecektir.
Gelişimin bana kattığı bir diğer nimetse BİLGİ SAHİBİ OLUYORUM. Çünkü kendinizi geliştirdikçe belirlediğiniz çerçevenin dışına çıkarak farklı alanlara yoğunlaşıyor ve bu alanlarda da bilgi sahibi oluyorsunuz. Dediğim gibi gelişim her günden daha iyi olmaktır. Bu da her gün farklı bir bilgi sahibi oluyorsunuz demektir.
Gelişim bana kattığı bir diğer önemi de beni CESARET SAHİBİ YAPMASIDIR. Çünkü gelişim ile birlikte bilgi ve birikime sahip oluyorsunuz. Bu bilgi ve birikimi ister istemez kendi özünüzü keşfetmek ile birlikte farklı kişiler ile paylaşma gereği duyuyorsunuz. Ben şu kanaatteyim öğrenilen bilgi insan için bir yüktür. Öğrenilen her bilgiyi hayatına yansıttığın gibi başkalarına da aktarman gerekiyor. Hatta Kuran-ı Kerim’de Cuma Suresinin 5. Ayetinde Allah Teala şöyle buyuruyor: “Tevrat’la yükümlü tutulup da onun hakkını vermeyenlerin durumu, koca koca kitaplar taşıyan merkebin durumuna benzer.” Yani ne kadar kitap okursan oku, ne kadar öğrenirsen öğren hayatına tatbik ettiğin ve başkalarına aktardığın zaman bir anlam kazanır. Bu anlamda bilgi insan için yüktür. Yani öğrendiğin bilgiyi başkalarına paylaşmam sayesinde beni daha da çok cesaret sahibi yapıyor.
TURAN YALÇIN- Genelde üniversite öğrencileri gelişimden, iletişimden bahseden insanlardan uzak kalıyorlar neden?
TAHA ELİBÜYÜK- Evet maalesef. Aslında bunun birçok nedeni bulunmaktadır ve kişiden kişiye göre değişmektedir. Bunlar: özgüvenin yitik olmasından kaynaklanacağı gibi psikolojik sorunları olabilir, bulunduğu sosyal ortamı da üniversite öğrencisini gelişimden ve iletişimden uzak tutabilir.
TURAN YALÇIN- Gelişmek için neler yapıyorsunuz?
TAHA ELİBÜYÜK-Biraz öncede söylediğim gibi her gün bir önceki günden daha iyi olmaya çalışıyorum. Kitap okumaya özen gösteriyorum. Okuduğum kitapları da rastgele seçmiyorum hangi konularda eksiğim varsa onları tamamlıyorum. İmkanım olduğu müddetçe tarihi mekanları gezmeye çalışıyorum.
Farklı kültürleri tanımak adına belgesel ve film izlemeye gayret ediyorum.
TURAN YALÇIN- Çok okuyorsunuz bu size ne katkı sağlıyor ve ilerde ne kazandıracak?
TAHA ELİBÜYÜK-Öncelikle sağladığı temel katkı gelişmemi sağlıyor. Bunun yanı sıra kendimi rahat bir şekilde ifade etmemi ve konuları yorumlamamı sağlıyor. Genelde herkese.
Özelde öğrenci kardeşlerime naçizane tavsiyem okumayı sadece kitap üzerinden şekillendirmeyin. Kainatı okuyun, mahlukatı okuyun, cansız maddeleri okuyun. Örneğin tarihi bir mekanın kapısına yazılmış olan bir yazı belki size cansız gibi gelebilir ama okumasını bilene her şey bir hakikati yansıtır.
TURAN YALÇIN- 5-) Üniversitelilerin çoğunun aksine yeni insanlar tanımaktan hoşlanıyorsunuz ve buna büyük caba harcıyorsunuz bu size ne katıyor?
TAHA ELİBÜYÜK- Evet, yeni insanlar ile tanışmaktan hoşlanıyorum. Çünkü her tanıştığım insan hayata ayrı bir pencereden bakmamı sağladığı gibi tecrübelerinden istifade ediyorum.
TURAN YALÇIN-Üniversiteli olmak nasıl bir duygu?
TAHA ELİBÜYÜK- Güzel bir duygu. Ama üniversiteli olmayı da daha da güzel kılan hangi alanlarda yoğunlaşmak istiyorsa o alanın en iyisi olması için çaba sarfetmesi gerekir. Çünkü milyonlarca üniversite mezunu olan var ve bu sayı her geçen gün artıyor. Ama +1 önde olduğun zaman üniversitenin öğrenci üzerinde olumlu bir duygusu oluşuyor.
TURAN YALÇIN- Üniversiteliler arasında işsizlik yaygın deniyor. Sizde de var mı işsizlik korkusu? korkusu nasıl asacaksınız?
RAHA ELİBÜYÜK- Bugünün temel sorunlarından biri işsizlik maalesef. Bu yadsınamaz bir gerçeğimiz ve üniversite ortamında bu ve buna benzer problemlerde öğrencide şüphe ve korku oluşturuyor ister istemez. Öğrenci arkadaşlarıma tavsiyem bir hedefiniz olsun ve o hedefinize doğru yola çıkarken yolda ihtiyaç duyacağınız ne varsa bunları bir an önce temin edin ve sonradan pişmanlık yaşamayın. Her türlü azığı ( bilgi, donanım vs. ) kendine yol için temin ettikten sonra gerisi gelecektir bence. Niyetiniz halis olsun. Niyeti hayır olanın akıbeti de hayır olur inşaAllah.
TURAN YALÇIN- Okumak kadar yazmakta da isteklisiniz? Bu siz ne katıyor?
TAHA ELİBÜYÜK- Okuduğumu, öğrendiğimi yazıya döktüğüm zaman bir özgüven oluşuyor, kendime daha çok güveniyorum. Kendimi daha rahat ifade edebiliyorum ve kelime dağarcığım gelişmiş oluyor.
TURAN YALÇIN- kariyer hedefiniz nedir? Hayalleriniz neler?
TAHA ELİBÜYÜK- Birinci önceliğim ve Rabbim’ den niyazım şudur: Ümmetime, devletime, milletime ve bayrağıma layık olabilmek için Rabbim ’in beni dert sahibi yapmasıdır. Çünkü dert sahibi oldukça bir eser ortaya çıkartabilirsiniz. Bu da benim en büyük kariyer hedefim.
TURAN YALÇIN- Başka ne anlatacaksınız?
TAHA ELİBÜYÜK- Genel anlamda anlatacaklarım bunlardı. Ama son olarak maddeler halinde şöyle toparlamak istiyorum.
1-) Kendinizi tanıyın, özünüzü keşfedin.
2-) Bu dünyaya boş bir amaç için gönderilmedik. Elbette her şeyin hesabı olduğu gibi ilminde bir hesabı var. Onun hesabı öğrenmek, kendimizde içselleştirip yaşamak ve başkalarına aktarmaktır.
3-) Bizler ilmi derinliği olan büyük bir medeniyetin sahipleriyiz. Medeniyetimiz yüzyıllar boyunca insanlığa yol göstermiştir. Bizim medeniyetimiz merkezinde insan ve ilmi esas alır. Bunun üzerinden yapı taşlarını inşa eder. Bu yüzden medeniyetimizi iyi tanımalı ve medeniyetimizin merkeze aldıklarını çıktığımız yolda azık edinmeliyiz.
4-) Kainatın Sultanı olan efendimiz Hz. Muhammed ( s.a.v ) bizlerin örnek alacağı en önemli şahsiyettir. Medeniyetimizin beslendiği kaynaklardan biriside onun ( s.a.v ) hayatıdır. O ( s.a.v ) güzide şahsiyet şöyle buyurur. “ İki günü birbirine eşit olan zarardadır. “ Bunu bizim gelişim ya da ilim yolunda mottomuz yapmamız gerekir.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.