- 330 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Yarım Doktor İnsanı Candan Yarım Hoca Dinden Edermiş Doğru mudur Bu
Bir iş ve meslek edinilecekse tam ve mükemmel edinilmelidir. Hangi türden olunursa olunsun ister hekimlik hakimlik, ister imamlık vaizlik, camcılık çatıcılık, motorculuk tornacılık farketmez işin uzmanı, profesörü, ordinaryüsü olmak gerekir. İşinizde iyinin ötesinde olunmalıdır ki geride eksik ve kusur olmasın, sorun çıkmasın, arkanızdan konuşulmasın.
...
İğne yapmaktan, tansiyon ve ateş ölçmekten, serum takmaktan, dikiş atmaktan uzak olan doktor sizin meselenize ilaç olabilir, teşhis koyarbilir, tedavi edebilir mi? Denilebilir ki bunlar hekim işi değil hemşire işi. Bu yönlü düşünülebilir, savunmaya geçilebilir ama eğer siz bunları bilmez ve uygulayamazsanız daha ilerisini yapamazsınız. Hem bunları bilmediğiniz bilinirse hemşire hanıma da sözün geçmez, üzerinde ağırlığınız olmaz. Ağırlığınız hangi iş ve meslek olursa olsun maiyetindekilerinizin her bildiğini bilmek, ancak sizin bilebildiğiniz tüm bilgilere maiyetinizdekilerin vakıf olmaması gerekir.
...
İmam sübhanekeyi sure sanıyor, kevseri atlayıp ihlası fatihanın arkasından zamm-ı sure olarak okuyor, yanıldığında sefih secdesinden uzak duruyorsa imamlığına şüphe ile bakmak gerekir. İmam sure ile ayeti, hatm-i şerifi, ezanla kamedi, tekbiri tahiyyatı bilecek, namazı dosdoğru kıldıracak, arkasından amenerrasulü okuyacak. cemaati sıkmayacak boğmayacaktır. Fırsat bu fırsat deyip cemaate saatlerce vaaz vermeyecektir. Önderliğinin farkında olacak. Ağırlığını koyacak. Müezzin dururken onun işini üstlenmeyecektir. Çok önemli bir vazife yaptığının şuurunda olacaktır.
...
Hekimden beklenen doğru teşhis doğru tedavidir. Hastasının güvenini kazanmasıdır. Mesleğine saygı duyulmasıdır. İmamdan beklenen ise dini anlatmasından ziyade namazı doğru kıldırmasıdır. Kıraatının düzgün olmasıdır. Tadil-i erkan üzere vazife yapmasıdır. Fıkhı ve akaidi ise uzmanına bırakmasıdır.
Kemal SEYFİ
08.05.2022
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.