- 389 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Zekat
Zekat vermek;
Malı mülkü temizlemek mallara bilerek veya bilmeyerek karışan pislikleri mallardan temizlemek arındırmak demek. Zekat olmayanın olanda ki hakkı,zekat vermek malının mülkünün parasının kırkta birini yoksullara fakirlere vermesi, neden veriyoruz? Verdiğimiz zekat yoksulun fakirin olmayanların olanlarda ki hakkı...
İyi de onun hakkı bunun hakkı senin hakkın bende ne arıyor?
Bunlar yıllardır anlatılıyor. Müezzinler camilerde imamlar,televizyonlarda Profesörler, din başkanları öğretim üyeleri,tartışma programlarında,sahur iftar programlarında, gazetelerde okuduk, kahve sohbetlerinde dinledik. En net anlaşılan zekatın malı temizlediği arındırdığı ve bereketini arttırdığı, hemen hemen anlaşılan tek fikir zekat malları temizler arındırır.
Zekatın insanı ruhen arındırdığı gibi malının artmasına sebep olur. Zekat ruh ve beden arasında dengeyi sağlar.(Prof. Dr.R.A)
Zekat vermenin amacı nedir?
Mali bir ibadettir.Müslümanın yılda bir defa tayin edilen bir miktar kadar vermesidir.Zekat malda hem bereket ve artmaya yol açar,hemde pak lığa temizliğe helalliğe sebep olur. ( www.dünya.com.) köşe yazısından.
Zekat dinen zenginlik kabul edilen miktarda (nisap) mala sahip olan kimselerin Allah rızası için muayyen kişilere vermesi gereken belli miktarı ifade eder.
Zekat kabaca 40’ta birdir. Yani 40 lirası olan kişinin 1 lirasını vermesi gerekir. zekat için en önemli şart malın üzerinden bir yıl geçmiş olması gerekir. yani bir yıl kasada bekleyen 80.18 gram altın, bir yıl dolunca 40’ta bir nispetinde zekatının verilmesi gerekir.
Buna göre temel ihtiyaç mallarının dışında 560 gram gümüş,40 koyun,30 sığır ve 5 deve yada bunlar karşılığı kadar ticari mala, 650 gram toprak ürününe sahip olan bunlardan zekat vermesi durumundadır.
Zekat mülkiyette kuvvet dengesidir. Ne tamamen sahibinin mülkiyetini giderir, ne de tamamen onun elinde bırakıp fakirlerin de onu edinmesine mani olur. Mülkiyeti belli ölçüler içinde fakir ile zengin arasında bölüştürür.
Zekat vermek için zekatın farz olması için malların nisaba ulaşması yanında nami ( üreyici--artıcı ) olması sahip olduğu andan itibaren üzerinden bir yıl geçmiş olması, bir yıllık borcundan ve asli ihtiyaçlarından fazla olmasıdır.
Zekatın faydaları
Cimrilikten korur,dünya malına aşırı istekleri kırar. Zenginde yoksula karşı merhamet duygusu uyandırır, itibarını arttırır, kalbin katılaşmasını önler. Zengini hayır yapmaya teşvik eder.Nimetlere karşı şükretmeyi sağlar.
Yoksulu ihtiyaç sahibi olmaktan kurtarır, fakire şahsiyet kazandırır, aciz olanlara normal yaşam sağlar,zenginle fakiri yakınlaştırır.
İnsanı manevi kirden temizler, her çeşit tehlikeden afetten korur. bereket kazandırır malı çoğaltır. ( odev.com )
( Zekatın toplumsal faydaları.
Zekat İslamın köprüsüdür. müslümanların biri birine yardımları, ancak zekat köprüsü üzerinden geçmekle yapılır. Zira yardım vasıtası zekattır.
İnsanların hey’et-i içtimayesinde intizam ve asayişi temin eden köprü zekattır.
Alemi beşerde hayat-i içtimayenin hayatı, muavenetten doğar. İnsanların terakkiyatına engel olan isyanlardan ihtilallerden, ihtilaflardan meydana gelen felaketlerin tiryakı, ilacı muavenettir.
Evet, zekatın vücubu ve ribanın hürmetinde büyük bir hikmet, yüksek bir maslahat, geniş bir rahmet vardır.
Evet, tarihi bir nazarla sahifesi aleme bakacak olursan ve o sahifeyi lekelendiren beşerin mesavisine, hatalarına dikkat edersen heyeti içtimaiyede görünen ihtilaller fesadlar ve bütün ahlak-ı rezilenin iki kelimeden olduğunu görürsün.
Birisi, "ben tok olayım da başkası açlığından ölürse ölsün bana ne"
İkincisi,"sen zahmetler içinde boğul ki ben nimetler ve lezzetler içinde rahat edeyim"
Alem i insaniyeti zelzelelere maruz bırakmakla yıkılmaya yaklaştıran birinci kelimeyi sildiren ancak zekattır.
Nevi beşeri umumi felaketlere sürükleyen ve bolşevikliğe( komünizme ) sevk edip terakkiyatı asayişi mahveden ikinci kelimeyi kökünden kesip atan hürmeti ribadır. (sorularla islamiyet.com) Altta kelimeleri açarak anlatacağım.)
Zekatın toplumsal faydaları, zekat İslamın köprüsüdür. Müslümanların biri birine yardımları ancak zekat köprüsü üzerinden geçmekle yapılır. zira yardım vasıtası zekattır.
İnsanların sosyal yapısında düzeni ve güvenliği sağlayan köprüdür.
İnsanlık aleminde toplumsal yapının hayatı,yardımda bulunmaktan yardım etmekten doğar.İnsanların yükselişlerine ilerleyişlerine engel olan isyanlardan ihtilallerden anlaşmazlıklardan meydana gelen felaketlerin uyuşturucu yatıştırıcı ( tiryakı) ilacı, (muavenettir) yardım etmek yardımda bulunmaktır.
Evet zekatın gerekli kesin farz kılınması (vücub) ve (ribanın) faizin artışın, çoğalışın şişmenin,(hürmetinde) kutsallığında dokunulmazlığında ölçülü özenli dikkatli büyük bir (hikmet) insanı iyi olana yönlendiren çirkin ve kötü olandan alı koyan yüksek bir (maslahat) fayda çıkar kamu yararına düzeltici iyileştirici geniş bir (rahmet) incelik şefkat merhamet bağışlama affetme vardır.
Evet tarihi bir( nazarla) gözle (sahife i aleme ) alem sayfasına bakacak olursan ve o sahifeyi lekelendiren (beşerin) insanın (mesavisine) medeniyetinin kötülüklerine fenalıklarına hatalarına dikkat edersen (heyeti içtimaiyede) görünen ihtilaller (fesadlar)bozulmalar çürümeler zulüm düzensizlik kuraklık kıtlık ve bütün (ahlakı rezilenin) alçaklığın hayasızlıgın fena ve kötü huyluluğun iki kelimeden olduğunu görürsün.
Birisi,"Ben tok olayım da başkası açlığından ölürse ölsün"
İkincisi,"sen zahmetler içinde boğul ki ben nimetler ve lezzetler içinde rahat edeyim"
Alemi insaniyeti depremlere maruz bırakmakla yıkılmaya yaklaştıran birinci kelimeyi sildiren ancak zekattır.
Nevi beşeri ( çeşitli insanları) umumi (genel) felaketlere sürükleyen ve bol şevikliğe (komünizme) sevk edip terakkiyatı asayışi mahveden ikinci kelimeyi kökünden kesip atan hürmeti(kutsallığı dokunulmazlığı özenli dikkatli) ribadır( artış,çoğalış,şişme, faiz)
Düşünün şimdi;
Benim suyum akıyor fakat birde boş testim var. Kendi kendime diyorum ki şunu doldurayım sular kesildiğinde bulamadığımda kullanırım düşüncesi ile testiyi doldurmaya koyuluyorum. kim istemez ki ve başlıyorum farklı farklı çeşmelerden testiyi doldurmaya biraz o çeşmeden bira bu çeşmeden öbürkün den bu taraftakinden diğerinden bazende isteyerek veya istemeyerek, bilerek veya bilmeyerek üç beş on derken yirmi kupa da rakı koyuyorsun testini dolduruyorsun. Gün oluyor suyunu kullanıyor belli bir kısmını tüketiyorsun boşalan kısmını tekrar dolduruyorsun fakat isteyerek veya istemeyerek bir kaç kupa gene rakıda koyuyorsun testini hep dolu tutuyorsun.
Arada kullanırken kupayı çalkalıyorsun tozu pisliği gitsin diye kupayı testiden doldurup içiyorsun ikram ediyorsun.
Peki şimdi bu testi den su içen rakı içmiş sayılmaz mı. Temiz su içmiş sayılır mı?
not: testi mal varlığınız. çeşmeler araba daire altın kat arazi, kupa şans oyunları icra ihaleleri, döviz olarak düşünün.
-----------------------------sevgilerimle...
-------(pitik)...
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.