- 218 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
Zeki misiniz Değil misiniz
Başlıktaki soruyu sorarak bir zeka testinden geçmenizi sağlama düşüncesinde değiliz. Mesele bu değildir. Bu soru sorularak kendinizi hangi kategoriye sokuyarsanız her iki durumda da sizin için yaşamın zorluğu kolaylığı, ne getirip ne götüreceği, kazandırdıkları veya kaybettirdikleri düşüncesini test etmeye yöneliktir.
...
Zeki veya tam tersi olmak normalin altı veya üzeri olmaktır. Zeki olmayı uyanıklık, cin fikirlilik olarak düşünmeyin, aksi durumunu ise saflık bönlük olarak görmeyin. Biz burada zeki olunduğunda ya da olunmadığında yaşamın zorluğunu kolaylığını konuşacağız, açmazlarına, sorunlarına sıkıntılarına değineceğiz.
...
Bir kere zeki iseniz aileniz sizin için büyük hedefler koyuyor, sahaya sürüyor, koşturdukça koşturuyor. Adeta nefessiz bırakıyor soluk alınamaz hale getiriyor. Sizin buna direnme, itiraz etme şansınız yok. Yoruldum bittim deme şansınız, mola vereyim, biraz dinleneyim deme şansınız yok. Son nefesinize kadar koşturup onların istediği hedefi tutturacak ancak kendi yaşamak istediğiniz hayatı ıskalayacak ondan mahrum kalacaksınız.
...
Diğer durumda ise aile, bakıyor ki hedefi tutturacak durumda değilsiniz, baştan ğözden çıkarıyor sizi. Küçük bir iki denemeden sonra bırakıyor ne halin varsa gör diyor ve kenara itiyor. Ondan sonra yalnız insansınız. Mücadeleyi kendiniz sürdürecek, tutunacak, düşüp kalkacak, acımasız dünyada ayakta kalacak, zor bir yaşam süreceksiniz.
...
Vasat olan, her iki durumun ortasında yer olan, ortalama zekaya sahip kişi ise bu iki uç unsurun dışında kendi geleceğini kendi tayin edebiliyor, yolunu istikametini bulabiliyor. Kendi tercihlerini ortaya koyabiliyor, adım adım ilerliyor, hayatı anlamaya çalışıyor, ondan tat ve lezzet alma yoluna gidiyor, ilintileriyle örüntüleriyle bütünüyle pürüzsüz olmasa da iyi bir ömür sürüyor.
Kemal SEYFİ
30.04.2022
YORUMLAR
Bence zeka ya doğuştan Oktay Sinanoğlu ,Einstein'lar gibi gelir ya da çok çalışarak geliştirilir.
Ama günümüzdeki eğitim denizde yüzen bir balıktan kuş olup uçmayı hedeflediği için zeka bir yere kadar iş görür.
Thomas Edison'un dediği gibi ;"dehalığın sırrı; %1 esenlenme ,%99 terlemeyle olur" demişse zekanız ne kadar olursa olsun onu destekleyecek çalışma, emek yoksa hiç bir şey değildir.
Bir de zekayı etkileyen benim de yaşadığım kazalar, travmalardır ki sıradan bir kişi diyelim bir trafik kazası ile karşılaştığında aniden IQ'da artış ile muhteşem bir yazar, eşsiz bir ressam ya da sıra dışı bir bilim adamı da olabiliyor ya da tam tersi durumlarda geçerli.
"Ben zekaya değil çalışmaya ,emeğe inanıyorum " diyen Prof. Dr. Aziz Sancar pek de haksız konuşmamış gibi.
Şu gerçek ki zeka ilk başta ailede şekillenir. Dünyanın en büyük IQ'ya sahip insanı William James Sidis'in ailesi onu bebeklikten keşfetmese o sıra dışı zekasıyla bilim dünyasını alt üst edebilir miydi?
Zeka ne kadar önemliyse çalışmakta o derece önemlidir.
Ama eğitim bu şartların bileşkesindeki temel araçtır.
Benim gibi IQ' su yaşadığım kaza sonrası yapılan testlerde çok yüksek birisi bile yanlış aile, okul dahası çevrenin de etkisiyle sıradan bir hayat yaşayabiliyor ki tarifi hala imkansız bir histir şair.
O açıdan zeka ve çalışma arasındaki ilişkiyi kişinin biyolojik yapısı bir de çevre gibi olgular belirler.
Bu konuda hem fikiriz her halde...