- 307 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Mata Hari Eli Cohen ve Lawrence Gerçek Casuslardır
Tarihteki en ünlü casuslardan biri olan Mata Hari, egzotik bir dansçı ve yüksek sınıflar için çalışan hayat kadınıydı. Mata Hari casusların kraliçesi olarak kabul edilir. Hollanda’da doğan casusun esas adı Margaretha Geertruida Zelle MacLeod. O, değerli bilgiler edinmesini sağlayan, üst sınıf mahkemelerde önemli bir hazineydi. 1917’de Birinci Dünya Savaşı sırasında edindiği mesajları Almanlara sattığı için ve 50.000 Fransız askerinin ölümünden sorumlu tutulduğu için tutukladı ve idam edildi.
………………………..
Richard Sorge, muhtemelen tarihteki en ünlü casustan söz ediyoruz. Sorge, İkinci Dünya Savaşı sırasında Sovyetler Birliği için casusluk yapan ikonik casuslardan biriydi. 1920’lerde kariyerine istihbarat ajanı olarak başladı ve Japonya’yı oyun alanına dönüştürdü. Almanya ve Japonya’nın Sovyetler Birliği ile ilgili planlarını öğrendi ve Sovyetler’i bu planlar hakkında bilgilendirdi. 1941’de Japonlar tarafından yakalanan Sorge idam edildi. 1964 yılında Sovyetler Birliği’nin “Kahramanı” olarak onurlandırıldı.
……………………….
Fritz Joubert Duquesne İngilizlere karşı savaşan Güney Afrikalı bir genç olan Fritz’in casusluk hikayelerinde cinselliğin büyük bir rolü var. Çünkü esir düştüğü savaşta, gardiyanın kızını cinsel yoldan ayartarak kaçmayı başardı. Kaçtıktan sonra İngiltere’ye giderek kendini İngiliz ordusuna aldırtmayı başardı. Ordunun içine sızmayı başaran Fritz asker olarak yeniden Güney Afrika’ya döndü. Döndüğünde kız kardeşinin öldürüldüğünü ve annesinin toplama kampına gönderildiğini öğrenen Fritz burada İngiliz’lere karşı insan toplamaya çalıştığı sırada yakalandı ve hapse atıldı. Savaşın bitiminden sonra serbest bırakılan Fritz İskoçya’ya giderek kız kardeşini öldüren askeri bulup öldürdü. Bu işten sonra New York Times gazetesine kendi ölüm ilanını vererek ortadan kayboldu. İkinci Dünya Savaşı’nın patlak verdiği yıllarda Nazilere İngilizler hakkında istihbarat sağlayan Fritz 1956 yılında öldü.
……………………….
Sidney Reilly, esas adı Sigmund Georgievich Rosenblum olan Sidney Reilly Rusya’da doğdu. Birkaç ülke için casusluk yaptığı için savurgan bir hayat sürdü. Her ne kadar başarısız olsa da; Sovyet lider Lenin’e suikast planıyla ünlendi. Planın başarısız olmasına rağmen, tası tarağı toplayıp bir şekilde kaçtı. Reilly, 1925’te Sovyet hükumetini devirmeye çalışırken yeterince şanslı değildi. Daha sonra yeri tespit edilen Sidney, Sovyetler tarafından yakalandı ve infaz edildi. Popov gibi Reilly’nin de en ünlü edebi casus James Bond’a ilham kaynağı olduğu söyleniyor.
…………………………
İsabella Boyd, Belle Boyd olarak bilinen Isabella Boyd, Amerikan İç Savaşı sırasında Konfederasyon ordusu için önemli bir casustu. Babasının otelini operasyonların üssü yapmıştı ve sevgilisi ondan vazgeçinceye kadar konfederasyonlara hizmet etmeye devam etti. Katkılarından ötürü çok kez onurlandırıldı. Boyd 1862’de tutuklandı ve bir ay hapiste kaldı. Serbest bırakıldıktan sonra, İngiltere’ye gitti ve 1900 yılında da öldü.
………………………
Dusan Popov, birçok insan Popov’un James Bond’u yaratması için Ian Fleming’in gerçek ilham kaynağı olduğuna inanıyor. İkisi arasında birkaç paralellik olduğu kesin. Sırbistan’da doğan Popov, İkinci Dünya Savaşı sırasında MI16 için çalıştı. Popov’un Pearl Harbor’daki Japon saldırısında FBI’yı uyardığı belirtiliyor ancak bu uyarı ihmal edildiği Japon’ların saldırısı başarılı oluyor. Büyük istihbarat bilgileri elde etmiş ajan Popov 1968’de öldü.
…………………………
Thomas Edward Lawrence, Britanyalı arkeolog, asker ve diplomat. 1916 - 1918 yılları arasında Arap Ayaklanması ve Sina ve Filistin Cephesi gibi olaylarda Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetine karşı üstlendiği rol ile ünlüdür.
…………………….
Eli Kohen; 1924 – 18 Mayıs 1965), halk arasında bilinen adıyla Eli Cohen, özellikle 1961–65’te Suriye’de gerçekleştirdiği ve ülkesi İsrail için çok kritik istihbarat topladığı göreviyle tanınmış İsrail kökenli casustur.
…………………….
Hepsi gerçek casustur. Filmlerdekinden farklıdır. Rol yapmazlar. Zor şartlarda, kelle koltukta görev yaparlar. Sonunda bedelini ya canlarıyla öderler ya da kahraman olurlar.
Kemal SEYFİ
08.04.2022
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.