Bir insana iki türlü bilgi nasip olur : biri, başkaları tarafından verilen, diğeri ve en önemlisi ise, kendi kendine kazanılandır. -- gibbon
Ke
Kemal SEYFİ
@kemalseyfi

Çatışma Çarpışma ve Yatışma

2 Nisan 2022 Cumartesi
Yorum

Çatışma Çarpışma ve Yatışma

0

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

340

Okunma

Çatışma Çarpışma ve Yatışma

Çatışma çarpışmadan farklı olarak uyumun aksi olan bir durumdur. Çarpışma fiilidir, çatışma örtülüdür. Çarpışma tüm unsurlarıyla dışarıdan görülür, çarpışan taraflar bellidir. Ancak çatışanı ya da çatışanları anlamak uzmanlık gerektirir.
...

Çatışma kişisel ya da kitleseldir. Kişisel olanı anlamak zordur çünkü bu bir iç çatışmadır. İç çatışma benlik kişilik veya altbenlik üstbenlik kapışmasıdır. Kişisel çatışmada güdü ve dürtü rol oynayabileceği gibi, aile ve toplum içerisindeki konumunuz, alt veya üst sınıf oluşunuz gibi durumlar da ana unsurlardır. Kitlesel olan çatışmada da sınıfsallık rol oynamakla birlikte cinsiyetiniz, ırkınız etnisetiniz, hak ve özgürlükleriniz gibi unsurlar çatışmayı besleyen hususlardır.
...

Bununla birlikte kişisel ve kitlesel yönlü çatışmada başlıca etkenler kabul görmüşlüğünüz veya dışlanmışlığınız, bir yerlere yakınlığınız uzaklığınız, hakkınız hukukunuz, umudunuz umutsuzluğunuz, sıkışmışlığınız gibi konulardır.
...

Aslında çatışmaz çatıştırılırsınız. Bir üst akıl tarafından kullanılırsınız. Benlik kimlik meselesini geçin bunlar doğuştandır irade dışıdır oysa diğer tüm hususlar sonradandır. Kullanılışlı konulardır.
...

Çatışma kötü müdür, mutlak kaçınılması gereken şey midir? İsteseniz de istemeseniz de insansanız zorunludur. Dozu ve şiddeti kişiyi ve toplumu sarsmayacaksa altüst etmeyecekse insanın olduğu her yerde ve her benlikte çatışma vardır.
...

Önemli olan çatışma kadar yatışmadır. Mümkün mertebe çatışmadan kaçınma uzak durmadır, alet olmamadır. Çatışır ya da çatışılır ancak ara ara yatışılırsa kazançlı olunur. Kişi ve kitlenin form tutması sağlanır, moral ve motivasyon kazanılır. Yılgınlıktan uzaklaşılır zorluklar aşılır, geleceğe umutla bakılır.


Kemal SEYFİ
02.04.2022

Paylaş
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Çatışma çarpışma ve yatışma Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Çatışma çarpışma ve yatışma yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Çatışma Çarpışma ve Yatışma yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.