Lenin Stalin Troçki Kruşçev Brejnev Andrapov ve Gorbaçev
Sovyet; şura, konsey anlamında olup bundan öte tavsiye ve danışma anlamları da çıkarılabilir. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği derken Rusya başta olmak üzere on beş ayrı cumhuriyet bu konsey etrafında birleşmiş olup alacağı kararları sunma, tavsiyelerini alma, tekrar tekrar danışma tarzında bir oluşumdur.
………………………
Lenin Ekim Devrimini gerçekleştirip çarlık Rusya’yı tarihin derinliklerine gönderdikten sonra Marksizm felsefesine göre işleyen proleter bir devlet düzeni hayal etmişti. Ancak Vladimir Lenin’in ömrü kısa sürdüğü için bu düşünce işlerlik kazanmamıştır.
……………………..
İhtilalin Lideri Lenin’dir ancak esas uygulayıcı olan Josef Stalin’dir. Lenin Sonrasının gözde ismi aslında bir dönem Lev Troçki’dir ancak Stalin önceliği almıştır. Stalin’in uzun iktidar yıllarından sonra Nikita Kruşcev, Leonid Brejnev Andropov ve en son Mihail Gorbaçav görev yapmıştır.
……………………
1990 da rejimler değişirken, ülkeler bağımsızlığını ilan ederken Boris Yeltsin devreye girmiştir. Yeltsin parlamento binası topa tutulurken tankın üzerine çıkmış ve Gorbaçov’u tekrar görevine getirmiştir. Sonraki süreçte Yeltsin Rusya Devlet başkanı olmuştur ve görevi Putin’e devretmiştir.
……………………
Putin kendisini Yeltsin’in ve son çarın varisi olarak görmekte ve kendisine sonsuz güven duymaktadır. Rusya’yı ihtişamlı dönemine döndürmenin hayalini kurmaktadır. Ancak şartlar artık eskisi gibi değildir. Dünya ne yüz yıl öncesinin, ne otuz, ne de on yıl öncesinin dünyasıdır. On yıl önceki kafa ile bugünü okumak zordur. Çevresindeki insanlar yirmi yıldır aynıdır. Bakın dışişleri bakanı Lavrov’a bakın savunma bakanı Şoygu’ya aynı insanlardır. Bu ekip bir dönem iyi iş çıkarmış olabilir ama belki belki günümüzü anlamaktan uzaktırlar.
……………………...
Tarihe bakarsanız, Eski Mısır’ın üç bin, Roma’nın iki bin, Osmanlı’nın yedi yüz yıl, İspanya’nın üç yüz yıl, İngiltere’nin yüz yüz elli yıllık bir süper güç ve egemenlik dönemi vardır. Günümüzde iletişim, ulaşım, teknoloji arttıkça bu süre daha kısalma durumundadır. Güç değişimi kaçınılmazdır. Bugünün güçlüleri yerini başkalarına devretmek durumundadırlar. Nitekim Amerika’nın egemenliği yüz yılı bile bulmayabilir. Yeni bir güce yerini bırakmak durumunda kalabilir. Tüm bu bakımdan Putin olsun bir başkası olsun bu kaçınılmaz sonu yaşamaya mahkumdur. İlanihaye güç olarak kalınamıyor hep zirvede olunamıyor.
Kemal GÜL
28.02.2022
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.