Meslekler Makamlardan Daha Fazla İtibar Görmediği Sürece Gelişmiş Toplum Olunamaz
Meslekten kasıt her türlüsü. Buna Sokak Çöpçülüğü, kanalizasyonculuk, evde hizmetçilik, itfaiyecilik, bekçilik, kuaförlük, fırıncılık, komilik, garsonluk, şöförlük, tornacılık, camcılık, çatıcılık, boyacılık, sıvacılık, duvarcılık, marongozluk, kerestecilik, doğramacılık, metalcilik, unculuk, değirmencilik yani en tabandan en tepesine tüm mesleklere ilişkin bir değerlendirme. Sınav ve uzun eğitim süreçlerinden geçilerek elde edilen mimarlık, mühendislik, hekimlik, veterinerlik, eğitimcilik, hemşirelik, iktisatçılık, hukukçuluk, eczacılık ve bunların akademik merhaleleri gibi meslekleri saymıyorum daha burada.
...
Her mesleğin bir edinme süreci vardır. Eğitimi uygulaması, çıraklığı kalfalığı ustalığı, bunun ötesinde yaşamsal riski vardır. Tüm meslekler uzunca bir süreç içerisinde edinilir, çok emek harcanır ter dökülür ve bir kıvama gelinir. Gelinen nokta sizin başlangıç noktanızdır. Ancak bundan sonra tüm şartlar yerindeyse siz bunun semeresini alabilirsiniz. Geride kalan süre içerisinde asla dişe dokunur bir imkan sunulmamıştır size.
...
Ya makamların elde edilme şekli. Orada ne gibi bir emek ve alın terinden bahsedilebilir. O gibi yerler verili yerlerdir. Bugün siz olursunuz orada yarın bir başkası. Geçici süreliğine tahsis edilmiş olan yerlerdir. Bu değerlendirme makamların önemsiz olduğuna ilişkin değildir. Elbette ehemmiyetlidir. Bizde ve benzer toplumlarda makamların her şey olduğuna, kişilerin ise hiç bir şey olmadığına ilişkindir. Yani makamların ulaşılmaz olduğuna yöneliktir değerlendirme.
...
Nitekim gelişmiş Batılı ülkelerde meslekler oldukça önemlidir. Her meslek mensubu işini iyi ve hakkıyla yaptığı sürece toplumdan itibar görür. Bu gibi toplumlarda en elit aileler bile çocuklarını bu gibi mesleklere yönlendirir. Hatırlayınız Almanya başbakanın kardeşi kanalizasyoncu, İsveç başbakanının oğlu belediyede şöfördü. Örneklerden sadece bir kaçı bunlar. Ancak bir Ortadoğu, Afrika ve Güney Asya ülkelerinde böyle bir durum görülebilir mi, hayali kurulabilir mi bunun?
Kemal GÜL
26.02.2022
YORUMLAR
Bu yazıya katılıyorum..Bizim ülkemizde her şeyde olduğu gibi meslek , makam konusuda da karmaşa var. Başka ülkelerde insanlar birbirlerinin mesleklerini dikkate alarak arkadaş seçmezken bizde bir yere gittiğinde " ilk soru nerelisin, ikincisi de eşin ne iş yapıyor veya hangi semtte oturuyorsun?" oluyor...Ona göre arkadaş oluyor insanlar sizinle..
Makamlar ve mevkiilere geliş de yetenek ve başarıya göre olsa her şey çok güzel rayına oturacaktır diye düşünüyorum.
Kaleminize sağlık.