Ferik Müşir Miralay Mirliva Kazasker ve Beylerbeyi
Mirliva, Osmanlı Devleti’nin son dönemi ve Türkiye’nin ilk yıllarında kullanılan, ferik ile miralay rütbeleri arasında olan ve günümüz rütbelerinden tümgeneral rütbesine denk bir askeri rütbedir. O dönemde paşalık unvanı mirliva rütbesinden itibaren kazanılırdı.
…………………………
Miralay, Osmanlı Devleti’nin son dönemi ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında kullanılan mirliva ile kaymakam rütbeleri arasında olan ve günümüz rütbelerinden albaya denk olan askerî rütbedir.
………………………..
Ferîk ya da Ferîk-i sânî, Osmanlı Devleti’nin son dönemi ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında kullanılan mirliva ile ferîk-i evvel rütbeleri arasında olan ve günümüz rütbelerinden korgenerale eşit askerî rütbedir. Ferik-i evvel ise orgeneral rütbesinde olan kişinin aldığı unvandır.
………………………….
Müşîr, Osmanlı Devleti’nin son dönemi ve Türkiye’nin ilk yıllarında kullanılan, günümüzdeki en yüksek askerî rütbe olan mareşale denk olan rütbedir.
……………………….
Kazasker; Osmanlı döneminde, kadıların başında bulunan, askerlerle ilgili şeriat sorunlarını çözüme bağlamakla yükümlü, belli bir aşamaya değin olan kadıları ve müderrisleri atamaya yetkili, ilmiye sınıfının yüksek aşamasında bulunan ve padişah divanının üyesi olan devlet görevlisi.
………………………
Beylerbeyi: Osmanlı Devleti döneminde bir eyaletin yönetiminden sorumlu olan kişiydi. Fars kültüründen alınan yöneticilik kariyeridir. Vali ve benzeri sözcükler de Osmanlı tarihinin çeşitli dönemlerinde beylerbeyi sözcüğüyle eş anlamda kullanılmıştır. Osmanlı Devleti’nin ilk döneminde sadece bir beylerbeyi vardı.
Kemal GÜL
25.10.2021
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.