Şerefle bitirilmesi icap eden en ağır vazife hayattır. -- toegueville
Mustafa Topaloğlu
Mustafa Topaloğlu
@mustafatopaloglu

ÇANDIR

12 Ocak 2022 Çarşamba
Yorum

ÇANDIR

0

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

387

Okunma

ÇANDIR

ÇANDIR
.
Kayseri’nin Çandır Mahallesi vardır. Çok eski bir mahalledir. Merkezdedir. Bizim öğrencilik yıllarımızda bazı arkadaşlar bu mahallede ev kiralardı. Menduhgil de Çandır’da otururdu. Rahmetli Kiras ablanın az pilavını yemedik. Ruhları şad olsun.
.
Eski Çandır Mahallesi’nin yerinde yeller esiyor şimdi. O taş duvarlı, küçük avlulu evler yıkılmış. Ancak Çandır camisi ve mahalle çeşmesi bu yıkımdan kurtulabilmiş.
.
Ali Peker’in bir yazısından öğrendim. Çandır’a Teslik mahallesi de derlermiş. Kayseri Tanıtım Portalı’ndaki yazısında diyor ki Ali Peker: “Bazen takılırdım (Çaycı, eski boksör Mehmet Özköse’ye):
-Baba ,sen Teslik malesinden misin?
-Yok o’ lum, derdi. Bizim ev Çandır ’da değildi. Düvenönü’ ne daha yakındı."
Ve soruyor Ali Peker: “Sahi, Çandır ’a niye teslik mahallesi derlermiş ki?"
.
Merak ettim. Bizim Yozgat’ın bir ilçesinin adı da Çandır. Yine Yozgat’ta Çandır isimli bir köy daha var.
Çandır’ı aradım Google’de. Anlamına baktım. Neler gördüm neler…
Önce anlamından başlayayım Çandır’ın. Çandır’ın temel anlamı:
1.Karışık, melez
2.Yabani, aşılanmamış
.
Sadece bu kadar mı? Hayır efendim! Yerel ağızlarda çandır kelimesi değişik anlamlara geliyor. Bunlardan bazılarını aktarayım: Dik başlı, kavgacı, gök gözlü, ürkek huylu, boz renkli bir kuş, mısır ekmeği…
Ekşi Sözlük’te bir tanımlama daha var. Çandır sözcüğü “candır”dan gelme imiş. Can kadar değerli manasına… Ama “Teslik” sözcüğüne rastlamadım. Kayseri ağzında kullanılıyor demek ki.
.
Gördünüz mü? Bu kadar çok anlamı bir kelimeye yüklemek boşuna değil. Yozgat’ta biri ilçe olmak üzere 2 tane Çandır olduğunu belirtmiştim. Sivas, Muğla ve Samsun’da da Çandır adında ikişer yerleşim birimine rastladım. Bitti mi? Hayır bitmedi.
Ankara, Antalya, Balıkesir, Denizli, Edirne, Eskişehir, Giresun, Hatay, Isparta, Mersin, Konya ve Manisa illerine bağlı birer tane Çandır adlı yerleşim birimi var.
Eğer hesapta hata yapmamışsam bu durumda Çandır adında tam tamına 20 yerleşim yeri bulunuyor Türkiye coğrafyasında.
.
Çandır’dan yola çıktık. Teslik dedik. Anadolu’yu dolaştık. Trakya’ya kadar uzandık. Çandır’lar arasında bir gezinti yaptık.
.
Gelelim Kayserililer’in Çandır Mahallesi’ne niçin Teslik Mahallesi dediklerine.
Kelimenin aslı terslik’tir. R sesi aşınmış "teslik"olmuş. Ters, hayvan gübresidir. Hayvan gübresinin toplandığı yere terslik denir. Aynı zamanda terslik aksilik, hırçınlık, uyumsuzluk anlamına gelir. Eskiden Çandır Mahallesi’nde besi hayvanılarının ahırları varmış. Hayvan gübrelerini de mahallede belirli yerlere dökerlermiş. Biraz da Çandır Mahallesi ahalisi uyumsuz, hırçın, aksi imişler. Bu yüzden Teslik Mahallesi denilmiş Çandır Mahallesi’ne.
.
İşte böyle dostlarım.

Paylaş
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Çandır Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Çandır yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
ÇANDIR yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.