Parayla Saadet Olmaz Ancak Parasız da Hayat Olmaz
Günümüzün, özellikle son dönemde ülkemizin en önemli meselesi olduğu için bugünkü yazı konumuz paradır. Başlıkta vurgulandığı gibi parasız hayat olmaz, olursa da tam tadında olmaz. Ne tencere kaynar onsuz, ne ihtiyaçlar giderilir, ne çocuklarımızın ve gençlerimizin istekleri yerine getirilebilir. Para olmadan ticaret dönmez, üretim olmaz, üretilen ürün alınıp satılamaz, işsize iş verilemez, işveren para kazanamaz, çalışana maaşı ödenemez. İşleyen çark durur, sistem tıkanır, hayat felç olur, fay hatları kırılır.
...
Bu bakımdan para yaşamımızda oldukça önemli bir unsurdur, ancak her şey demek değildir. Tüm meseleyi paraya bağlar ve hayatımızı ona göre şekillendirirsek gerçek yaşamı ıskalar, hayatı gereğince yaşayamayız. Hayat sadece görünür şeylerden ibaret değildir. Görünürdeki olan yüzeyseldir, derinliklerdeki ise gerçek hayattır.
...
Parayla saadet olmaz derken, yaşamda parayla elde edilemeyecek şeyler olduğuna ilişkindir. Sevgiyi, huzuru, mutluluğu, kardeşliği, gönüldaşlığı, yoldaşlığı parayla elde edebilir misiniz, bu mümkün müdür hiç? Parayla saadet olmaz derken gerçek mutluluğu yakalayamazsın anlamındadır. Gerçek mutluluk ise her türden olumsuzluklara, engellemelere, yetersizliklere karşın hayatı yaşanılır kılmaktır.
...
Bu yönlü düşünüldüğünde hem ihtiyaçlarımızı gidermeye, yaşamımızı sürdürmeye paramız olacak, hem de para vazgeçilmezimiz olmayacak. Onu amaç olarak değil araç olarak görmeliyiz. Özellikle çocuklarımızı gençlerimizi ondan uzak tutmalıyız. Onlara paradan daha değerli şeyler olduğunu aşılamalıyız. Ancak ihtiyaçlarını da karşılamalıyız. Çocukluklarının yaşanmasını, bedensel ve ruhsal gelişimlerinin sağlanmasını, sofradan aç kalkmamasını, gözünün başkalarında kalmamasını, eğitimlerinin aksamamasını, ülkesini ve dünyayı tanımasını, gelişmiş ve kalkınmış bir ülkede yaşıyor olması hissinin uyandırılmasını sağlamalıyız. Henüz parkta bahçede oynaması gereken dönemde onun parayla haşir neşir olmasının ve amaç edinmesinin önüne geçmeliyiz. Yönünü başka yere çevirmeliyiz.
...
Gençlerimizin kütüphanede, laboratuvarda, ders ve dersanede olmasının gerektiği yaş ve dönemde hisse alıp satmasının, döviz tabelası izlemesinin, ekonomik yorum dinlemesinin zararını görmeli ve bu gibi şeylerden uzak tutulmasına çalışmalıyız. Yani parayla yatıp kalkmalarına mani olmalıyız. Bu yolla ruhlarının yaralanmasına ve törpülenmesine izin vermemeliyiz. Buna zemin hazırlamamalıyız.
Kemal GÜL
19.12.2021
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.