Nass Nedir Bilir misiniz?
Resûlüllah salat ve selam üzerine olsun bir sahabelerine şöyle buyurdu: "Kardeşlerimi görmeyi çok isterdim!"
Sahabeler dediler ki: "Ey Allah’ın elçisi! Biz senin kardeşlerin değil miyiz?".
Resûlüllah buyurdu ki: "Siz benim ashabım/dostlarımsınız. Kardeşlerim ise beni görmedikleri halde bana iman edenlerdir" (Müsned).
Şimdi sıra Peygamberin kardeşlerinde, zaman nassa sahip çıkma zamanı, çünkü insanlık hak ve adalet adına kan kaybediyor!
Muhterem dostlar dünya bir arayış içinde; hak, adalet ve huzuru arıyor. Bu konuda insanlığa aydınlatıcı bir yol göstermek istiyorsak NASS’a başvurmalıyız.
Nass, anlaşılır bir ifade ile Kur’anı Kerimde bulunan muhkem ayetler diyebiliriz.
Gerek Birleşmiş Milletler(BM) gerekse AİHM deist/ateist bir mantıkla birey düzeyinde insana yaklaşımı ile kendi aklıyla ürettiği değerlerle hak ve adalet adına sözleşmeler hazırlıyor, mahkemelerde sözüm ona adalet dağıtıyor.
CEDAW’ın ev sahibi olan BM Kadın Komisyonu Başkanı X-Y, “Ev, kadın için güvenilir bir yer değildir” derken şunu da ekliyor, “Bu ara kadınlar çok öldürülüyor, bu da kadının özgürlük alanında varlığını hissettiğine işrettir” diyor. Allah aşkına bu tür basiretsiz, izanı kıt kimselerin yöneticilik yaptığı oluşumlardan insanlığa bir hayır gelebilir mi?
Peki bizimkiler onlardan iyi mi desen maalesef o da yok, “kadının sırtından sopayı, kucağından sıpayı eksik etmemek lazım” vb gereksiz şeyleri diyen cahil bir kültürün mensubuyuz.
Peki çare ne?
Çare Nass’a sahip çıkmaktır.
Nass, Faizi yasaklıyor, faizle uğraşmayı Allah ve Resulüne savaş açmakla eşdeğer tutuyor. Çünkü faize dayalı ekonomik sistem fakiri daha fakir, zengini daha zengin ediyor, kapitali yatırıma yöneltemiyor, paradan para kazanmayı cazip hale getiriyor. Toplumdan toplanan liraları milyon TL olarak birilerini cebinde toplanmasına hizmet ediyor.
Nass, Kumarı yasaklıyor, kumar, ucuz zeka ve şans oyunları olup emeğe dayanmayan, kısa yoldan para kazanma heveslerine insanı kaptırıyor ve her açıdan zarar, ziyan ve felaketlere, ailelerin dağılmalarına, nice ocakların sönmesine sebebiyet veriyor.
Nass, Zinayı yasaklıyor, Zina, başta kadın şerefini iki paralık ederken erkeği zevzek ve keşmer yapıyor, erkelik damarını uyuşturuyor ve erkeğin şanına leke düşürüyor.
Tabi tek evlilik de buna alt yapı hazırlıyor. Kadın sayısının dünya geneli genellikle erkeklerden daha yüksek olduğuna göre Nass ikinci evliliği adalet şartına bağlı müsaade ettiğine göre, kul ne hakla buna yasak koyuyor.
Nass, İçkiyi yasaklamış, haberleri izlediğimiz her bültende neredeyse sarhoş bir insanın neden olduğu bir suç haberini duyuyoruz,
*Sürücü alkollüydü kaza oldu,
*Adam alkollüydü karısına işkence yaptı,
*Alkollüydü hır/cır çıkardı. Bu kadar sıkıntı veren alkolü yasaklamak kadar normal bir şey yokken, alkol içmek Nassa göre, şeytanın amellerindendir dediği, Peygamberimiz(sav), “Xamr(sarhoş edici maddelerin genel adıdır) kötülüklerin anasıdır” dediği halde, bu yasağı karşısında duran kimselere ne denilebilir?
Nass, hasımlar arasında bir vesile ile sulh sağlanamıyorsa kısasa kısası emrediyor. Yani dandik sebeplerde birini öldüren mahkeme kararıyla ceza olarak o da öldürülüyor.
Nass; gıybeti, insanı küçük dürmeyi, fitneyi yasaklıyor.
Nass, Selamlaşmayı, yardımlaşmayı, barışı emrederken, doğru sözlü olmayı, emanete sahip çıkmayı ve verdiği sözü yerine getirmeyi tavsiye ediyor, ibadeti kulluk görevi olarak nitelendiriyor.
Nass, elbette ki, Orucu, Namazı, Haccı, Zekatı da belli şartlara göre emr ediyor.
Hal böyleyken Hz. Peygamberin “kardeşlerim” dediği, “ey müminler” nerdesiniz?
Zaman Nassa sahip çıkma zamanı diyor, kalbinde zerre kadar iman olan insanların bu davete sahip çıkmaya davet ediyorum. Hatta inanmayan insanların dahi huzur bulacağı bu ilahi nizamda insanlığın sahip çıkmasını bekliyorum.
Birilerinin “şeriat geliyor” deyip bazı insanları korkuttuğu Nass budur kardeşlerim.
Nassın emir ve yasaklarına karşı duran adam ne denir, siz söyleyin..!?
Benden hatırlatması.
Eyüphan Kaya
YORUMLAR
Ya kadın nüfusu erkek nüfusunu geçerse üstad? Bu konunun dinle alakası ne?
Selamlaşmak, merhabalaşmak zaten doğal bir istenç, tersi görmezden gelmek, dinle bu konunun alakası ne?
Yardımlaşmak zaten iyi insanlarda, düşünceli insanlarda, toplumun sağlığı ve sıhhati için olması gereken bir şey, var olan bir şey. Dinle bu konunun alakası ne?
Doğru sözlü olmak zaten insani bir eğilim, dinle bu konunun alakası ne?
Fitne ekmek, govuculuk, çekiştirmek zaten kötü bir davranış, dinle bu konunun alakası ne?
Barışı emretmek mi, güldürmeyin beni; islam kılıçların gölgesi altındadır demekle barışın alakası ne, islam; arap emperyalizminin halka gösterilen kandırma yüzü değil mi? Ayet okuyarak kelle kesmek, insanları ayırıp tanrı emri deyü ötekeleştirmek, düşman görmek ve sonrada düşmanlaştırmak mı barış..?
İnsanların erkeklerden olan kısmının peygamber gibi çeşit çeşit yaşta ve güzellikte eşleri yok ki, sağda solla gasp edilerek edinilen malların beşte biri insanlara da verilse herhalde onlar da efkardan içkiye sarmaz... İnsan neden içer yani sarhoş eden şeyleri bilmiyorum bu konuda insanlar neden sarhoş edici mal kullanır bilmiyorum, bağımlılık gibi, din gibi bağımlılık yapıyor anlaşılan. bu bakımdan dinistlik de her doğruyu dinde veya 3000 yıllık kültürde aramak da bir nevi sarhoşluk olabilir. Sizin bu yazınız da sarhoşluğun diğer bir türü bile olabilir. Uyuşturucunun o kadar genel kullanımı çoğalmışken bu konu üzerinde dinin üstünde ve toplum yararı gözetilerek ele alınmak mecburiyetinde, sanki herhangi bir din sarhoşluğu ve uyuşturucu kötü olarak görüyor da, anayasalar iyi olarak mı görüyor. Hangi anayasada sarhoş olun, uyuşturucu kullanın diye bir madde gördünüz, ben göremedim. Bazı ülkelerin gelirinin çoğunu uyuşturucu oluşturuyor. Uyuşturucu bir ekmek parası olmuş, gemilerle, ihalarla deniz aşırı taşınmaya başlamış, uyuşturucu ekonomisi oluşturulmuş bir şekilde. Bir şey kötüyse kötüdür, akıl iyiyi ve kötüyü ayırabilir zaten her şeyi dine bağlamak da belirttiğim gibi bir başka sarhoşluk türü.
Oruç harici, namaz, hac ve zekat bu çağın alışkanlıklarına kültürüne uymuyor. Zekat zaten zenginin zengin kalmasını sağlamak fakire sus payı vermektir işin özünde. Hac öyle kutsal bir şey değil, arap ekonomisinin can damarlarından biri. Namaz da bir nevi psikolojik terapi, ister namazla terapi uygula ister gün içinde farklı fiziki aktivetelerde. Havra Kilise Camii Cemevi çöl kültürünün yönetme şekli çağlardır. Farklı kollarına da ayrılmış.
Oruç sağlık için vücut kitle endeksi için faydalı olabilir ki zaten bunun dinle alakası yok. kökeni daha eski.
Bm, İnsan Hakları Sözleşmeleri, Hukukun Üstünlüğü, her bireyin insanca yaşam koşullarına kavuşması gibi konularda kurulmuş kurumlar ekseri birinci ve ikinci dünya savaşlarının yarattığı yıkımdan sonra bir çare olarak sunulmuş. Tam olarak eski tanrı kültüründen kurtulamasalar ve üç beş devletin tahakkümü altında olsa da insan düşüncesi ve hukukun üstünlüğü ile daha iyi duruma gelebilir. Lakin sizin sıklıkla dile getirdiğiniz din de bu değişim ve dönüşüm imkansızdır. Kadının yüzyıllardır ikincil görülmesi hatta mal ve eşya gibi görülmesinden kurutularak sanayileşme ve kentleşmeyle daha çok toplum içinde görülmesinin getirdiği cinsiyetlerin hiyerarşisi, eşitliği veya haklarının ve birbirlerine karşı görev ve sorumluluklarını dinle açıklamaya kalkışmak bu çağda geçersizdir. Zaten kadınlar kutsal denilen kitapları şöyle derinden analiz ederse dinleri kutsamazlar. Öğretilmiş kültürel bir çaresizlik içinde kadınlarımız. Maalesef çöl kültürünü belki de 1000 yıla yakındır denedik ama olmadı.. Gerek yok artık.
Şeriatın en son güncellemesi yüzyıllık olan Mecelle. Lakin Şeriatın bu çağa barış ve kardeşlik getirmesi düşünülemez, zaten getirememiş de. Dinsiz olmak veya atesit olmak için öncelikle bir dinde bulunmak veya bir Tanrıya inanmak gerek, dinsizler ve ateistler yaptıkları sorgulama ve araştırmalar sonrası bir üst lige çıkarak dinden ve Tanrıdan kurtularak insanın her yönden gelişmesinin önünü açmışlardır. Son zamanda ise bu bilinmezciliğe doğru kaymaktadır, gözlemlerin yanlış değilse.
Faiz, ekonominin çok eski çağlardan beri bir şekilde olmazsa olması olmuş. Robotların toplum içine girmesi mümkünse de çalışma hayatı, üretim ve tüketim alışkanlıklarının değişmesi ile faiz konusundaki uygulamaların da elbette değişmesi gerekmektedir. Faizi kısır bir döngüye hapsederek dini boyuttan değerlendirmek de yanlıştır sadece. Ekonomik düzenin resetlenmeye gittiği günümüzde eski ekonomik terim ve alışkanlıkların da yavaş yavaş ortadan kalkması gerekecek.
Sizin iyi niyetiniz ortada ancak toplumsal konuları günümüzde dinle çözmeye çalışmak, robot teknolojisinin arefesinde insanları robotlaştırmak gibi bir kapıyı açıyor artık.
Lakin yine de duygusal ve bilişsel konularda inanmak biraz rahatlık veriyorsa da yalancı bahar gibidir. Kökeni aldatmaya dayanan dinlerden kurtulduğumuz zaman daha insanca bir toplum kurmaya daha çok yakınlaşacağız diyerek, saygılarımı sunarım.
Eksik olmayın, En sevdiğinize emanet olunuz.
exani
Doğrusu emek sar etmişsiniz bu kadar uzun bir yorum yapmakla ama İslamın bir hayat dini olduğunu galiba görmezlikten gelmişsiniz. Canınız sağolsun, bildiklerimiz farklı, o kadar, güzel şeyler dile getirmişsiniz.
saygılarımla
exani
Doğrusu emek sar etmişsiniz bu kadar uzun bir yorum yapmakla ama İslamın bir hayat dini olduğunu galiba görmezlikten gelmişsiniz. Canınız sağolsun, bildiklerimiz farklı, o kadar, güzel şeyler dile getirmişsiniz.
saygılarımla