ÖÐRETMENLERE SELAM
ÖÐRETMENLER GÜNÜ KUTLU OLSUN
"Bir elinde tebeþir, diðer elinde silgi
Hep yetiþmemiz için, yazarsýn öðretmenim
Her gün her saat durmaz, sunarsýn farklý bilgi
Kaderimin yolunu , çizersin öðretmenim.
Karanlýðýn içinde , ’meþale’ yakan sensin
Bütün çiçeklerine, gözü gibi bakan sensin
Minicik beyinlere, ilimle akan sensin
Cehâleti bilginle , ezersin öðretmenim. "
Deðerli þair A.Alev Akboða , duyarlý yüreði ve akýcý kalemiyle, tüm öðretmenler adýna çocuðunun öðretmenine böyle seslenmekte ve hepimizin duygularýna tercüman olmakta.
Türkiye Cumhuriyetini bilim ve akýl ile kültür temelleri üzerinde kuran M.K.Atatürk, 1923 yýlýnda Sirkeci Garý’ndan yurt dýþýna gönderdiði öðrencilere þu telgrafý çekiyor :
" Sevgili öðrenciler, sizleri bir kývýlcým olarak yolluyorum, alevler olarak geri dönmelisiniz."
"Türk Milletinin asaletinden doðan ve benim vücudumu dolduran yüksek ve manevi bir kuvvet vardý; iþte ben bu milli kuvvete, bu Türk Milleti’ne güvenerek iþe baþladým " diyerek ilham kaynaðý olarak Türk Milleti’nin vicdanýný gören M. Kemal Atatürk, emperyalizme, sömürgeciliðe ve çaðdýþý olan her þeye karþý açtýðý savaþlarda özgürlük ve baðýmsýzlýk yolunda eþsiz baþarýlar saðlamýþtýr.
En büyük baþarýlarýndan birisi olan " HARF DEVRÝMÝ’ni " 1 Kasým 1928 ’de gerçekleþtiren, 24 Kasým 1928 ’de " MÝLLET MEKTEPLERÝ BAÞ MUALLÝMLÝÐÝ’NÝ" kabul eden ATATÜRK, bütün yurtta okuma- yazma seferberliði baþlatarak :
" OKUMA YAZMA’ YI HER YURTTAÞA,KADINA, ERKEÐE; HAMMALA, SANDALCIYA ÖÐRETÝNÝZ. BUNU YURTSEVERLÝK ÖDEVÝ BÝLÝNÝZ” diyen Atatürk’ün, " Millet mektepleri baþ öðretmenliði’ ni" kabul ettiði tarihi esas alan MEB, 24 Kasým 1981 yýlýndan itibaren , "ÖÐRETMENLER GÜN" olarak 24 Kasým tarihini belirlemiþtir.
Daha önce , UNECO ve ÝLO örgütlerinin önerileri üzerine ,5 Ekim 1966 tarihinde "Öðretmenlerin statüsüne iliþkin tavsiye kararý alan Birleþmiþ Milletler teþkilatý, 5 Ekim 1994’de 5 ekim tarihini "DÜNYA ÖÐRETMENLER GÜNÜ " olarak ilân etmiþtir. 100 ’e yakýn ülkede bu tarih, “Dünya Öðretmenler Günü” olarak kutlanmaktadýr.
Türkiye’de belirlenen 24 kasým Öðretmenler gününün Cumhuriyetimiz ve Atatürk’le ilgili olarak özel ve özgün bir yeri ve anlamý bulunmaktadýr.
Bu tarihin belirlenmesinde "Atatürk’ün Doðumunun 100. Yýlý-1981" etkinlikleri çerçevesinde, görevlerim nedeniyle ,1981 yýlýnda Valilik sanat galerisinde, Ankara’da açtýðýmýz “BELGELERLE OKUMA- YAZMA SEFERBERLÝÐÝ" sergisi etkili olmuþ ve bu tarihin belirlenmesinde , MEB ’da görev yapan Öðretmen General Osman Güngör Feyzoðlu ile birlikte gösterdiðimiz gayretler aydýnlatýcý, etkili ve Öðretmenler Günü’nün tarihi konusunda belirleyici olmuþtur.
Dünya ve ülkemiz için en önemli ve öncelikli sorunlarý arasýnda devamlý yer alan okul- öðretmen- öðrenci konularý bu önemli günlerde ve yýl boyunca gündemde tutulmalýdýr.En üst düzeyde tartýþýlmalý, bilimsel ve teknolojik verilerden sonuna kadar yararlanýlmalýdýr. Uluslarýn kaderi eðitim ve öðretime sýký sýkýya baðlýdýr. Bir yanda "Dünya Eðitim Zirvesi" toplanmakta, dijital eðitim tartýþýlmakta, bir yanda küresel ýsýnma ve ekolojik dengeler tartýþýlmakta, bir yanda 2050 ’de dünya nüfusunun 9 milyara ulaþacaðý hesap edilmektedir.Her alanda bilimsel çalýþmalara önem verilmeli.
Dünya ülkelerinin eðitim yarýþýnda, akýl,bilim ve teknoloji temelini esas alarak çalýþmalýyýz.Ulusal eðitim ve öðretim, günlük çýkarlara dayalý kiþisel tercihlere býrakýlamayacak kadar ulusal ve evrensel boyutlara sahiptir.
"Alnýmýzda bilgilerden bir çelenk /Nura doðru can atan Türk genciyiz,
Yer yüzünde yoktur olmaz Türk’e denk /Korku bilmez soyumuz.
Candan açtýk cehle karþý bir savaþ /Ey bu yolda ant içen genç arkadaþ
Öðren öðret hakký halka ,gürle coþ/ Durma durma koþ.
Þanlý yurdum, her bucaðýn þanla dolsun /Yurdum seni yüceltmeye antlar olsun."
Türkiye’de Öðretmenler Günü denince ilk akla gelen Köy Enstitüleri olmaktadýr. Eðitim-öðretim ve öðretmen kavramýyla bütün yönleriyle bütünleþen köy enstitüleri,tamamen Türkiye’ye özgü , iþ içinde , teorik ve uygulamalý olarak ülkemizin ve ulusumuzun bütün yönleriyle hem kalkýnmasýný ve geliþmesini , hem de “Marþýnda” ifade edildiði üzere,demokrasi için çaðdaþ bir eðitim sistemini kýsa sürede uygulama alanýna geçiren ve çok baþarýlý sonuçlarý görülmesine raðmen 17 Nisan 1940 ’da yurdun kýrsal dört bir yanýnda 21 bölgede açýlan ve 1954’de aceleyle ve iyi niyetten yoksun bir þekilde kýsa sürede kapatýlan köy enstitüleri ,1308 kadýn, 15.943 erkek olmak üzere toplam 17.251 köy öðretmeni yetiþtirmiþ ve yurt genelinde bir yeni umudun, ýþýðýn, sönmez aydýnlýðýn ve çaðdaþlýðýn kapýlarýný açmýþtýr. Mustafa Necati, H. li Yücel, Ýsmail Hakký Tonguç baþta olmak üzere bu alanda tüm emeði geçenleri, hasretle, özlemle,rahmetle ve saygýyla anýyoruz.
Eski köy enstitülerinden birisi olan Hasan Oðlan Köy Enstitüsü’nü , bütün uygulama alanlarý , binalarý, atölyeleri , araç ve gereçleri ile birlikte ,toplumsal kalkýnma ve deðiþimi saðlayan çaðdaþ bir eðitim kurumu örneði olarak EÐÝTÝM MÜZESÝ haline getirmeliyiz.Bu alanda atýlan adýmlarýn engellendiðini üzüntüyle görmekteyiz.
Pazarören Köy Enstitüsünden mezun olduktan sonra doðduðu Boðazlýyan-Oðulcuk Köyü’ne öðretmen olarak gelen ve benimde içinde bulunduðum çok sayýda köy çocuðunun istikbali için güçlü temeller atarak gelecekte en büyük sorumluluk mevkilerine yükselen insanlarý yetiþtiren , kurduðu uygulama bahçesi ve uyguladýðý eðitimle MEB ile UNESCO tarafýndan dünyaca anýlan ve örnek gösterilen çalýþmalara , eserlere imzasýný atan ve yýllar önce hasta yataðýnda eski öðrencileri ile ziyaretine gittiðimizde " Oðulcuk Köyü’nde yetiþtirdiði öðrencilerinin, ülke yönetiminde en üst düzeyde sorumluluk mevkilerine geldiklerini ve bunlar arasýndan, iki bakanlar kurulu oluþacak listeler yaptýðýný " heyecanla, gözleri parlayarak ve gururla söyleyen, rahmetli Baþ Öðretmenimiz Hamdi Ünal’ý ve birlikte çalýþtýðý öðretmenimiz Mehmet Ayyýldýz’ý da rahmet ve minnetle anýyorum.
Baþ Öðretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve aramýzdan ayrýlan tüm öðretmenleri, rahmetle ve saygýyla anarak selamlýyor ve ülkemizin en büyük zenginlik kaynaðý ve dayanaðý olan eðitimli insan gücünü ve Cumhuriyetimizin bekçileri fikri hür, vicdaný hür gençliðimizi yetiþtiren tüm öðretmenlerin sorunlarýnýn çözülmesi dileklerimle, “ÖÐRETMENLER GÜNÜ’nü kutlayarak, baþarýlar diliyorum.
YORUMLAR
Henüz yorum yapýlmamýþ.