- 280 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Nirengi Noktasından Hareketle
Nirengi noktası tanımlamaları nokta, açı, şekil, cisim gibi kavramlarla izah edilmeye çalışılsa da yazıda başka yönlü ele alınacaktır. Nirengi noktası aslında bir yer ve konum belirtmektedir. Varlıkların birbirne karşı pozisyonlarını bildirmek için kullanılan bir belirleme hususudur. Falanca noktaya uzaklık, veya yakınlık, falanca yere bitişiklik veya çakışıklık gibi kavramlarla ifade edilecek bir mevzudur. Ancak burda bu yüzeysel şekilsel ve varlıksal hadiselerden öte insanlar arasındaki nirengi noktasından ve gerçek nirengi noktasının neresi olması gerektiğinden bahsedilecektir.
……………………
Biz insanların birbirimize karşı konumlanma, pozisyon alma, geri çekilme, karşı hamle yapma gibi mevzuları nirengi noktası metoduyla yorumlamak mümkündür. Nirengi noktasını insan unsurunun asırlardır damıta damıta bu güne getirdiği değerler üzerinden ifade edebiliriz. Mesala adalet, cesaret, yiğitlik, mertlik ve cömertlik kavramları üzerinden yürütelim konumuzu. Adaleti ana unsur olarak koyalım ve insanları da ona göre hizalandıralım. Kimisini karşısına, kimisini arkasına koyalım. Kimileri yılmaz savunucuları olsun adaletin, kimileri de çökertmek için çalışsın. Düstur adalet ama bu kime göre yalnız. Bize size göre mi yoksa başkalarına göre mi. Hiç tereddütsüz herkese hepimize göre. Bugün bana yarın sana göre olan değil, her zaman ve yerde herkese göre olan adaleti esas alalım. Yalnız adaleti hukuk ve yargı ile mutlak örtüştürmeyelim ama ilintirilendirelim.
……………………...
Evrensel olan değerlerde simetri asimetri meselesi olmaz. Yatay dikey meselesi yapılmaz. Uzaklık yakınlık konu edilmez. Orda bir doğru, tek doğru vardır. Doğru barizdir, belirgindir. Orda temel ahlaki kurallar ve değerler vardır. Herkesi bağlayan temiz duygu ve düşünceler vardır. Nirengi noktasından sapma olmaz. Bunu herkes kendi bildiğince yorumlayamaz, kendince hareket edemez.
Kemal SEYFİ
16.11.2021
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.