- 474 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Alaca'ya Elveda geçen 10 yıl
İşte aşk başladı ve o okulda iken bende staj için başka okulda eğitime devam ederken okul bir 3ay sağ hükümet diğer3 ay sol hükümet ile devam etti. 3 ayda öğretmenler yetişti. Memleket bu insanların güdümünde eğitime ihtilalden sonra devam etti ve okullarda eğitimde istenmese de kalite düştü. Bu ara biz ilk önce kendi aramızda birbirimize söz yüzüğü taktık. Babasına aramızdaki ilişkiyi söyleme cesareti bulamadı. Benim ısrarım üzerine Balıkesir’den Komşumuz Fatma ablayı, Arkadaşlarım dan Güngör Şahini alıp bir taksiyle Allah’ın emriyle babasından kız istemeye gittik. Babası ilk önce karşı çıksa da kızının ısrarı üzerine istemeyerek nişana karar verdi. Sonradan aileler arasında nişan yapıldı. Benim annem ağabeyim ve komşulardan Çorum’un Alaca ilçesinden gelenlerle teyzesinin evinde nişanlandık. Böylece iş resmileşti. Artık resmi Nişanlıydık. Seven iki gönül iki yıl gibi kısa zamanda nişanlansalar da ayrı şehirler de idik ben Erzurum köprü köyünde O ise Balıkesir de okuyordu. Okul kapanınca köyüne giderdi.
Neyse ben okulda eğitim boyunca Erzurum’un Pasinler ilçesinin köprü köyünde göreve başladım. Hasret ve özlem içinde sevdamız devam etti.
Bir yıl sonra tayin istedim Balıkesir Merkez sanat okulunda matematik öğretmen olarak göreve başladım. 26evler ceza evinin karşısında ki bir daire tutum.
Babası biran evvel evlenmemizi istiyordu uzun süre nişanlı kalmamamızı istemiyordu. Öylede oldu 3 veya 4 ay sonra düğün yapma kararı aldık. Siyaset öyle hareketliydi ki tam düğün hazırlıkları yaptık düğün salonu tutuldu kartlar basıldı.6.7.1980 tarikinde Balıkesir merkezde Şan almış düğün salonu tutuldu. Memleketten benim ailem gelecekti o hafta Alaca’da sokağa çıkma yasağı kondu .düğüne gelemedikleri gibi posta hane ile para bile gönderemediler. Sağ olsun arkadaşlar aracılığı ile salonda toplanan paralarla düğünü yaptık. Bir gece otelde kaldık ertesi gün memlekete doğru yola çıktık. tedirgindik acaba olaysız gide bilecek miydik. Derken büyük bir heyecanla otobüsle Eskiyapar’ı ve Kıcılı köyünde jandarmalar kontrolünde büyük bir heyecanla geçtik. Aslında ortalık sakinleşme aşamasındaydı. Böylece memlekette göreve gelmiştim.
Düğünden önce tayin istemiştim memlekete Sağ olsun Mehmet Ardanuç bu işi halletti Çoruma tayinim çıkartmıştı. Bunu eşimle konuştuk önce doğu görevi bitsin sonra batıya geçeriz demiştik. Tam bu ara da kız kardeşi Safiye hemşire olarak tayini Çorum iline çıktı ona da süpriz oldu. Sonra tayini Osmancık devlet hastanesine atandı. Eşimde çok sevinmişti. Onlar için değişik bir ortam ve değişik hayat şekilleriydi.
Ailem Alaca’da kaldığımız evde 4 oda vardı birini bizim için ayarlanmıştı. Evet 4 oda birinde ben diğerinde Ağabeyim 3.cüsünde kardeşim aileleriyle kalırken 4.cü odada da annem kalırdı. Ataerkil aile tipi.
İşte o yıl eylül 1980 den önce o ay da biz Balıkesir’e hem ziyaret hem de eşim Nilgün İmtihana gidiyordu bizde Akbaş köyündeydik. 12.eylül 1980 de ihtilale orada yakalandık okullar tatil edildi sınavlar iptal oldu. ta ki sınavlar tekrar olana kadar beklendi. Sonradan sınav oldu mezun oldu ama atama yapılmadı.
Benim askerliğim vardı 3.mart 1981 Antalya avcı taburunda 4 ay askerliğimi tamamladım. Bu ara eşim hamileydi ben askerde 2 mayıs’ ta kızım dünyaya geldi. Adını arkadaşlarım Selcen olsun dedi ve böylece ad kondu. Bende Haziranda terhis oldum . Kızımı o zaman gördüm. Çok heyecanlıydım babalık duygusunu hasretle özlemle yakalamıştım. kendi kendime bundan böyle eşimden ayrı kalmayacağıma söz verdim. Çok zor oldu.
Eşim bu ara göreve atanamadığı için kendini el işi halk eğitimde çalışmalar yaptı. Ta ki 1982 Şubat ayında göreve başladı. Aynı okulda çalışmaya başladık.
Kızımdan sonra 3.mayıs 1983 Oğlum doğdu böylece 3 kişilik bir aile idik Yaz tatilinde Balıkesir’e köyde eşimin kardeşi Yalçın orta okul 2.sınıftan terk etmiş eğitimi yarım kalmıştı .Bunu okutalım dedi bende kabul ettim Onu alıp Alaca’da önce dışardan ortaokul bitirme sınavlarına katılıp orta okul mezunu oldu aynı yıl Alaca Nedim Tuğaltay Lisesinde lise1.sınıfa başladı. tam 3yıl okudu okul bitti .ve Yalçında bizim bir çocuğumuz gibi 4.kişilik bir aile idik. Okul bitince memleketine gitti.
Rotasyona tabi olduğum için tayinim Rize’nin Çamlıhemşin’e çıktı. Haritada bir Rize çamlıhemşin’e bir çoruma birde Balıkesir’e baktık gitmek istemedik. Çorum 4.bölge olduğu için kalmak için dilekçe verdik. ondan önce ki yıl tayin iptal olmuştu ama bu sefer kabul edilmedi. neyse araya siyasetçiler girdi kaymakamlık tayinimin durdurulması için dilekçemi aldı ama kendi memleketim de o dönemin ANAP siyasetçilerin den Tahsin Nergiz’ in şöyle bir ifadesini duydum "bunların yüzünden kaybettik " yani belediye seçimlerinde arkadaşım uğur MHP den belediye başkanı olmuştu. Tayinimi ona söyledim oda yeterli gelmedi ve ya umursanmadı. Hatta Alaca halk Eğitimde müdür olursam öyle tayinim dursun istedim. Rahmetli Muhsin Yazıcıoğluna durumu anlattık oda orta öğretimde gaynına bir pusula ile gittim. Malesef siyasette yetkili olan bu kişiler " Davul mu çalacaksın git branşını yap" yapmamı önerdi ama biz sırf tayin için bunu belirtmiştik. Davaya yapılan hizmet karşılığında ilk defa bir görev istedik olmadı. Bende kahrettim eşyamı topladım Ankara’da göreve başladım. Yıl 1990 Ocak ayıydı 2.dönem karda ve kışta evimi taşıdım. Şentepe Bademli durağında evimi tuttum. Eşimin de tayinini aynı okula oldu.
Kızım ilkokul 3 te oğlum ilkokul 1.sınıfın yarı dönemi olan 1990 da. Her ikisi de Şentepe ilkokulunda eğitime başladılar.
Benim için çok zor oldu 10 yıl aynı okulda görev yaptım. ne kadar uzun diye düşündüm yeni bir dönem başladı benim için. Aradan 2 ay sonra tayinim iptal edildi geri dönmem için kararnamem geldi ama kabul etmedim çünkü artık bir yeni döneme başlamıştım. Buna da alıştım. Çünkü okulum rahattı. Memnundum
Ben Alaca’ya hizmet etmek için gittim. kendi memleketimde yaranamadım. Güzel başarılı zeki öğrencilerim oldu hepsi
devletin önemli yerlerinde görev alacaklarına inanıyordum öylede oldu.
İşte Bu döneme 1990 Ankara dönemi koydum adına
Bahattin Tonbul
13.11.2021
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.