- 997 Okunma
- 2 Yorum
- 0 Beğeni
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğrencisi Resul Taha Elibüyük ile...
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğrencisi Resul Taha Elibüyük:”Gaziosmanpaşa Üniversitesini tercih etmemim sebebi öncelikli olarak memleketim olması ve büyük şehirlere kıyaslayarak bu alanda eğer gayret gösterirseniz büyük şehirlerde ki öğrencilere oranla daha çok söz sahibi olabilirsiniz”
TURAN YALÇIN- Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız ? Hangi okullarda okudunuz bugüne kadar?
RESUL TAHA ELİBÜYÜK- Öncelikle sizlere teşekkür ediyorum. Böyle bir röportajda bana bir imkan sunduğunuz için.
İsmim Resul Taha. Soyadım Elibüyük. Tokat’lıyım. Gaziosmanpaşa Üniversitesinde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünde öğrenciyim. Ortaokul ve liseyi İstanbul’da İmam-hatip okulundan mezun olarak bitirdim. İlkokulumu da Mustafa Kemal Atatürk İlkokulunda bitirdim.
TURAN YALÇIN- Neden siyaset bilimi? Neden Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi? Bu okulu tercih etmeden önce ve şu an duygularınız arasında ne fark var?
RESUL TAHA ELİBÜYÜK- Bir derdim var, ümmet adına doğup, büyüyüp ve yetiştiğim bu topraklara kendimi borçlu hissediyorum. Bu alanda söz sahibi olup başarılı olacağıma inanıyorum. Kendimi buraya daha yakın hissediyorum. İzniniz olursa şu hususa da dikkat çekmek istiyorum. Maalesef öğrenci arkadaşlarımızın birçoğu farklı bölümleri tercih etmelerinin sebebini sorduğunuz zaman; puanı buraya yettiğinden, memleketinin burada olduğundan, ya da sırf üniversite bitirmek için gelenler olduğuna şahit oluyorum. İnsanın hedefinin olmaması ne vahim!
Diğer bir sorunuza gelecek olursak Gaziosmanpaşa Üniversitesini tercih etmemim sebebi öncelikli olarak memleketim olması ve büyük şehirlere kıyaslayarak bu alanda eğer gayret gösterirseniz büyük şehirlerde ki öğrencilere oranla daha çok söz sahibi olabilirsiniz. Derdinizi daha rahat başka kişilere ulaştırabilirsiniz. Bu röportajı bile yapmamız bunun en büyük sonucu değil mi? Halkımızın büyük bir çoğunluğu kırsal kesimlerde ( İstanbul’u, Ankara’yı vs. kıyaslayarak söylüyorum ) okuyan gençlere bir önyargı içerisinde bakıyorlar. İnşAllah bu algıyı yıkmak için bize görevler düşüyor.
Okulumu tercih etmeden önce beynimi kurcalayan sorular vardı. Örneğin üniversiteyi kazanamazsam gibi. Bununla birlikte karamsarlığım, duygusallığım ve zaman zaman özgüven kaybı yaşamışımdır. O yüzden üniversite sonuçları açıklana kadar bu süreç beni çok etkiledi. Tabi üniversiteyi kazandıktan sonra ciddi bir şekilde motive olup, özgüven kazandım.
TURAN YALÇIN- İlk sınıfta olmanıza rağmen sosyal faaliyetlere hızlı katılım sağladınız. Bu size ne kazandırdı?
RESUL TAHA ELİBÜYÜK- Okuduğum bölüm zaten sosyal ve girişken olmayı gerektiriyor bir de konuştuğumuz gibi dert sahibiyseniz bu derdi başkalarına anlatmak ve bu derdiniz için çözüm ve çaba arayışı içerisine giriyorsunuz. Bu da beraberinde size bir özgüven, girişkenlik ve fikir üretmeye zorluyor. Bu bölümde okuyan arkadaşlarıma tavsiyem girişken olun, yeni çevreler edinin. Mümkün mertebe sosyal faaliyetlere katılım sağlayın.
RESUL TAHA ELİBÜYÜK- Bölümünüz hakkında ne gibi izlenimler edindiniz. Üniversite, fakülte ve bölümün gelişmesi için ne önereceksiniz?
RESUL TAHA ELİBÜYÜK- Memleketimizde ki bulunan üniversitelerimiz de belli başlı önemli bölümler vardır. Bunların adından ısrarla ve özenle bahsedilir. Bunlar: Tıp, Hukuk, Yazılım Mühendisliği vb. gibi fakültelerdir. Ama eksik kalan bir fakülte var ki buda öğrenim gördüğüm İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesidir. Çünkü buradan çıkacak arkadaşlarımız memleket adına söz sahibi olup, karar verecek pozisyonlara gelecekler. O yüzden bu bölümlere gereken önem daha fazla verilmelidir. Ülkemizin iç ve dış politika stratejisi ile ilgili seminerlerin düzenlenmesi, kulüp çalışmalarına ağırlık verilmesi, bölüm adına derginin çıkarılması gibi çalışmalar yapılabilir.
TURAN YALÇIN- Lise ve üniversite arasında ne farklar gördünüz?
RESUL TAHA ELİBÜYÜK- Öncelikle üniversiteye gittiğiniz zaman sanki ayrı bir dünyaya açılıyorsunuz. Alanında uzman hocalardan tutunda, kendinize vakit ayırarak geliştirme imkanınız artıyor. Lisede okuduğumuz zaman tüm günümüzü okulda geçirdiğimiz için hafta içi kendinize vakit ayırma ve geliştirecek bir program yapmanız zorlaşıyor. Hafta sonu tatilinde de bu durum söz konusu maalesef.
RESUL TAHA ELİBÜYÜK- İşsizlik kaygısı yaşıyor musunuz Bunu nasıl aşacaksınız. Gençlerde özgüven kaygısı çok bunun aşılması için neler yapılmalı sizce?
RESUL TAHA ELİBÜYÜK- Bugünün temel sorunlarından biri işsizlik maalesef. Bir genç olarak zaman zaman hatırıma geliyor. Ama şunu özellikle belirtmek istiyorum. İnsanın şimdiden bir hedefi olması gerekiyor bu hedefi kendine üniversite sonda koyarsan tabi ki de iş bulma imkanın zorlaşır. Başta da söylediğim gibi. Üniversiteye gelen arkadaşlarımızın bir kısmı kendini seçtiği bölüme ait hissetmiyor. Bu alanda mezun olduğu zaman nasıl iş bulabilir? İnsanımız sevdiği işi yapmıyor bulduğu işi seviyor maalesef. O yüzden bir hedefimiz olması gerekiyor; O hedefe doğru yol alırken yol da bizim ihtiyaç duyacağımız ne varsa temin etmemiz gerekiyor ki sonradan pişman olmayalım. Ama şunu da belirtmek istiyorum bunları söylerken işsizlik yokmuş gibi anlanmasın lütfen. Evet, bu ülkede bir işsizlik sorunu var bunu göz ardı edemeyiz. Ama mümkün olduğunca gayret etmeli alanında uzman kişiler olmalıyız.
Özgüven kaygısını yenmenin en çözümlü yolu utanmadan ve çekinmeden her alanda söz almaya çalışın, sosyal faaliyetlere katılım sağlayın. Bunun çok büyük bir etkisini göreceksiniz inşAllah.
TURAN YALÇIN- Değerler eğitimi diye bir dersiniz var. Bizde konuk olmuştuk. Tanışmamıza bu dersin hocası Yusuf beyin daveti vesile oldu. Bu dersi nasıl buldunuz?
RESUL TAHA ELİBÜYÜK- Dersimize katılım sağladığınız için size teşekkürlerimi sunuyorum hocam. Bu tanışıklığımıza sebep olan Yusuf Hocama da teşekkür ediyorum. Öncelikle bizi biz yapan değerlerimiz var. Bu değerler sayesinde kendimizi tanıyor ve farkına varıyoruz. Değerlerin yitirildiği ve önemsiz hale geldiği bu zamanda insanın kendi özüne dönmesi için bir fırsat tanıyor. Kendi kimliğimiz oluşturan bu değerleri tanımamız gerektiğini düşünüyorum, bu sebeple bu dersin müfredata koyulması gayet güzel olmuş.
TURAN YALÇIN- Yabancı öğrencilerin dil bilmemekten kaynaklanan uyum sorunu var bunu nasıl aşar Tokat sizce topluma bu konuda neler düşüyor?
RESUL TAHA ELİBÜYÜK- Üniversitemiz de birçok ülkeden gelen misafir arkadaşlarımız var. Tabi denk geldiğim birçok yabancı arkadaşlarımızın Türkçe konuştuğuna şahit oldum, bu gayet güzel. Yalnız Türkçe konuşamayan arkadaşlarımızın da zamanla öğreneceğine inanıyorum. Uyum sorununun olması gayet normal çünkü başka şehirden gelen arkadaşlarımızda da uyum sorunu olabiliyor. Bunu aşmanın bir yolu bence örf ve kültürüne ait ayrıntılı bilgi edinilmesi gerekiyor. Çünkü her şehrin kendine has sosyolojik yapısı var. Yabancı arkadaşlarımızın uyum sağlaması için biraz şehirle ve bunun yanı sıra kültürüyle hemhal olması gerekiyor.
TURAN YALÇIN- Üniversite öğrencisi olarak Tokat halkından beklentilerin neler?
RESUL TAHA ELİBÜYÜK- Tokat’lı hemşehrilerimiz hakikaten misafirperver insanlar. Hz. Mevlana’nın "Tokat’a gitmek gerek, Çünkü Tokat’ta insan ve iklim mutedil" diye övdüğü tek şehirdir. Onlara yardımcı olacakları konusunda kimsenin şüphesi olmasın. Öğrenci arkadaşlarımızı en güzel şekilde ağırladılar ve ağırlamaya devam edecekler.
İstanbul’dan geldiğim için bu kanıya çok çabuk ulaştım; başka büyük şehirlerden gelen arkadaşlarımız da bu kanıya çok çabuk varacaktır. Çünkü kalabalık nüfusa sahip şehirlerde yozlaşma ile birlikte insanlar birbirlerine yabancılaşıyor ve topluma yardımcı olmaktan el etek çekiyor ( tabi ki de bunu herkes için kastetmiyorum ).
Biz öğrencilerin temel sorunlarından birisi de ekonomik durumudur. Mümkün mertebe buradan esnafımıza da seslenmek istiyorum. Özellikle temel ihtiyaç malzemelerinden tutunda otobüs fiyatlarına kadar indirim yapılması bizim için çok faydalı olacaktır.
TURAN YALÇIN- Başka neler anlatacaksınız?
RESUL TAHA ELİBÜYÜK- Üniversiteli arkadaşlara tavsiyem:
1-) Dert sahibi olun, derdiniz ancak sizi bir yerlere getirir. Ama şuna dikkat etmek gerekiyor. Herkesin bir derdi var, bu derdi oturduğun yerde gözyaşı dökmekle derdin son bulmuyor ve hafiflemiyor, ancak bu dert harekete geçmekle sonuca varır.
2-)Öğrenci arkadaşlarıma tavsiyem bol bol okuyun. Haftalık, aylık kitap listeniz olsun.
3-) Sosyal faaliyetlere katılım sağlayın, birçok platformda söz sahibi olun.
4-) Girişken olun, her zaman kalıbınızın dışına çıkın.
5-) Bulunduğunuz şehri iyi tanıyın ve gezin.
YORUMLAR
yorumlarınız her zaman güç katıyor bize
Çok değerli kaleminizle ne güzellikler katıyorsunuz bizlere.
Güzel insanları kaleminiz sayesinde tanıyoruz.
Emeğinize yüreğinize sağlık değerli hocam.
En içten selam ve saygılarımla efendim