- 442 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Sistem ve Devlet
Güncel siyasi tartışmaların dışında bir bakış devlet ve sistem olgusuna katkı verebilir diye düşünüyorum.Devlet gereklidir ve toplumsal birlikteligin en öncül tüzel gerçekligidir. İnsanlık tarihi geçmişten günümüze devletin işlevinde gelişme göstermiş yaşama katkı sunan devlet bazen buruyganlaşmış bazen demikratikleşmiş bazen arafta kalmıştır. Günümüzde devletin işlevi ne olabilir. Ülkemiz açısından yorumlanacak olursa devlet işlevinin günümüzde Türk tipi başkanlık sisteminde sıkıntılar oldugunu sistemin revize edilmesi gerektigini rahatlıkla söyleyebilecek bir açıda olmalıyız.Konu güncel siyasi aktörlerin ötesinde ülkenin çagdaş yapısını demikratik işlevini etkileyen yönetimde hata payını yükselten bir kısır döngüde oldugunu görmek durumundayız.
Bu süreçte sistem ’EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR ’ olgusunda degerlendilmelidir. Devlet yasa ,denetim ,uygulama da erklerin eşit yetki ve denetimle ulus adına işlevselligi olarak düşünülmelidir. Günümüzdeki sistemin revize edilmesi gerekir derken neyi anlamaya çalışmalıyız !
1- Seçimler önemlidir . 2- seçilen kadronun Anayasal yapıya uyma zorunsalı 3- hükümeti oluşturan kadronun meclise karşı sorumlulugu .4-bakan yardımcılıgının lav edilmesi müşteşarlıgın yeniden tesis edilmesi böylece devletin birikiminin yönetime katkısının saglanması 5- Milli savunma bakanının eski genel kurmay başkanlarından atanmasının tahamülleştirilmesi -Merkez bankası başkanlıgının özerkliginin net olarak saglanması başkanının görevden alınmasının meclis yetkisinde olması 5- adalet ,milli egitim , maliye bakanlıklarının meclis üyesi olmasının saglanması . 6- kanun hükmünde karanamelerin savaş ve olgan üstü haller dışında rütüne dönüştürülmemesi .ve meclisin onayına sunulması .Kamu otoritesi saglanırken hukuk gerçeginin ana yasal yapıda göz önüne alınması .Ekonomik olarak Devlet Pilanlama Teşkilatının yeniden kurulması ihtiyaçların toplumun özellkle emekçi kitlelerin lehine pilanlamasının gerçekleştirilmesi 7- Dinin siyasetin dışında tutulması ülkenin çagdaş bir yapıda ilerlemesinin saglanmasına katkı verecegini bilmek durumundayız. Ülkemiz başkanlık sistemiylede yöneltilebilir. Yapılması gereken yukarda anlatılmaya çalışılan pürüzlerin giderilmesiyle ilgili bir durumdur. Halkın yöneticiyi seçmesi olumludur ama tek başına yeterli olamamaktadır. Devletin temel nizamı demikratik laik sosyal hukuk devleti temeline dayanması.k çagdaş bir zorunululk olarak ana görüş olmalıdır.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.