- 456 Okunma
- 0 Yorum
- 1 Beğeni
ÇALIŞMAK VE JAPONYA ÖRNEĞİ
Depremsiz günü olmayan, adalardan oluşan bir ülke Japonya. Japonya yenilikçi teknolojinin her alanında lider bir ülke, bu tesadüf değil Japonlar imkansız deneni başarmak için azimle motive olup pes etmeyen, disiplinli, çalışkan ve işlerini iyi yapan dürüst insanlar. Japonya’ya 2. Dünya savaşında ABD’nin attığı nükleer bombalarla ülke harabeye döndü ama Zümrüdüanka (simurg) misali küllerinden yeniden doğdular, tükenmediklerini ispat edercesine otomobil, elektronik, bilgi işlem, telefon ve sanayi sektöründe hep Japonlar zirvedeler. Başlıca İhracat Kalemleri: Motorlu araçlar, demir çelik, yarı iletkenler, oto parçaları, enerji üreten mallar, plastik mallar. Başlıca İthalat Kalemleri: Petrol, LNG, tekstil, yarı iletkenler, kömür. Araba üretmek için demir ve plastik başta olmak üzere ithalat yapan ham demiri yürüyen motora arabaya çeviren azimdeler, arılar, karıncalar gibi çalışmaktan üretmekten zevk almaktalar.
2021 yılı nüfusu itibariyle Japonya 125.410.000 kişiden oluşmakta, ülkede beş büyük gazetenin günlük tirajı 45 milyon. Düşünmek, okumak, üretmek tesadüf değil Allah her alanda çalışana çabasının, emeğinin karşılığını verir. “Balzac’ın şu sözü aklıma geldi; bilginin efendisi olmak için, çalışmanın uşağı olmak şarttır.” Kitap okuma oranı yüksek, eğitime, öğretime verdikleri değer onları zirveye çıkarıyor. Japon bilim insanları zeka seviyeleri eşit olan 30 çocuk üzerinde bir deney yapıyorlar.15 kişilik 2 grup oluşturup çocukları kampa alıyorlar. 1. Grup sadece spor eğitimi alıyor sonuçta kasları gelişiyor ve daha atletik oluyorlar. 2. Gruba ise dil ve matematik eğitimi verilmiş. Sonuç çocuklar başarılı olmuşlar. 2 grup ta birleştirilince bedenini kullanan 1. Gruptakiler ortak eğitimde dil ve matematikten istenen oranda başarı gösterememiş. ders gören grup spor yapan grubu geçmiş. Beyin üzerinde yapılan araştırmalar beyin ve hafıza kaslarının kol ve bacak kaslarından farkı yok diyor ,
kaslarını çok kullananların kondisyonları artar, kasları güçlenir. her gün bir şeyler okumanın öğrenmenin de hafıza ve beyin kasalarını güçlendirdiği ispatlanmıştır. Genetik özellikler, dengeli beslenme sağlık açısından çok önemli bir husustur. Elleriyle çalışan insan işçidir. Elleri ve kafasıyla çalışan insan ustadır. Elleri, kafası ve yüreği ile çalışan insan sanatkardır. diye bir söz vardır Hepimiz biliriz .Miskin miskin boş boş oturup çalışmadan üretmeden sadece ithalatla tüketen lüks bir hayat yaşamayı isteyen hiçbir toplum geleceğe güvenle bakamaz. Ruh, yazının icadından beri ölümsüz,(ilk yaratıldığından beri)kaya homurdanır, mermer gülümser, konuşan yalnız kitaptır.(C.Meriç) Kitapsız, bilgisiz yaşamak kör, sağır ve dilsiz yaşamaktır. (Senaca.)Basit ve dar düşünceli bencil insanlar kendileri için yaşarlar, okuyan, çalışan, üreten insanlar geleceğe olan ümitlerini asla kaybetmezler, ümidini kaybeden her şeyini kaybeder. “Yusuf Has Hacip; akıl ve bilginin üç düşmanı vardır der. Bunlar, Kötülük(gayri ahlakilik),cehalet ve tembellik. ”Hiçbir kimse bir mesleği, bir bilgiyi anasının karnında öğrenmedi, bir insan bir şeyi başardıysa diğerleri de gayret ederek başarabilir. Bir taş,bir ağaç yontularak emekle sanat eseri olur. Cahil bir insan eğitilerek medenileşebilir. Hiç denemeden bir iş hakkında olumsuz düşünmek baştan yenilgiyi kabul etmek demektir.
Orhan ŞENTÜRK
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.