Mimber Mihrap Mahfil ve Rahle
Başlıktakilerin her biri Müslümanlar’ın ibadethanesi olan caminin iç bölümlerinde bulunmakta ve farklı amaç taşımaktadırlar. Ayrı yapı özellikleri gösteren bu unsurların çoğu zaman adları ve ne için kullanıldıkları karıştırılmakta, öğrenilse de unutulmaktadır. Tekrar hatırlamaya çalışalım bu yazıyla.
...
Mimber mihrabın sağında bulunan ve basamaklı olan, imamın cuma ve bayram namazlarında hutbe okumak amaçlı oluşturulan oldukça estetik, genelde ahşaptan kimi zaman mermerden yapılı, oymalı ve işlemeli, girişinde bir örtü bulunduran, yüksek sayılabilecek merdivenli bir unsurdur. İmam birkaç basamak çıktıktan sonra hutbeyi okur, öncesinde ve sonrasında duayı yapar ve mimberden tekrar iner. Bu arada imamın yüzü cemaate dönüktür.
...
Mihrapsa imamın namaz kıldırdığı yerdir. Tam kıble konumundadır. Yer seviyesindedir. Kenarları estetikseldir. Merkezi camilerdeki görünümü oldukça görseldir.
...
Mahfil yerden biraz yüksekte ancak basamak gerektirmemekte, kare ve dikdörtgen şeklinde, çevresi ahşapla biraz yükseltilmiş, müezzinin kamet getirdiği ve Kur’ an okuduğu yerdir.
...
Rahle ise açılır kapanır özellikte, ahşaptan yapılı, üzerinde kitap okunan, küçük masa benzeri bir unsurdur.
...
Bunların dışında kürsü adı verilen, vaiz ve hatiplerin genelde namaz öncesi cemaata vaaz ettiği, yerden biraz yüksekçe, merdivenle çıkılan kare veya dairesel görünümde, ahşap veya betondan oluşturulan bir yapıdır. Vaiz vaaz esnasında cemaatle yüz yüzedir ve göz temasındadır.
Kemal GÜL
18.09.2021
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.