"günlerini düşler krallığında geçirmeyenler, günlerin kölesi olur." halil cibran
TUANAY
TUANAY

RAYDAN ÇIKARAK ALLAHA ŞİRK KOŞACAK VE ONUN DÜNYA ÜZERİNDE KURDUGU KAİDE VE KURALLARINI NİZAMINI DÜZENİNİ BOZACAK OLAN AŞIRILIGI GÜDEN BİLİME KARŞIYIM ÇÜNKÜ

Yorum

RAYDAN ÇIKARAK ALLAHA ŞİRK KOŞACAK VE ONUN DÜNYA ÜZERİNDE KURDUGU KAİDE VE KURALLARINI NİZAMINI DÜZENİNİ BOZACAK OLAN AŞIRILIGI GÜDEN BİLİME KARŞIYIM ÇÜNKÜ

10

Yorum

3

Beğeni

0,0

Puan

1132

Okunma

RAYDAN  ÇIKARAK  ALLAHA ŞİRK KOŞACAK VE ONUN DÜNYA ÜZERİNDE KURDUGU KAİDE VE  KURALLARINI NİZAMINI DÜZENİNİ BOZACAK OLAN AŞIRILIGI GÜDEN BİLİME KARŞIYIM ÇÜNKÜ

RAYDAN ÇIKARAK ALLAHA ŞİRK KOŞACAK VE ONUN DÜNYA ÜZERİNDE KURDUGU KAİDE VE KURALLARINI NİZAMINI DÜZENİNİ BOZACAK OLAN AŞIRILIGI GÜDEN BİLİME KARŞIYIM ÇÜNKÜ

Bilimin buluşuna
yapıcı onarıcı vede kurtarıcı olan isleyişine
Elbette varım

Ama bilimin yıkıcı yok edici düzeni ve nizamı bozacak şekilde
surekli yaratilmanın gayesini sorgulayacak olan tarafina
Ve gizi irdeleyeci
kısmınada karşıyım

Yüce Allah dünya
Yoktan var ettiginde
Zaten dünyanın ilk var oluşunda yaşaması
gereken hayvan ırkını
O günün şartlarına göre yaratıp yaşattığı,,
Bi zaman sonra onların miyadının dolması surecinde
Tekrardan
Farklı hayvan ırkına yaşam
Sureci susmasının önune ne geçebilir,,,

Bu süreç insanlar içinde dahi
olsa Şu şekilde ilerlemiyormu
Dogmak
yaşamak ve ölüm
,,,

Heyecanlandıran çalışma: Mamutlar geri dönüyor...


Bilim adamları ve girişimcilerden oluşan bir ekip Pazartesi günü, yünlü mamutu genetik olarak diriltmek için yeni bir şirket kurduklarını duyurdu. Colossal adlı şirket, bu muhteşem canavarları nesli tükendikten binlerce yıl sonra Sibirya tundrasına geri yerleştirmeyi amaçlıyor.

Harvard Tıp Fakültesi’nde sekiz yıldır mamutları canlandırmak için çalışan bir araştırma ekibine liderlik eden bir biyolog olan George Church, “Bu, dünyada fark yaratacak ve bizim için çok önemli bir kilometre taşı." ifadelerini kullandı.

FİL DNA’SI DÜZENLENECEK

İlk fonda 15 milyon dolar alan şirket, Dr. Church’ün laboratuvarındaki araştırmaları destekleyecek ve Boston ve Dallas’ta kendi laboratuvarlarında deneyler yapacak. Dr. Church’ün laboratuvarında eski bir araştırmacı olan Eriona Hysolli, yeni şirketin fil DNA’sını düzenleme çalışmalarını denetleyecek ve DNA’ların soğuğa dayanması için yoğun saç ve kalın yağ gibi mamut özellikleri için genler ekleyecek.

ETİK TARTIŞMASI

Araştırmacılar, birkaç yıl içinde bu mamut benzeri fillerin embriyolarını üretmeyi ve nihayetinde de tüm hayvan popülasyonlarını üretmeyi umuyorlar.
Diğer araştırmacılar, Colossal’ın bu projesine şüpheyle yaklaşırken"Biyolojisi hakkında çok az şey bildiğimiz bir hayvanı üretmek insancıl mı?", "Üretilen bu hayvanın Tundraların ekosistemlerini derinden değiştirebilecek potansiyele sahip olup olmayacağına kim karar verecek?" sorularını soruyor. Colossal, yavru mamut benzeri filler üretmeyi başarırsa, şirket ciddi etik sorularla karşı karşıya kalacak.

California Santa Cruz Üniversitesi’nden paleogenetikçi ve "Bir Mamut Nasıl Klonlanır" kitabının yazarı olan Beth Shapiro konuya ilişkin, "Bu süreç boyunca herkesin karşılaşacağı tonlarca sorun var" ifadelerini kullandı.



AKRABA GENLER YENİDEN YAZILACAK

Colossal’ın fikri ilk olarak 2013 yılında Dr. Church’ün National Geographic Society’de yaptığı bir konuşmada kamuoyuna yansıdı. O zamanlar araştırmacılar, fosillerden elde edilen DNA parçalarına dayanarak soyu tükenmiş türlerin genomlarını nasıl yeniden yapılandıracaklarını öğreniyorlardı. Sonrasında, antik türleri modern kuzenlerinden ayıran genetik farklılıkları saptamak ve DNA’daki bu farklılıkların vücutlarında nasıl farklılıklar ürettiğini anlamaya başlamak mümkün oldu.

Farklı DNA okuma ve düzenleme yöntemleri icat etmesiyle tanınan Dr. Church, yaşayan bir akrabanın genlerini yeniden yazarak soyu tükenmiş bir türü etkili bir şekilde canlandırıp canlandıramayacağını merak etti. Asya filleri ve mamutlar yaklaşık altı milyon yıl önce yaşamış ortak bir ataya sahip olduklarından, Dr. Church bir filin genomunu değiştirerek mamut gibi görünecek ve hareket edecek bir şey üretmenin mümkün olabileceğini düşündü.

MAMUTLAR EKOSİSTEM MÜHENDİSLERİ

Dr. Church, bilimsel merakın ötesinde, canlandırılmış yünlü mamutların çevreye yardımcı olabileceğini savundu. Bugün, hayvanların bir zamanlar otladığı Sibirya ve Kuzey Amerika tundrası hızla ısınıyor ve karbondioksit salıyor. Church "Mamutlar varsayımsal olarak bunun için bir çözüm" dedi.
Bugün tundraların geneli yosunla kaplı. Ancak yünlü mamutların yaşadığı dönemde, alan büyük ölçüde otlaktı. Bazı araştırmacılar, yünlü mamutların ekosistem mühendisleri olduğunu, yosunları parçalayarak, ağaçları devirerek ve dışkılarıyla gübre sağlayarak otlakları koruyacağını savunuyor.


Rus ekolojistler, tundrayı tekrar otlaklara döndürmek umuduyla Sibirya’da Pleistosen Parkı adını verdikleri bir koruma alanına bizon ve diğer canlı türleri getirdi. Dr. Church, dirilen yünlü mamutların bunu daha verimli bir şekilde yapabileceğini, restore edilen otlakların toprağın erimesini ve aşınmasını engelleyeceğini ve hatta ısıyı hapseden karbondioksiti hapsedebileceğini savundu.

100 BİN DOLAR FON SAĞLANDI

Dr. Church’ün önerisi basından büyük ilgi gördü, ancak PayPal’ın kurucu ortağı Peter Thiel’den 100.000 dolar civarı az bir fon sağlandı. Dr. Church’ün laboratuvarı da, devasa araştırmaları daha iyi finanse edilen başka deneylere odaklandı. Dr. Hysolli, "Bu araştırma, insan neslinin yok edilmesi veya insan genomunun yeniden kodlanması gibi birçok amaç için kullanılabilir." dedi.

ŞİMDİYE KADAR YAPILMAMIŞ BİR ÇALIŞMA

Bilim adamları, genomu eski bir mamutu andıracak şekilde değiştirilmiş bir fil embriyosu yapmaya çalışacaklar. Bunu yapmak için bilim adamlarının bir fil yumurtasından DNA’yı çıkarmaları ve onu mamut benzeri DNA ile değiştirmeleri gerekecek.Ancak şimdiye kadar hiç kimse bir filden yumurta toplamadı. İşe yaramazsa, Dr. Hysolli ve meslektaşları, sıradan fil dokusunu kök hücrelere dönüştürmeyi de araştıracaklar ve bu hücreler daha sonra laboratuvarda embriyolara dönüştürülebilecek.



UZMANLARDAN UYARILAR

London School of Economics’ten bir filozof olan Heather Bushman, mamutların tundraya ne gibi yararları olursa olsun, bilim adamları tarafından yaratılırken yaşayabilecekleri olası acıların da hesaba katılması gerektiğini söyledi.

Dr. Shapiro, “Bilim adamları Colossal’ın ilerlemelerini, tehdit altındaki türleri bir patojene karşı direnç genleriyle donatarak hastalıklardan kurtarmak için kullanabilirler. Diğer türler, iklim değişikliğinin neden olduğu ısıyı ve kuraklığı daha iyi tolere etmek için genlerle zenginleştirilebilir.” şeklinde konuştu. Shapiro, ayrıca "Günümüzde pek çok tür için iklim değişikliğinin ve habitat bozulmasının hızının, evrimin onları kurtaramayacağı kadar hızlı olmasından endişeleniyorum. Daha fazla müdahale etmemiz gerekiyor" uyarısında bulundu.



SEVİLAY ALPASLAN

Paylaş:
3 Beğeni
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Raydan çıkarak allaha şirk koşacak ve onun dünya üzerinde kurdugu kaide ve kurallarını nizamını düzenini bozacak olan aşırılıgı güden bilime karşıyım çünkü Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Raydan çıkarak allaha şirk koşacak ve onun dünya üzerinde kurdugu kaide ve kurallarını nizamını düzenini bozacak olan aşırılıgı güden bilime karşıyım çünkü yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
RAYDAN ÇIKARAK ALLAHA ŞİRK KOŞACAK VE ONUN DÜNYA ÜZERİNDE KURDUGU KAİDE VE KURALLARINI NİZAMINI DÜZENİNİ BOZACAK OLAN AŞIRILIGI GÜDEN BİLİME KARŞIYIM ÇÜNKÜ yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
YASAR ÖZMEN
YASAR ÖZMEN, @yasar-ozmen
23.9.2021 01:01:24
Sevgili Tuanay
"Kıymetli Özmen hocam
Bir kere tanri degil ilah yuce Allah ,,
Neden şunu Anlamamakta
Israr ediyorsunuz"
Tevrat'ı, Zebur'u, İncil'i ve Kur'anı gönderen aynı Tanrı değil mi? Allah, her kutsal kitapta ismini farklı kullanmış ve her dilin kendine göre söyleyişine uyum sağlanmasını göstermiş. Ha Yehova ha God ha Allah ha Tanrı hepsi yüce yaratanın adı değil mi? Bizim gibi henüz gelişmemiş insanlar, kendi diliyle inancını yaşamazlar. Böyle anlamsız işlerle inancını yaşadığını, dinini savunduğunu sanırlar. Gelişimini tamamlayamayan, ezber ve taklitçilikten kurtulamayan insanlar; esası, işin temelini bilemezler... Anlamadan ve ne dediğini bilmeden yaradanına dua eden dünyada kaç toplum vardır sizce? Bir bakın bakalım. Tersinden söyleyeyim, Yaradanının sözünü anlamadan dinleyen bir insan sizce nasıl bir inanç yaşıyordur acaba...
Mehmet Aluc-Kul Mehmet-
Mehmet Aluc-Kul Mehmet-, @mehmet-aluc-kul-mehmet
21.9.2021 22:30:41
Size gönülden katılıyorum kardeşim, birilerinin dur demesi gerekir ki bu edepsizler haddini bilsin, emeğinize gönlünüze sağlık kardeşim selamlarımla
Duygu seli
Duygu seli, @duygu-seli2
21.9.2021 22:23:18
Bu anlamlı yazıya ne yazsak az gelir.
Yüreğinize sağlık
Yürekten Tebrik ediyorum
Saygılarımla...👏👏👏👏
YASAR ÖZMEN
YASAR ÖZMEN, @yasar-ozmen
21.9.2021 00:15:35
Teşekkür ederim. Yorumuma karşılık olarak uzun uzun yazmışsınız. Bilim, zaten tanrının yarattığı var olan bir şeyi bulma yeteneğine sahiptir. Yani nesnel bilgidir. Fen, sosyal ve insan bilimleriyle tanımlanabilir şeylerdir. Bunları bulup ortaya çıkarmak Tanrıya şirk koşmak anlamına gelmez. Bunlar zaten yaratılmıştır. Onarı karanlığından çıkarma görevini insana vermiştir. İnsan aklını kullanarak bunları işlevli ya da tehlikeli hale dönüştürür. Yine insan aklını kullanarak, tehlikeli olanları bertaraf eder. Bu da Tanrının insana verdiği bir yetenektir. Ne yaparsak yapalım insanoğlu var olanı bulacak ve ilişkilerden doğacak her tür sonuca da ulaşacaktır. Dinler, bu durumu engelleyici bir tutum takınıyorsa bilimin karşısında ölmeye mahkumdur... İyi anlaşılırsa dinlerin mantığı, böyle engelleyici ve sınırlayıcı bir durum yoktur, olamaz da... "Araştır" diyen Kur'an dır...
YASAR ÖZMEN
YASAR ÖZMEN, @yasar-ozmen
18.9.2021 23:35:01
"Ama bilimin yıkıcı yok edici düzeni ve nizamı bozacak şekilde
surekli yaratilmanın gayesini sorgulayacak olan tarafina
Ve gizi irdeleyeci
kısmınada karşıyım" ... Eleştiri için özür. Size bir gerçeği anımsatmak isterim. Tırnak içindeki tümceyi kuran/kurabilen bir kişinin, bilimin ne olduğu konusunda küçük bir bilgisi dahi yok, demektir. Aynı zamanda din bilgisi de ezberden öte değil demektir.
mavitükenmez
mavitükenmez, @mavitukenmez
16.9.2021 13:07:25
Yazıyı büyük bir ilgi ile okudum. Öncelikle tebrik ediyorum.

Bugüne kadar dünyayı yarattığına inandığımız güç, yani kimisinin evren, kimisinin ekosistem, kimisinin zeus dediği bizim ise bunların hepsinin üzerinde olan güce yani Allah'a inandığımız ve bu gücün dünyada ki milyonlarca yıldır varolan sistemi koruduğunu düşünüyoruz. Bu güne kadar inandığımız ilah dünyanın dengesini korudu. Şimdi ise insanların ve doğanın dengesini bozacak eylemlerde bulunan bilim adamları aslında kendi sonumuzu getirmektedir. Yeni keşfedilen bir materyal bile bir anda evrene bakış acımızı değiştirebilir.

Grafen oksit dediğimiz bir maddenin ne denli hayatımıza girdiği ve bu maddenin tıp sektöründe de kullanılması henüz etkisinin ve yan etkisinin ne olacağını bilmediğimiz bir maddenin sonuçlarını zaman gösterecek. bilimi durdurmak veya onu köreltmek insan için çok tehlikeli sonuçlar doğuracaktır. Tehlikeli olduğu kadar ilgi çekici olduğuna inandığımız bilim her daim iyi kullanıldığında iyiliğe, hizmet ederken, kötülerin elinde çok güçlü bir silah olacaktır.



mavitükenmez tarafından 16.9.2021 18:30:18 zamanında düzenlenmiştir.
Erlik Aldacı
Erlik Aldacı, @erlik-aldaci
15.9.2021 12:17:11
Bu yazıyı siz mi yazdınız?
Etkili Yorum
HASAN ÇAPRAZ
HASAN ÇAPRAZ, @hasancapraz
15.9.2021 10:22:14
10 puan verdi
bilim insanı gibi yazmışsın dost kalem
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.