Sözün Özü
Her sözün bir özü vardır. Her konunun verdiği bir mesaj vardır. Sözün özünü ana düşünce , ana fikir veya temayla karıştırmayalım. Hani bir yazı ya da eser okursunuz bunun konusu nedir dersiniz, ana düşüncesi, okuyucuya iletilmek istenen mesaj nedir dersiniz. Sözün özü bu denilenlerden farklı, bambaşka bir şeydir.
...
Bir konu karşılıklı konuşulur konuşulur ve nihai noktada sözün özüne gelelim denilir. Boş lafları geçelim. Lakırdı yapmayalım. Mevzu neyse oraya girelim. Söyleyelim bitirelim. Eveleyip gevelemeyelim mahiyetindedir.
...
Sözün özü işimize gelmez yalnız. Orda bir keskinlik vardır çünkü. Mutlak vuruş bitiriş vardır. Topu direk kaleye atış vardır. Gerisi boş laftır. Top çevirmedir bir nevi. Biraz kenardan dolaşma, oradan merkeze gelmedir . Söyleyeceğinizi doğrudan söylediğinizde ya gerekli ilgiyi uyandırmaz, gerektiği gibi anlaşılmaz, anlatmak istediğinizi karşılamaz işte o nedenle çevreden merkeze yani işin özüne gelinir. Yan yollardan girilir, patikadan inilir, şose geçilir, esas hedeflediğiniz merkeze varılır.
Kemal GÜL
05.08.2021
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.