ŞİİR VE YORUMU ÜZERİNE NOTLAR (2 )
Bir şiir okuyucusu ya da yorumcu , şairin söz üretme ve yeni bir dil yaratabilme olgusu ile anlamlı olabilecek bağlar kurabilmelidir.Şairin ürettiği yeni ve farklı sözcükler , mevcut dilin kuralları içinde kalınarak özgün bir şiir dilinin oluşturulmasına katkıları belirlenmelidir.Böylesi bir çaba bizi şiir incelemesine , çözümleme sürecine götürür.Konuya girmeden önce bazı kavramların sözlük anlamlarını, yani diğer bir deyişle tanımları vermekte yarar görüyoruz.
Yorum:Bir yazının veya sözün , anlaşılması güç yönlerini açıklayarak aydınlığa kavuşturma.
Çözümleme ( analiz ) :Bir metni belirli yöntemlere bağlı kalarak gözden geçirme.
Biçim : Sanat ve edebiyat eserlerinde dış görünüş , form. Şiirlerin kuruluş ve uyak düzenlerine göre dış görünüşü , şekil.
Dize :Şiirin satırlarından her biri , mısra.
Ses :Kulağın duyabildiği titreşim , seda , ün.
Bir şiirin çözümlemesi yapılırken hangi boyutlar dikkate alınmalıdır ?Yani , temel hareket noktaları neler olmalıdır ?
İşte soruların cevapları :Birinci hareket noktası şiirin “anlatım “ düzeyidir.İkincisi “anlam “ boyutudur.
Konuyu biraz daha açalım:Şiirde anlatım boyutlarını oluşturan unsurlar ; “ biçim” ve “ses “ tir, sözcük ilişkileridir. Anlam boyutundan kastedilen şey ise “ içerik bağlantıları “ dır.
Şair , kusursuz bir anlatım düzeyini yakalamalıdır.Sözcüklerle yazılır şiir ama ; sözcükler ve bunlarla oluşturulan dizeler arasındaki geçişlerde “ ses “, “tını “ olmalıdır.Sesi ihmal eden şiir; içine tuz katılmamış yemeğe , şekersiz içilen üstelik de fazla demlenmiş acı çaya benzer.
Yorumcu ya da analiz yapan kişi öncelikle şairin sesi nasıl oluşturduğunu irdeler.Şiirin içeriğindeki kalın ve ince ünlüler ne oranda yer almıştır , bunu belirler.Sessiz harfleri de gözden geçirir.
Şiirde tekrarlar da sesi güçlendirir , ritmi ve şiirin akışkanlığını sağlar.Metnin şiirselliği bu şekilde tamamlanır.
Şiirin anlam boyutundan anlaşılması gereken husus , içerik bağlantılarıdır.Dizelerin oluşumu, dizilişi , birbirleriyle olan bağlantıları , bağlantılar arasında anlam ve ses bütünlüğünün korunması yaşamsal önem taşır.
Şiirde sözcükler yatay ve dikey olarak sıralanır.Tek başına her bir sözcük çok pırıltılı olabilir ; asıl beceri hangi sözcüklerin yan yana dizilişi , nasıl harmanladığı ve anlamlandırıldığı konusunda ortaya çıkar.Seçilen kelimeler anlatımı destekliyor mu , birbiri arasında anlamsal bir bağlantı kurulmuş mu , anlamı bozuyor mu , yoksa güçlendiriyor mu , bir araya gelişleriyle farklı ve özgün imgeler yakalanabilmiş mi , işte yorumcunun ya da analizi yapanın görevi bunları belirlemektir.
Sizin de dikkatinizi çekmiştir mutlaka , okuduğunuz şiirlerde çok sık kullanılan sözcükler vardır : İlk aklıma geleni söyleyeyim ; “yakamoz “. Ben kullanmadım ama , yakamı hiç kurtaramadım “ yakamozlar “ dan .Kullanılmasın mı ? Asla bunu ima etmiyorum.Altını çizeceğim şu :Bir yığın pırıltılı sözcüğü , kavramı , deyimi , artık ne derseniz deyin , şiirin içine yerleştirerek salt bunlarla iyi şiir yapılamaz.Öte yandan şair bir sihirbazdır , öylesine sıralar sözcükleri ki , ortaya okunası , okuru hayran bırakan “şiir “ dökülür.
Aksi takdirde şiirin içeriğinde bir anlam kazanmamış , okuyanda çağrışım gücünü oluşturmayan sözcüklerin kaderi , Tanpınar ‘ ın da ifade ettiği gibi sözlükteki adreslerine geri dönmek olacaktır.
Sözü şöyle bağlayalım : “ Şiir kurgu , imge , anlatım ve anlam açısından tutarlı , özgün ve etkileyici “ olmalıdır.
Meraklısı için kaynaklar :
TANPINAR , Ahmet Hamdi . “Edebiyat Üzerine Makaleler “.1977 , İkinci baskı.
KOTKUT , Ece . “Şiir Dili Ve Bir Çözümleme Örneği : Tanpınar , “ Ne İçindeyim Zamanın”. Türkbilig Dergisi , Türkoloji Araştırmaları , 2005 / 9 .
YORUMLAR
okunması ve dikkate alnınması gereken bir yazı. biz sanırım bu defterde yorumdan analizden ziyade duygularımızı paylaşıyoruz ve ben çoğu kez bi çoğumuzun amatör olduğunu göz önünde bulundurarak teşvik edici yorumlar yazmaya gayret gösteriyorum.fakat bazen takip ettiğim bir yazarı uyarmak gereksini duyduğumda durup düşünüyorum acaba nasıl bir tepki ile karşılaşırım diye. oysa olumsuzlukları dile getirmek çok önemlidir fakat olumlu bir ifadeyle. ben şiir ve yazılarımın irdelenmesinden büyük mutluluk duyuyorum.güzeldi tebrik ederim yerine şu satırda şu kelime sırıtmış yazan bir yorum başımın tacıdır.
vel hasılı kelam bu işi bilenler bizi mahrum etmesin yorumundan gelişmek kendimizi aşmak adına
saygılarımla...